About: Imunohistochemické stanovení pšeničné bílkoviny v masných výrobcích     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Pure wheat protein (gluten) or wheat flour is due to technological and economical reasons traditionally added to meat products. Wheat proteins can be used for food adulteration and cause coeliac disease in sensitive individuals. Therefore it is important to develop methods for gluten determination in foodstuffs. Imunochemical methods are commonly used, which combine advantages of less frequently used histochemical methods with high sensitivity of imunological methods. We have compared the results from model samples achieved by synoptic and aimed microscopic dying with the results achieved by imunohistochemical processing of samples. According to the results, imunohistochemical method seems to be suitable for wheat protein determination, whereas by wheat flour standard dying methods are more suitable. (en)
  • Do masných výrobků je tradičně z technologických a ekonomických důvodů přidávána čistá pšeničná bílkovina (lepek) či pšeničná mouka. Pšeničné bílkoviny mohou být používání k falšování potravin a u přecitlivělých jedinců mohou navíc vyvolávat celiakii. Proto je nutný rozvoj metod stanovujících lepek ve výrobcích. Mezi používané metody patří imunohistochemické metody, které využívají výhod méně používaných histochemických metod a zároveň vysokou citlivost imunologických metod. Na modelových vzorcích jsem porovnávali výsledky získané přehledným a cíleným mikroskopickým barvením s výsledky získanými imunohostochemickým zpracováním vzorků. Dle výsledků se imunohistochemická metoda zdá vhodná pro stanovení pšeničné bílkoviny, zatímco u pšeničné mouky je naopak výhodnější použití standardních barvících metod.
  • Do masných výrobků je tradičně z technologických a ekonomických důvodů přidávána čistá pšeničná bílkovina (lepek) či pšeničná mouka. Pšeničné bílkoviny mohou být používání k falšování potravin a u přecitlivělých jedinců mohou navíc vyvolávat celiakii. Proto je nutný rozvoj metod stanovujících lepek ve výrobcích. Mezi používané metody patří imunohistochemické metody, které využívají výhod méně používaných histochemických metod a zároveň vysokou citlivost imunologických metod. Na modelových vzorcích jsem porovnávali výsledky získané přehledným a cíleným mikroskopickým barvením s výsledky získanými imunohostochemickým zpracováním vzorků. Dle výsledků se imunohistochemická metoda zdá vhodná pro stanovení pšeničné bílkoviny, zatímco u pšeničné mouky je naopak výhodnější použití standardních barvících metod. (cs)
Title
  • Imunohistochemické stanovení pšeničné bílkoviny v masných výrobcích
  • Imunohistochemické stanovení pšeničné bílkoviny v masných výrobcích (cs)
  • Immunohistochemical determination of wheat protein in meat products (en)
skos:prefLabel
  • Imunohistochemické stanovení pšeničné bílkoviny v masných výrobcích
  • Imunohistochemické stanovení pšeničné bílkoviny v masných výrobcích (cs)
  • Immunohistochemical determination of wheat protein in meat products (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/08:00001974!RIV09-MZE-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1B53004)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 371745
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/08:00001974
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • immunohistochemistry; wheat proteins; wheat flour (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [08A0B5C544BD]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Košice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXIX.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pospiech, Matej
  • Randulová, Zdeňka
  • Tremlová, Bohuslava
  • Dostálová, H.
  • Lukášková, Z.
  • Renčová, E.
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita veterinárného lekárstva Košice
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7148-059-4
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software