About: Zastoupení masných kyselin ve svalovině brojlerových kuřat po přídavku rostlinných olejů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Přídavek rostlinných olejů do krmných směsí pro drůbež pozitivně ovlivňuje zastoupení mastných kyselin jak v prsní, tak i ve stehenní svalovině, což je možné využít jako jeden z potenciálních zdrojů funkčních potravin ve výživě člověka. Vzhledem k tomu že tuky, jako jedna z významných látek ve výživě člověka a zvířat, jsou nedílnou součástí většiny potravin a krmiv, jsme se v této práci zaměřili na studium vlivu přídavku různých rostlinných olejů do krmných směsí pro brojlery na zastoupení mastných kyselin v prsní a stehenní svalovině jako vhodného zdroje zejména ω 3 a ω 6 mastných kyselin pro lidskou výživu. Na základě koncentrací mastných kyselin zjištěných v použitých olejích, bylo vybráno sedm mastných kyselin - kyselina palmitová, palmitolejová, stearová, olejová, linolová, α-linolenová a arachidonová, které byly sledovány ve vzorcích svaloviny. Koncentrace mastných kyselin jsou vyjádřeny v g/100 g tuku ve vzorku.
  • Přídavek rostlinných olejů do krmných směsí pro drůbež pozitivně ovlivňuje zastoupení mastných kyselin jak v prsní, tak i ve stehenní svalovině, což je možné využít jako jeden z potenciálních zdrojů funkčních potravin ve výživě člověka. Vzhledem k tomu že tuky, jako jedna z významných látek ve výživě člověka a zvířat, jsou nedílnou součástí většiny potravin a krmiv, jsme se v této práci zaměřili na studium vlivu přídavku různých rostlinných olejů do krmných směsí pro brojlery na zastoupení mastných kyselin v prsní a stehenní svalovině jako vhodného zdroje zejména ω 3 a ω 6 mastných kyselin pro lidskou výživu. Na základě koncentrací mastných kyselin zjištěných v použitých olejích, bylo vybráno sedm mastných kyselin - kyselina palmitová, palmitolejová, stearová, olejová, linolová, α-linolenová a arachidonová, které byly sledovány ve vzorcích svaloviny. Koncentrace mastných kyselin jsou vyjádřeny v g/100 g tuku ve vzorku. (cs)
  • The effect of dietary fat addition on the concentration of fatty acids in muscle of broilers was studied in the experiment. The 90 one day old chickens Ross 308 were randomly divided into six groups. They were fed by three types of feeding mixtures - BR 1, BR 2 and BR 3. For each individual group was used different kind of oils (soy, sunflower, rapeseed, flaxseed, olive and evening primrose oil). Statistically highly significant (P <= 0,001 and P <= 0,01) differences were found out practically in all the chosen fatty acids - stearic acid, oleic acid, linoleic acid, α-linolenic acid and arachidonic acid, in the breast and also in the thigh muscles. Statistically significant (P <= 0,05) difference of palmitic acid was determine only in the thigh muscle. (en)
Title
  • Zastoupení masných kyselin ve svalovině brojlerových kuřat po přídavku rostlinných olejů
  • The concentration of the fatty acids in the muscle of broilers after the addition of the plant oils (en)
  • Zastoupení masných kyselin ve svalovině brojlerových kuřat po přídavku rostlinných olejů (cs)
skos:prefLabel
  • Zastoupení masných kyselin ve svalovině brojlerových kuřat po přídavku rostlinných olejů
  • The concentration of the fatty acids in the muscle of broilers after the addition of the plant oils (en)
  • Zastoupení masných kyselin ve svalovině brojlerových kuřat po přídavku rostlinných olejů (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/09:00002181!RIV10-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 352743
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/09:00002181
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • broilers; plant oils; fatty acids (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [96337984D173]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • sborník příspěvků XI. konference mladých věděckých pracovníků
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Straková, Eva
  • Krejčí, Tereza
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7305-068-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software