About: Potravní strategie přežvýkavců a tvorba skleníkových plynů.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Práce se zabývá základními fakty o funkcích gastrointestinálního traktu přežvýkavců. Připomíná význam mikrobiálního trávení strukturálních sacharidů, jeho průběh a produkty, v kontextu se strategií získávání potravy u těchto býložravců. Je popsán složitý proces přežvykování a důležitost slin pro pufraci bachorového obsahu. U základních produktů bachorové fermentace, těkavých mastných kyselin, je zmíněno jejich následné využití v metabolizmu jako zdroj živin a energie. V práci je diskutován také vztah velikosti těla k potřebám energie. U přežvýkavců je při fermentaci energie uvolňována pomalu, při velmi malé velikosti těla by se dostaly do energetické pasti. V poslední době velmi diskutovaná otázka emisí skleníkových plynů je v práci uváděna do kontextu mikrobiální fermentace, při které vzniká velké množství oxidu uhličitého a metanu. Tyto plyny jsou ale přežvýkavci schopni při eruktaci z velké části recyklovat. Obdobně redukují množství vylučovaného dusíku díky hepatoruminálnímu oběhu močoviny.
  • Práce se zabývá základními fakty o funkcích gastrointestinálního traktu přežvýkavců. Připomíná význam mikrobiálního trávení strukturálních sacharidů, jeho průběh a produkty, v kontextu se strategií získávání potravy u těchto býložravců. Je popsán složitý proces přežvykování a důležitost slin pro pufraci bachorového obsahu. U základních produktů bachorové fermentace, těkavých mastných kyselin, je zmíněno jejich následné využití v metabolizmu jako zdroj živin a energie. V práci je diskutován také vztah velikosti těla k potřebám energie. U přežvýkavců je při fermentaci energie uvolňována pomalu, při velmi malé velikosti těla by se dostaly do energetické pasti. V poslední době velmi diskutovaná otázka emisí skleníkových plynů je v práci uváděna do kontextu mikrobiální fermentace, při které vzniká velké množství oxidu uhličitého a metanu. Tyto plyny jsou ale přežvýkavci schopni při eruktaci z velké části recyklovat. Obdobně redukují množství vylučovaného dusíku díky hepatoruminálnímu oběhu močoviny. (cs)
  • The paper deals with the basic facts about the functions the gastrointestinal tract of ruminants. It recalls the importance of microbial digestion of structural carbohydrates, the course and products of the digestion in the context of food obtaining strategies for these herbivores. It describes the complex process of rumination and the importance of saliva for buffering of rumen contents. The basic products of rumen fermentation, volatile fatty acids, are mentioned in their subsequent use as a source of nutrient and energy in metabolism. The paper also discusses the relationship of energy needs on body size. Fermentation releases the energy slowly in ruminants, so very small body size would lead to the lack of energy. The work puts the actual topic about greenhouse gases in into the context of microbial fermentation, which generates large amounts of carbon dioxide and methane. But these gases are largely recycled during eruktation in ruminants. Similarly, these animals reduce the amount of excreted ni (en)
Title
  • Potravní strategie přežvýkavců a tvorba skleníkových plynů.
  • Food strategy of ruminants and the production of greenhouse gases (en)
  • Potravní strategie přežvýkavců a tvorba skleníkových plynů. (cs)
skos:prefLabel
  • Potravní strategie přežvýkavců a tvorba skleníkových plynů.
  • Food strategy of ruminants and the production of greenhouse gases (en)
  • Potravní strategie přežvýkavců a tvorba skleníkových plynů. (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16170/10:00003066!RIV11-MSM-16170___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 280498
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16170/10:00003066
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • ruminants; microbial fermentation; rumination; volatile fatty acids; greenhouse gases; urea cycle (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C34E6027F102]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Náš chov
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šlosárková, Soňa
  • Doubek, Jaroslav
  • Kotrbáček, Václav
  • Holešovská, Zdenka
issn
  • 0027-8068
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16170
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software