About: Změna barvy svaloviny lososa (Salmo salar L.) baleného do modifikované atmosféry plynů (80 % N2 + 20 % CO2)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this study was to evaluate the colour changes and changes in pH values that occur in the meat of salmon (Salmo salar L.) packaged in modified atmosphere (80 % N2 + 20 % CO2). Total of 96 samples were examined after storage at cold temperature 2 +/- 2 °C. Laboratory analysis were conducted 1., 5., 7., 9., 12. and 14. day of storage. The colour was evaluated in the system CIELAB - L* lightness, a* redness, b* yellowness on the surface and on the side of the fillet, pH was measured by pH - meter with needle electrode. The results showed that lightness L* increased during storage both on the surface and on the side of the fillet. Statistically significant differences (P < 0.001) between the surface and the side were noted only 14th day of storage. At the same time there was an increase in parameters a* and b*. At the end of storage period the salmon fillets were lighter both on the side and on the surface. Throughout storage no statistically significant differences (P > 0.01) between valu (en)
  • Cílem práce bylo sledovat barevné změny a změny pH, ke kterých dochází ve svalovině lososa (Salmo salar L.) baleného do modifikované atmosféry (80 % N2 + 20 % CO2). Celkem bylo vyšetřeno 96 vzorků skladovaných v chladírenském zařízení při 2 +/- 2 °C. Laboratorní analýzy byly provedeny 1., 5., 7., 9., 12. a 14. den skladování. Barva byla měřena na povrchu a straně a vyhodnocena v systému CIELAB - L* lightness, a* redness, b* yellowness. Hodnota pH byla měřena vpichovou elektrodou digitálního pH-metru. Výsledky ukázaly během skladování zvýšení světlosti na povrchu i straně. Statisticky významné rozdíly (P < 0.001) mezi povrchem a stranou byly zaznamenány pouze 14. den skladování. Současně došlo ke zvýšení parametrů a* a b*. Na konci skladování byly filety lososa světlejší na povrchu i straně. V průběhu skladování nebyly nalezeny mezi hodnotami pH statisticky významné rozdíly (P > 0.01).
  • Cílem práce bylo sledovat barevné změny a změny pH, ke kterých dochází ve svalovině lososa (Salmo salar L.) baleného do modifikované atmosféry (80 % N2 + 20 % CO2). Celkem bylo vyšetřeno 96 vzorků skladovaných v chladírenském zařízení při 2 +/- 2 °C. Laboratorní analýzy byly provedeny 1., 5., 7., 9., 12. a 14. den skladování. Barva byla měřena na povrchu a straně a vyhodnocena v systému CIELAB - L* lightness, a* redness, b* yellowness. Hodnota pH byla měřena vpichovou elektrodou digitálního pH-metru. Výsledky ukázaly během skladování zvýšení světlosti na povrchu i straně. Statisticky významné rozdíly (P < 0.001) mezi povrchem a stranou byly zaznamenány pouze 14. den skladování. Současně došlo ke zvýšení parametrů a* a b*. Na konci skladování byly filety lososa světlejší na povrchu i straně. V průběhu skladování nebyly nalezeny mezi hodnotami pH statisticky významné rozdíly (P > 0.01). (cs)
Title
  • Změna barvy svaloviny lososa (Salmo salar L.) baleného do modifikované atmosféry plynů (80 % N2 + 20 % CO2)
  • Color changes of the salmon flesh (Salmo salar L.) packaged in modified atmosphere (80 % N2 + 20 % CO2) (en)
  • Změna barvy svaloviny lososa (Salmo salar L.) baleného do modifikované atmosféry plynů (80 % N2 + 20 % CO2) (cs)
skos:prefLabel
  • Změna barvy svaloviny lososa (Salmo salar L.) baleného do modifikované atmosféry plynů (80 % N2 + 20 % CO2)
  • Color changes of the salmon flesh (Salmo salar L.) packaged in modified atmosphere (80 % N2 + 20 % CO2) (en)
  • Změna barvy svaloviny lososa (Salmo salar L.) baleného do modifikované atmosféry plynů (80 % N2 + 20 % CO2) (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/09:00002149!RIV10-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 353226
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/09:00002149
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • salmon; L*; a*; b*; colour; pH; packaging in modified atmosphere (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [961E84D57021]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • sborník XXXIX. Lenfeldovy a Höklovy dny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buchtová, Hana
  • Saláková, Alena
  • Řičánková, Blanka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7305-081-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software