Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Microbiological quality of poultry meat preparations depends on many factors. The aim of this study was to find out the significance of maintenance of the cold chain regarding microbiological changes and shelf life of 3 types of poultry products. Samples were taken and analysed on the production day and at the end of their shelf life. The control group was stored under controlled conditions (4°C) and the experimental group was obtained from the market at the end of the shelf life. Indicator microflora (total viable count, coliform bacteria, E. coli, psychrotrophic microorganisms and lactic acid bacteria) as well as pathogenic microorganisms (Salmonella spp., Campylobacter spp., Listeria monocytogenes and Clostridium perfringens) were monitored. Our results suggest that the disruption of the cold chain is quite common during distribution, leading to an increase in concentration of microorganisms and sensory changes of products even before the end of shelf life. No Salmonella species or Listeria monocytogenes were found in the samples. However, Campylobacter spp. was detected throughout the whole shelf life. (en)
- Mikrobiologická kvalita drůbežích polotovarů je závislá na celé řadě faktorů. Cílem práce bylo zjistit vliv dodržování chladírenského řetězce na mikrobiologické změny a údržnost 3 typů drůbežích produktů. Vzorky byly odebrány a vyšetřeny v den výroby a v den spotřeby, přičemž kontrolní skupina byla skladována za definovaných podmínek (4 °C) a experimentální skupina byla získána z tržní sítě v den spotřeby. Byla sledována indikátorová mikroflóra (celkový počet mikroorganismů, koliformní bakterie, E. coli, psychrotrofní mikroorganismy a bakterie mléčného kvašení) a výskyt patogenních mikroorganismů (Salmonella spp., Campylobacter spp., Listeria monocytogenes a Clostridium perfringens). Na základě zjištěných výsledků lze konstatovat, že během distribuce dochází často k porušení chladírenského řetězce, což vede ke zvýšení koncentrace mikroorganismů a senzorickým změnám výrobku ještě před skončením doby spotřeby. Ve vyšetřených vzorcích nebyly nalezeny bakterie rodu Salmonella stejně jako L. monocytogenes. Naproti tomu byl ve všech typech vzorků po celou dobu skladování detekován Campylobacter spp.
- Mikrobiologická kvalita drůbežích polotovarů je závislá na celé řadě faktorů. Cílem práce bylo zjistit vliv dodržování chladírenského řetězce na mikrobiologické změny a údržnost 3 typů drůbežích produktů. Vzorky byly odebrány a vyšetřeny v den výroby a v den spotřeby, přičemž kontrolní skupina byla skladována za definovaných podmínek (4 °C) a experimentální skupina byla získána z tržní sítě v den spotřeby. Byla sledována indikátorová mikroflóra (celkový počet mikroorganismů, koliformní bakterie, E. coli, psychrotrofní mikroorganismy a bakterie mléčného kvašení) a výskyt patogenních mikroorganismů (Salmonella spp., Campylobacter spp., Listeria monocytogenes a Clostridium perfringens). Na základě zjištěných výsledků lze konstatovat, že během distribuce dochází často k porušení chladírenského řetězce, což vede ke zvýšení koncentrace mikroorganismů a senzorickým změnám výrobku ještě před skončením doby spotřeby. Ve vyšetřených vzorcích nebyly nalezeny bakterie rodu Salmonella stejně jako L. monocytogenes. Naproti tomu byl ve všech typech vzorků po celou dobu skladování detekován Campylobacter spp. (cs)
|
Title
| - Influence of maintenance of the cold chain on shelf life of poultry meat preparations (en)
- Vliv dodržování chladírenského řetězce na údržnost drůbežích polotovarů
- Vliv dodržování chladírenského řetězce na údržnost drůbežích polotovarů (cs)
|
skos:prefLabel
| - Influence of maintenance of the cold chain on shelf life of poultry meat preparations (en)
- Vliv dodržování chladírenského řetězce na údržnost drůbežích polotovarů
- Vliv dodržování chladírenského řetězce na údržnost drůbežích polotovarů (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/12:43871163!RIV13-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/12:43871163
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - TVC; Clostridium perfringens; Campylobacter spp.; L. monocytogenes (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Bořilová, Gabriela
- Hulánková, Radka
- Steinhauserová, Iva
- Svobodová, Irena
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |