About: Vliv ionizujícího záření na barvu a aktivitu laktát dehydrogenázy u vepřového masa.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The most significant sensory and quality characteristic of meat is colour. The effect of irradiation of pork was studied in relation to color changes. Samples of M. longissimus lumborum et thoracis were obtained from the pork carcasses 24 h post mortem. Samples were irradiated using a 60Co source, at dose of 2,5 and 5 kGy; dose rate of 2,86 kG.h-1. Unirradiated controls were stored in the same condition as irradiated samples. Measurement of colour was realised with portable spectrophotometer Superchroma S-Spex in CIELAB systhem. The colour of a freshly cut interior surface of control and irradiated pork was measured before and after irradiation. L* and b* values of controls and irradiated pork did not change after irradiation. The a* values (red colour) of irradiated pork were significantly higher than unirradiated. The activity of lactate dehydrogenase of pork was measured after irradiation. The activity did not change after irradiation. (en)
  • Byla sledována změna barvy vepřového masa po působení záření gama. M. longissimus lumborum et thoracis byl za 24 h post mortem ozářen 60Co dávkami 2.5 a 5 kGy; při dávkovém příkonu 2.86 kGy.h-1. Barva byla stanovena před i po ozáření spectrophotometrem Superchroma S-Spex v systemu CIELAB. U parametru L* a b* nebyly nalezeny průkazné změny. Parametr a* (představující červenou barvu) byl statisticky průkazně vyšší ve srovnání s kontrolou a stavem před ozářením. Aktivita laktátdehydrogenázy nebyla působením uvedených dávek záření gama změněna. Působením sledovaných dávek není zastaveno zrání masa, přičemž barva ozářeného masa je červenější.
  • Byla sledována změna barvy vepřového masa po působení záření gama. M. longissimus lumborum et thoracis byl za 24 h post mortem ozářen 60Co dávkami 2.5 a 5 kGy; při dávkovém příkonu 2.86 kGy.h-1. Barva byla stanovena před i po ozáření spectrophotometrem Superchroma S-Spex v systemu CIELAB. U parametru L* a b* nebyly nalezeny průkazné změny. Parametr a* (představující červenou barvu) byl statisticky průkazně vyšší ve srovnání s kontrolou a stavem před ozářením. Aktivita laktátdehydrogenázy nebyla působením uvedených dávek záření gama změněna. Působením sledovaných dávek není zastaveno zrání masa, přičemž barva ozářeného masa je červenější. (cs)
Title
  • Vliv ionizujícího záření na barvu a aktivitu laktát dehydrogenázy u vepřového masa.
  • EFFECT OF IONIZING RADIATION ON THE COLOUR AND ACTIVITY OF LACTATE DEHYGROGENASE OF PORK (en)
  • Vliv ionizujícího záření na barvu a aktivitu laktát dehydrogenázy u vepřového masa. (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv ionizujícího záření na barvu a aktivitu laktát dehydrogenázy u vepřového masa.
  • EFFECT OF IONIZING RADIATION ON THE COLOUR AND ACTIVITY OF LACTATE DEHYGROGENASE OF PORK (en)
  • Vliv ionizujícího záření na barvu a aktivitu laktát dehydrogenázy u vepřového masa. (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/06:00001065!RIV07-MSM-16270___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 146-151
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 506470
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/06:00001065
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Pig; meat; enzyme; gamma radiation. (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8B44F044061B]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Košice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zborník príspevkov z 3. radiobiologickej konferencie s medzinárodnou účasťou venovanej 20. výročiu jadrovej havárie v Černobyle.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dvořák, Petr
  • Šalplachta, Jan
  • Grolichová, Magdalena
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita veterinárného lekárstva Košice
https://schema.org/isbn
  • 88-8877-826-3
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software