About: Hodnocení fyzikálně-chemických parametrů jogurtů pomocí NIR spektroskopie     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this study was to determine the physical and chemical properties (fat, total solids content and titratable acidity) of yogurt by FT-NIR spectroscopy. A set of 70 samples of yogurt were purchased in various grocery stores in the Czech Republic. The instrument was calibrated by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The calibration models were developed and evaluated by statistical values. The correlation coefficients of calibration (R) > 0.99 were obtained for all parameters. A reliable calibration models were developed. Cross validation were pointed out the applicability of NIR spectrometer for the determination of components. FT-NIR presents thus a viable technique for rapid yogurt analysis. (en)
  • Cílem práce bylo využití FT-NIR pro stanovení fyzikálně-chemických vlastností jogurtů (obsah tuku, sušiny a titrační kyselost). Bylo vyšetřeno 70 vzorků jogurtů, které pocházely z tržní sítě České republiky. Spektrometr byl kalibrován pomocí metody částečných nejmenších čtverců (PLS). Spektra byla naměřena v modu reflektance ve spektrálním rozsahu 10000 ?4000 cm-1 se 100 scany. Vytvořené kalibrační modely byly posouzeny na základě statistických hodnot. Pro všechny sledované parametry byly zjištěny korelační koeficienty kalibrace (R) > 0,99 a velmi spolehlivé kalibrační modely. Pomocí cross-validace byla ověřena použitelnost metody. FT-NIR tak představuje rychlou techniku pro analýzu jogurtů.
  • Cílem práce bylo využití FT-NIR pro stanovení fyzikálně-chemických vlastností jogurtů (obsah tuku, sušiny a titrační kyselost). Bylo vyšetřeno 70 vzorků jogurtů, které pocházely z tržní sítě České republiky. Spektrometr byl kalibrován pomocí metody částečných nejmenších čtverců (PLS). Spektra byla naměřena v modu reflektance ve spektrálním rozsahu 10000 ?4000 cm-1 se 100 scany. Vytvořené kalibrační modely byly posouzeny na základě statistických hodnot. Pro všechny sledované parametry byly zjištěny korelační koeficienty kalibrace (R) > 0,99 a velmi spolehlivé kalibrační modely. Pomocí cross-validace byla ověřena použitelnost metody. FT-NIR tak představuje rychlou techniku pro analýzu jogurtů. (cs)
Title
  • Hodnocení fyzikálně-chemických parametrů jogurtů pomocí NIR spektroskopie
  • Assessment of physical and chemical properties of yogurt by NIR spectroscopy (en)
  • Hodnocení fyzikálně-chemických parametrů jogurtů pomocí NIR spektroskopie (cs)
skos:prefLabel
  • Hodnocení fyzikálně-chemických parametrů jogurtů pomocí NIR spektroskopie
  • Assessment of physical and chemical properties of yogurt by NIR spectroscopy (en)
  • Hodnocení fyzikálně-chemických parametrů jogurtů pomocí NIR spektroskopie (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/07:00001299!RIV08-MSM-16270___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 275-278
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 424456
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/07:00001299
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • NIR spectroscopy; yogurt; composition (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5446E8A2C2D4]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • zborník Bezpečnosť a kvalita potravín
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dračková, Michaela
  • Janštová, Bohumíra
  • Navrátilová, Pavlína
  • Vorlová, Lenka
  • Řeřuchová, Mirka
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
https://schema.org/isbn
  • 978-80-8069-860-7
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software