About: Sledování obsahu cholesterolu v kozím mléce po suplementaci krmné dávky chlorellou     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cholesterol is natural organic chemical substance in each animal tissue, precursor for the biosynthesis of steroid hormones, bile acids, and vitamin D. Higher daily intake of cholesterol leads to increasing cardiovasculer diseases. The known amount of cholesterol content in food products is important for human health. The total cholesterol content of goats' milk was determined by mean of RP-HPLC method with isocratic elution and UV detection at 205 nm. The saponification with potassium hydroxide in methanol solution was used for the isolation of cholesterol from milk matrix, followed by the extraction of analyt into non polar solvent. The milk samples were from goat breeding at VFU and were taken during the period 30.6 and 11. 8. 2011. (en)
  • Cholesterol je steroidní sloučenina, která je přirozenou součástí živočišných tkání. Je klíčovou komponentou řady biochemických procesů. Příjem cholesterolu z potravin živočišného původu je významný pro lidské zdraví, je spojován se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Znalost obsahu cholesterolu v potravinách je proto významná při řešení zdravotních problémů. V naší studii jsme se zabývali stanovením celkového cholesterolu v syrovém kozím mléce z chovu VFU. Byl sledován vliv suplementace krmné dávky chlorellou na obsah cholesterolu v odebraném mléce. Vzorky byly odebírany v intervalu 30.6. - 11.8. 2011. Vzorky byly rozděleny do dvou skupin - vzorky kontrolní a vzorky suplementované chlorellou. Jako metoda stanovení cholesterolu byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie na reverzní fázi s isokratickou elucí a detekcí v UV oblasti spektra při vlnové délce 205 nm. Vlastnímu chromatografickému stanovení předcházela izolace celkového cholesterolu z matrice saponifikací alkoholickým roztokem hydroxidu draselného a následná extrakce do hexanu.
  • Cholesterol je steroidní sloučenina, která je přirozenou součástí živočišných tkání. Je klíčovou komponentou řady biochemických procesů. Příjem cholesterolu z potravin živočišného původu je významný pro lidské zdraví, je spojován se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Znalost obsahu cholesterolu v potravinách je proto významná při řešení zdravotních problémů. V naší studii jsme se zabývali stanovením celkového cholesterolu v syrovém kozím mléce z chovu VFU. Byl sledován vliv suplementace krmné dávky chlorellou na obsah cholesterolu v odebraném mléce. Vzorky byly odebírany v intervalu 30.6. - 11.8. 2011. Vzorky byly rozděleny do dvou skupin - vzorky kontrolní a vzorky suplementované chlorellou. Jako metoda stanovení cholesterolu byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie na reverzní fázi s isokratickou elucí a detekcí v UV oblasti spektra při vlnové délce 205 nm. Vlastnímu chromatografickému stanovení předcházela izolace celkového cholesterolu z matrice saponifikací alkoholickým roztokem hydroxidu draselného a následná extrakce do hexanu. (cs)
Title
  • Sledování obsahu cholesterolu v kozím mléce po suplementaci krmné dávky chlorellou
  • Sledování obsahu cholesterolu v kozím mléce po suplementaci krmné dávky chlorellou (cs)
  • Monitoring of cholesterol content in goat milk after the feed supplementation by Chlorella (en)
skos:prefLabel
  • Sledování obsahu cholesterolu v kozím mléce po suplementaci krmné dávky chlorellou
  • Sledování obsahu cholesterolu v kozím mléce po suplementaci krmné dávky chlorellou (cs)
  • Monitoring of cholesterol content in goat milk after the feed supplementation by Chlorella (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/12:43871134!RIV13-MSM-16270___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 168409
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/12:43871134
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • chlorella; HPLC; goat milk; cholesterol (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [FE9F4736AB65]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Borkovcová, Ivana
  • Kostrhounová, Romana
  • Pechová, Alena
  • Vorlová, Lenka
  • Hodulová, Lucia
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 32 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software