About: Changes of lipid metabolism and layer performance after diet supplementation of hens with heterotrophic Chlorella biomass     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Compared to the control (C), supplementation of laying hens with Chlorella significantly decreased egg weight in P1 group with 1 % and P2 group with 2% of Chlorella in the diet. Addition of Chlorella significantly also decreased yolk weihht in P2. These results can be explained by lower food intake in supplemented hens. Differences between C, P1 and P2 group in egg production per hen and day were negligible. Food consumption per 1 egg was lower in supplemented animals, but per kg of egg or yolk mass it was almost the same in all group studied. Triacylglycerol (TAG) and cholesterol (CL) level in blood plasma reveal no differences between the groups. A significant rise of CL in both supplemented groups at the end of the experiment indicates enhancement of lipid metabolism. It was likely caused by a downregulation of body weight and utilisation of endogenous energy reserves. (en)
  • Ve srovnání s kontrolou (C), doplnění chlorelly u nosnic výrazně snížilo hmotnost vajec ve skupině P1 s 1% a ve skupině P2 s 2% chlorelly ve stravě. Přidání chlorelly výrazně snížilo i hmotnost žloutku v P2. Tyto výsledky lze vysvětlit nižším příjmem potravy u pokusných slepic. Rozdíly mezi C, P1 a P2 skupinou v produkci vajec na slepici a den byly zanedbatelné. Spotřeba krmiva na 1 vejce bylo nižší u pokusných zvířat, ale na kg hmotnosti vejce nebo žloutek to bylo téměř stejné ve všech skupinách. Úroveň triacylglycerolů (TAG) a cholesterolu (CL) v krevní plazmě neodhalila žádné rozdíly mezi skupinami. Významný nárůst CL v obou pokusných skupinách na konci experimentu naznačuje posílení metabolismu lipidů. To bylo pravděpodobně způsobeno regulací tělesné hmotnosti a využitím endogenních energetických rezerv.
  • Ve srovnání s kontrolou (C), doplnění chlorelly u nosnic výrazně snížilo hmotnost vajec ve skupině P1 s 1% a ve skupině P2 s 2% chlorelly ve stravě. Přidání chlorelly výrazně snížilo i hmotnost žloutku v P2. Tyto výsledky lze vysvětlit nižším příjmem potravy u pokusných slepic. Rozdíly mezi C, P1 a P2 skupinou v produkci vajec na slepici a den byly zanedbatelné. Spotřeba krmiva na 1 vejce bylo nižší u pokusných zvířat, ale na kg hmotnosti vejce nebo žloutek to bylo téměř stejné ve všech skupinách. Úroveň triacylglycerolů (TAG) a cholesterolu (CL) v krevní plazmě neodhalila žádné rozdíly mezi skupinami. Významný nárůst CL v obou pokusných skupinách na konci experimentu naznačuje posílení metabolismu lipidů. To bylo pravděpodobně způsobeno regulací tělesné hmotnosti a využitím endogenních energetických rezerv. (cs)
Title
  • Changes of lipid metabolism and layer performance after diet supplementation of hens with heterotrophic Chlorella biomass (en)
  • Změny lipidového metabolizmu a produkčních parametrů nosnic po suplementaci diety heterotrofní Chlorelou
  • Změny lipidového metabolizmu a produkčních parametrů nosnic po suplementaci diety heterotrofní Chlorelou (cs)
skos:prefLabel
  • Changes of lipid metabolism and layer performance after diet supplementation of hens with heterotrophic Chlorella biomass (en)
  • Změny lipidového metabolizmu a produkčních parametrů nosnic po suplementaci diety heterotrofní Chlorelou
  • Změny lipidového metabolizmu a produkčních parametrů nosnic po suplementaci diety heterotrofní Chlorelou (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/11:43870900!RIV12-MSM-16270___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 243368
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/11:43870900
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • lipid metabolism; food intake; egg production; chlorella (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2DA84D90E9F8]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • sborník IX. Kábrtovy dietetické dny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hudečková, Petra
  • Doubek, Jaroslav
  • Pěnkava, Oldřich
  • Kotrbáček, Václav
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Tribun
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7399-125-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software