About: Stanovení obsahu sušiny ve svalovině bažantů pomocí FT-NIR     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem práce bylo stanovení obsahu sušiny ve svalovině bažantů pomocí NIR spektroskopie. Byly vytvořeny kalibrační modely pro prsní a stehenní svalovinu. Modely byly posouzeny na základě korelačních koeficientů (R) a standardní chyby kalibrace (SEC). Byly zjištěny hodnoty: R = 0,852 a SEC = 1,23 pro stehenní svalovinu a R = 0,844 a SEC = 0,53 pro prsní svalovinu. Vytvořené modely byly ověřeny křížovou validací. Studie ukázala, že FT-NIR je vhodnou technikou pro stanovení sušiny ve svalovině bažantů.
  • Cílem práce bylo stanovení obsahu sušiny ve svalovině bažantů pomocí NIR spektroskopie. Byly vytvořeny kalibrační modely pro prsní a stehenní svalovinu. Modely byly posouzeny na základě korelačních koeficientů (R) a standardní chyby kalibrace (SEC). Byly zjištěny hodnoty: R = 0,852 a SEC = 1,23 pro stehenní svalovinu a R = 0,844 a SEC = 0,53 pro prsní svalovinu. Vytvořené modely byly ověřeny křížovou validací. Studie ukázala, že FT-NIR je vhodnou technikou pro stanovení sušiny ve svalovině bažantů. (cs)
  • Determination of major components of foodstuffs by classical analytical methods is slow and expensive. The main advantages of near-infrared spectroscopy for food analysis lie in its speed, the absence of the use of chemicals. The aim of our study was to determine the dry matter content in pheasant muscle by NIR spectroscopy. For dry matter content in thigh and pectoral muscles were created calibration models, which were evaluated statistically on the basis of correlation coefficients (R) and standard errors of calibrations (SEC). Following statistical values were obtained: R = 0.852 and SEC = 1.23 for thigh muscle and R = 0.844 and SEC = 0.53 for pectoral muscle. The developed calibration models were verified by cross-validation. Study showed that FT-NIR is a potentially useful technique for evaluating of dry matter in pheasant muscle. (en)
Title
  • Stanovení obsahu sušiny ve svalovině bažantů pomocí FT-NIR
  • Determination of dry matter content in pheasant muscle by FT-NIR (en)
  • Stanovení obsahu sušiny ve svalovině bažantů pomocí FT-NIR (cs)
skos:prefLabel
  • Stanovení obsahu sušiny ve svalovině bažantů pomocí FT-NIR
  • Determination of dry matter content in pheasant muscle by FT-NIR (en)
  • Stanovení obsahu sušiny ve svalovině bažantů pomocí FT-NIR (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/06:00000923!RIV07-MSM-16270___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 376-379
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 501294
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/06:00000923
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • NIR; pheasant; muscle; dry; matter (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [419D7347E0F5]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Košice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • sborník Hygiena alimentorum XXVII
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dračková, Michaela
  • Janštová, Bohumíra
  • Vorlová, Lenka
  • Gallas, Leo
  • Hadra, Luboš
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita veterinárného lekárstva Košice
https://schema.org/isbn
  • 80-7148-055-X
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software