Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Tato studie byla zaměřená na porovnání a charakterizaci izolátů Escherichia coli (E. coli) získaných z masa (n = 34) a mléka (n = 33). Byla zjišťována rezistence k významným antimikrobiálním látkám a přítomnost faktorů virulence. Rezistence k antimikrobiálním látkám byla testována pomocí diskové difúzní metody a polymerázová řetězová reakce byla použita k detekci vybraných genů kódujících virulenci - eaeA, hly, stx1, stx2. Více než polovina izolátů z masa byla rezistentní nejméně k jedné antimikrobiální látce (67,7 %). Nejčastěji byla zjištěna rezistence k ampicilinu (50 %) a tetracyklinu (41 %). Ze 34 izolátů z masa bylo 13 (38,2 %) multirezistentních. U žádného izolátu E. coli z masa nebyla zjištěna přítomnost genu stx1, hly ani eaeA, v jednom izolátu byl detekován gen stx2. Pouze 4 (12,1 %) izoláty z mléka byly rezistentní k alespoň jedné antimikrobiální látce, ve všech případech byla zjištěna rezistence k tetracyklinu. Žádný z genů virulence nebyl u izolátů z mléka detekován. Z výsledků naší studie vyplývá, že rezistence k antimikrobiálním látkám je častější mezi izoláty z masa než z mléka. Také jediný gen virulence detekovaný v naší studii stx2 byl zjištěný u izolátu E. coli z masa. Z tohoto pohledu reprezentují izoláty E. coli z masa větší nebezpečí pro konzumenty než E. coli z mléka.
- Tato studie byla zaměřená na porovnání a charakterizaci izolátů Escherichia coli (E. coli) získaných z masa (n = 34) a mléka (n = 33). Byla zjišťována rezistence k významným antimikrobiálním látkám a přítomnost faktorů virulence. Rezistence k antimikrobiálním látkám byla testována pomocí diskové difúzní metody a polymerázová řetězová reakce byla použita k detekci vybraných genů kódujících virulenci - eaeA, hly, stx1, stx2. Více než polovina izolátů z masa byla rezistentní nejméně k jedné antimikrobiální látce (67,7 %). Nejčastěji byla zjištěna rezistence k ampicilinu (50 %) a tetracyklinu (41 %). Ze 34 izolátů z masa bylo 13 (38,2 %) multirezistentních. U žádného izolátu E. coli z masa nebyla zjištěna přítomnost genu stx1, hly ani eaeA, v jednom izolátu byl detekován gen stx2. Pouze 4 (12,1 %) izoláty z mléka byly rezistentní k alespoň jedné antimikrobiální látce, ve všech případech byla zjištěna rezistence k tetracyklinu. Žádný z genů virulence nebyl u izolátů z mléka detekován. Z výsledků naší studie vyplývá, že rezistence k antimikrobiálním látkám je častější mezi izoláty z masa než z mléka. Také jediný gen virulence detekovaný v naší studii stx2 byl zjištěný u izolátu E. coli z masa. Z tohoto pohledu reprezentují izoláty E. coli z masa větší nebezpečí pro konzumenty než E. coli z mléka. (cs)
- This study was focused on the comparison and characterization of Escherichia coli (E. coli) isolates obtained from the meat (n = 34) and milk (n = 33). Resistance to antimicrobial agents and virulence factors was performed. Resistance to antimicrobials was determined using a disc diffusion method. Polymerase chain reaction was used for the detection of selected genes encoding virulence - eaeA, hly, stx1, stx2. More than one half of E. coli isolates of meat origin were resistant to at least one antimicrobial substance (67,7%). Most frequently resistance to amplicilin (50%) and tetracycline (41%) were found. Out of 34 isolates from meat 13 (38,2%) were multiresistant. No stx1, hly and eaeA genes were detected in E. coli from meat, stx2 gene was detected in one isolate. Only 4 (12,1%) isolates of milk origin were resistant to at least one antimicrobial substance, in all cases resistance to tetracycline was found. No virulence genes were detected in milk isolates. Results of our study showed that E. coli isolates of meat origin were resistant to more antimicrobial substances than isolates from milk. Also the only virulence gene stx2 detected in our study was found in E. coli of meat origin. From this point of view E. coli isolates from meat represent bigger danger for consumers than E. coli of milk origin. (en)
|
Title
| - Porovnání vlastností Escherichia coli izolovaných z masa a mléka
- Porovnání vlastností Escherichia coli izolovaných z masa a mléka (cs)
- Comparison of Escherichia coli isolated from meat and milk (en)
|
skos:prefLabel
| - Porovnání vlastností Escherichia coli izolovaných z masa a mléka
- Porovnání vlastností Escherichia coli izolovaných z masa a mléka (cs)
- Comparison of Escherichia coli isolated from meat and milk (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/12:43871282!RIV13-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QJ1230044), Z(MSM6215712402)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/12:43871282
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - virulence-genes; resistance; Escherichia coli (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník přednášek a posterů XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Karpíšková, Renata
- Koláčková, Ivana
- Skočková, Alena
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |