About: MEAT QUALITY OF PIGS EXPOSED TO LOW DOSES OF GAMMA RADIATION     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Prasata (o hmotnosti cca 30 kg), vystavená účinkům ionizujícímu záření 60Co (celotělová dávka 0,5 Gy, dávkový příkon 0,98 Gy/h), byla poražena 3 dny po ozáření. Parametry jakosti masa - pH, barva masa, ztráta šťávy odkapem a koncentrace kyseliny mléčné byly hodnoceny ve svalu longissimus lumborum et thoracis. Pouze hodnota barvy masa a*45 sledována 45 min po porážce byla významně nižší (alfa = 0,05) než u kontrolních kusů. Ostatní parametry odpovídaly hodnotám kontrolní skupiny. V případě jaderné havárie, za předpokladu že je vyloučena vnitřní kontaminace a kdy efektivní dávka nepřekročí 0,5 Sv, může být maso prasat zpracováno za použití standardních technologií pro lidskou spotřebu.
  • Prasata (o hmotnosti cca 30 kg), vystavená účinkům ionizujícímu záření 60Co (celotělová dávka 0,5 Gy, dávkový příkon 0,98 Gy/h), byla poražena 3 dny po ozáření. Parametry jakosti masa - pH, barva masa, ztráta šťávy odkapem a koncentrace kyseliny mléčné byly hodnoceny ve svalu longissimus lumborum et thoracis. Pouze hodnota barvy masa a*45 sledována 45 min po porážce byla významně nižší (alfa = 0,05) než u kontrolních kusů. Ostatní parametry odpovídaly hodnotám kontrolní skupiny. V případě jaderné havárie, za předpokladu že je vyloučena vnitřní kontaminace a kdy efektivní dávka nepřekročí 0,5 Sv, může být maso prasat zpracováno za použití standardních technologií pro lidskou spotřebu. (cs)
  • The pigs (weight of 30 kg) exposed to 60Co radiation (whole body dose of 0.5 Gy, 0.98 Gy/h) were sticked 3 days after irradiation. Parameters of meat quality - pH, colour, drip looses, and lactic acid concentration were evaluated in longissimus lumborum et thoracis muscle. Only the value of meat colour a*45 detected 45 min post mortem was significantly lower (alfa = 0.05) than that of control specimens. The other parameters corresponded to control values. In case of nuclear incident without any inner contamination, and providing that the effective dose of 0.5 Sv has not been exceeded the pigs might be used by the standard meat technology for human use. (en)
Title
  • MEAT QUALITY OF PIGS EXPOSED TO LOW DOSES OF GAMMA RADIATION (en)
  • JAKOST MASA PRASAT OZÁŘENÝCH NÍZKOU DÁVKOU ZÁŘENÍ GAMA
  • JAKOST MASA PRASAT OZÁŘENÝCH NÍZKOU DÁVKOU ZÁŘENÍ GAMA (cs)
skos:prefLabel
  • MEAT QUALITY OF PIGS EXPOSED TO LOW DOSES OF GAMMA RADIATION (en)
  • JAKOST MASA PRASAT OZÁŘENÝCH NÍZKOU DÁVKOU ZÁŘENÍ GAMA
  • JAKOST MASA PRASAT OZÁŘENÝCH NÍZKOU DÁVKOU ZÁŘENÍ GAMA (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/11:43870412!RIV12-MSM-16270___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 206205
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/11:43870412
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • meat quality; colour; food safety; ionizing radiation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BD89C750293C]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Štrbské Pleso
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník Hygiena Alimentorum XXXII.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dvořák, Petr
  • Ždárský, Michal
  • Beňová, Katarína
  • Maté, Dionýz
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Štátna veterinárna a potravinárska správa Slovenskej republiky
https://schema.org/isbn
  • 978-80-8077-231-4
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 38 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software