About: Raw milk as a source of resistant Escherichia coli     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this study was to investigate the prevalence of beta-glucuronidase positive bacteria Escherichia coli (E. coli) in raw cow's (n = 31), goat's (n = 63) and ewe's (n = 23) milk and to evaluate their resistance to selected antimicrobials. Presence of E. coli was evaluated according ISO 16649-2 and after enrichment in peptone water at 37 °C for 24 hours. E. coli was detected in 20 samples of raw cow's milk (64,5 %), in 23 samples of raw goat's milk (36,5 %) and in 19 samples of raw ewe's milk (82,6 %). Disk diffusion method was used to test 13 therapeutically important antimicrobials agents. More then one half of E. coli isolates from raw cow's milk was resistant to at least one antimicrobial substance (51,3 %) where most frequently was found resistance to tetracyclines, aminoglycosides and beta-lactams. The incidence of resistant isolates in samples of goat's (10,8 %) and ewe's (14,7 %) milk was statistically highly significantly lower (p{0,01) to cow's milk. (en)
  • Cílem práce bylo sledovat výskyt beta-glukuronidáza pozitivních baktérií Escherichia coli (E. coli) v syrovém kravském (n = 31), kozím (n = 63) a ovčím (n = 23) mléce a zhodnotit jejich rezistenci k vybraným antimikrobiálním látkám. Přítomnost E. coli byla hodnocena jak po primokultivaci vzorků (ČSN ISO 16649-2), tak po pomnožení v pufrované peptonové vodě při 37 °C po dobu 24 hodin. E. coli byla detekována u 20 vzorků syrového kravského mléka (64,5 %), v syrovém kozím mléce byla E. coli detekována u 23 vzorků (36,5 %) a u 19 vzorků syrového ovčího mléka (82,6 %). U získaných izolátů byla diskovou difúzní metodou testována rezistence ke 13 antimikrobiálním látkám. Více než polovina izolátů z kravského mléka byla rezistentní k minimálně jedné antimikrobiální látce (51,3 %), nejčastěji byla zjištěna rezistence k tetracyklinům, aminoglykosidům a beta-laktamům. Statisticky vysoce významně nižší (p{0,01) byl výskyt rezistentních izolátů u vzorků kozího (10,8 %) a ovčího (14,7 %) mléka.
  • Cílem práce bylo sledovat výskyt beta-glukuronidáza pozitivních baktérií Escherichia coli (E. coli) v syrovém kravském (n = 31), kozím (n = 63) a ovčím (n = 23) mléce a zhodnotit jejich rezistenci k vybraným antimikrobiálním látkám. Přítomnost E. coli byla hodnocena jak po primokultivaci vzorků (ČSN ISO 16649-2), tak po pomnožení v pufrované peptonové vodě při 37 °C po dobu 24 hodin. E. coli byla detekována u 20 vzorků syrového kravského mléka (64,5 %), v syrovém kozím mléce byla E. coli detekována u 23 vzorků (36,5 %) a u 19 vzorků syrového ovčího mléka (82,6 %). U získaných izolátů byla diskovou difúzní metodou testována rezistence ke 13 antimikrobiálním látkám. Více než polovina izolátů z kravského mléka byla rezistentní k minimálně jedné antimikrobiální látce (51,3 %), nejčastěji byla zjištěna rezistence k tetracyklinům, aminoglykosidům a beta-laktamům. Statisticky vysoce významně nižší (p{0,01) byl výskyt rezistentních izolátů u vzorků kozího (10,8 %) a ovčího (14,7 %) mléka. (cs)
Title
  • Raw milk as a source of resistant Escherichia coli (en)
  • Syrové mléko jako zdroj rezistentních Escherichia coli
  • Syrové mléko jako zdroj rezistentních Escherichia coli (cs)
skos:prefLabel
  • Raw milk as a source of resistant Escherichia coli (en)
  • Syrové mléko jako zdroj rezistentních Escherichia coli
  • Syrové mléko jako zdroj rezistentních Escherichia coli (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/11:43870307!RIV12-MSM-16270___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 8
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 233947
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/11:43870307
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • goat's milk; ewe's milk; cow's milk; resistance (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3609270B0235]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Veterinářství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 61
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Janštová, Bohumíra
  • Karpíšková, Renata
  • Cupáková, Šárka
  • Skočková, Alena
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0506-8231
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software