Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of this study was to determine the physical and chemical properties (fat, total solids content and titratable acidity) of yogurt by FT-NIR spectroscopy. A set of 70 samples of yogurt were purchased in various grocery stores in the Czech Republic. The instrument was calibrated by partial least squares (PLS) method. Spectra were measured in the reflectance mode between 10000 and 4000 cm-1, averaging 100 scans. The calibration models were developed and evaluated by statistical values. The correlation coefficients of calibration (R) > 0.99 were obtained for all parameters. A reliable calibration models were developed. Cross validation were pointed out the applicability of NIR spectrometer for the determination of components. FT-NIR presents thus a viable technique for rapid yogurt analysis. (en)
- Cílem práce bylo využití FT-NIR pro stanovení fyzikálně-chemických vlastností jogurtů (obsah tuku, sušiny a titrační kyselost). Bylo vyšetřeno 70 vzorků jogurtů, které pocházely z tržní sítě České republiky. Spektrometr byl kalibrován pomocí metody částečných nejmenších čtverců (PLS). Spektra byla naměřena v modu reflektance ve spektrálním rozsahu 10000 ?4000 cm-1 se 100 scany. Vytvořené kalibrační modely byly posouzeny na základě statistických hodnot. Pro všechny sledované parametry byly zjištěny korelační koeficienty kalibrace (R) > 0,99 a velmi spolehlivé kalibrační modely. Pomocí cross-validace byla ověřena použitelnost metody. FT-NIR tak představuje rychlou techniku pro analýzu jogurtů.
- Cílem práce bylo využití FT-NIR pro stanovení fyzikálně-chemických vlastností jogurtů (obsah tuku, sušiny a titrační kyselost). Bylo vyšetřeno 70 vzorků jogurtů, které pocházely z tržní sítě České republiky. Spektrometr byl kalibrován pomocí metody částečných nejmenších čtverců (PLS). Spektra byla naměřena v modu reflektance ve spektrálním rozsahu 10000 ?4000 cm-1 se 100 scany. Vytvořené kalibrační modely byly posouzeny na základě statistických hodnot. Pro všechny sledované parametry byly zjištěny korelační koeficienty kalibrace (R) > 0,99 a velmi spolehlivé kalibrační modely. Pomocí cross-validace byla ověřena použitelnost metody. FT-NIR tak představuje rychlou techniku pro analýzu jogurtů. (cs)
|
Title
| - Hodnocení fyzikálně-chemických parametrů jogurtů pomocí NIR spektroskopie
- Assessment of physical and chemical properties of yogurt by NIR spectroscopy (en)
- Hodnocení fyzikálně-chemických parametrů jogurtů pomocí NIR spektroskopie (cs)
|
skos:prefLabel
| - Hodnocení fyzikálně-chemických parametrů jogurtů pomocí NIR spektroskopie
- Assessment of physical and chemical properties of yogurt by NIR spectroscopy (en)
- Hodnocení fyzikálně-chemických parametrů jogurtů pomocí NIR spektroskopie (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/07:00001299!RIV08-MSM-16270___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/07:00001299
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - NIR spectroscopy; yogurt; composition (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - zborník Bezpečnosť a kvalita potravín
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dračková, Michaela
- Janštová, Bohumíra
- Navrátilová, Pavlína
- Vorlová, Lenka
- Řeřuchová, Mirka
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |