About: Vliv teploty a vodní aktivity na sorpční izotermy sušené syrovátky     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Sorption isotherms represent the relationship between the equilibrium moisture content (EMC) and relative air humidity or water activity (Aw) in biological materials at a constant temperature. They are used primarily to optimize the storage and food packaging conditions in predictive microbiology and in modelling of drying processes. The critical value of Aw for microbial growth is 0.6. The aim of this work was to create moisture sorption isotherms of whey powder spray for the temperature range of 20-35°C. The moisture manometer method was used for laboratory determination of equilibrium states. There were monitored the structural changes corresponding to the predetermined values of Aw and temperature for selected samples. Created sorption isotherms showed sigmoid shape which is in accordance with the hypothesis. The EMC which corresponded to the critical Aw was determined for each selected temperature. The storage conditions have been recommended after evaluation the results of EMC and Aw. For prevention of microorganisms growth in the whey powder spray is the storage by temperature 20°C under 6,5% EMC, by 25°C under 10,0% EMC and by 35°C under 19,5% EMC is recommended. (en)
  • Sorpční izotermy představují vztah mezi obsahem rovnovážné vlhkosti (EMC) a relativní vlhkosti vzduchu nebo vodní aktivity (aw) v biologickém materiálu při konstantní teplotě. Používají se především k optimalizaci skladování a stanovení podmínek pro balení potravin, v prediktivní mikrobiologi a modelování sušících procesů. Kritická hodnota Aw pro mikrobiální růst je 0,6.Cílem této práce bylo vytvořit sorpční izotermy sušené syrovátky v teplotním rozmezí 20 až 35 ° C. Pro laboratorní stanovení rovnovážných vlhkostí byla použita manometrická metoda. Byly sledovány strukturální změny odpovídající předem stanoveným hodnotám Aw a teploty na vybraných vzorcích. Vytvořené sorpční izotermy prokázaly sigmoidní tvar, který je v souladu s hypotézou. EMC odpovídalo kritické Aw, která byla určena pro každou zvolenou teplotu. Skladovací podmínky byly doporučeny po vyhodnocení výsledků EMC a Aw. Pro prevenci růstu mikroorganismů v sušené syrovátce je vhodné skladování při teplotě 20 ° C pod 6,5% EMC, při 25 ° C pod 10,0% EMC a při 35 ° C pod 19,5% EMC.
  • Sorpční izotermy představují vztah mezi obsahem rovnovážné vlhkosti (EMC) a relativní vlhkosti vzduchu nebo vodní aktivity (aw) v biologickém materiálu při konstantní teplotě. Používají se především k optimalizaci skladování a stanovení podmínek pro balení potravin, v prediktivní mikrobiologi a modelování sušících procesů. Kritická hodnota Aw pro mikrobiální růst je 0,6.Cílem této práce bylo vytvořit sorpční izotermy sušené syrovátky v teplotním rozmezí 20 až 35 ° C. Pro laboratorní stanovení rovnovážných vlhkostí byla použita manometrická metoda. Byly sledovány strukturální změny odpovídající předem stanoveným hodnotám Aw a teploty na vybraných vzorcích. Vytvořené sorpční izotermy prokázaly sigmoidní tvar, který je v souladu s hypotézou. EMC odpovídalo kritické Aw, která byla určena pro každou zvolenou teplotu. Skladovací podmínky byly doporučeny po vyhodnocení výsledků EMC a Aw. Pro prevenci růstu mikroorganismů v sušené syrovátce je vhodné skladování při teplotě 20 ° C pod 6,5% EMC, při 25 ° C pod 10,0% EMC a při 35 ° C pod 19,5% EMC. (cs)
Title
  • Vliv teploty a vodní aktivity na sorpční izotermy sušené syrovátky
  • Vliv teploty a vodní aktivity na sorpční izotermy sušené syrovátky (cs)
  • Effects of temperature and water activity on the sorption isotherms of whey powder spray (en)
skos:prefLabel
  • Vliv teploty a vodní aktivity na sorpční izotermy sušené syrovátky
  • Vliv teploty a vodní aktivity na sorpční izotermy sušené syrovátky (cs)
  • Effects of temperature and water activity on the sorption isotherms of whey powder spray (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/12:43871323!RIV13-MSM-16270___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 178226
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/12:43871323
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • whey powder spray; relative air humidity; water activity; Sorption isotherms (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [279B48290CAA]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XIV. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vlášek, Václav
  • Langová, Jitka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7305-612-4
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software