Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Plody třešní byly sklízeny v optimálním termínu sklizně a skladovány 7 dnů ve vzduchu. Dýchání bylo měřeno ve 20 °C u šesti plodů, u nichž byly hodnoty od 60 do 85 mg CO2/kg.h. Většina odrůd má klesající intenzitu dýchání. Organické kyseliny jsou v rozsahu 5,43 g/l kyseliny jablečné pro odrůdu New Moon pro odrůdu Regina je obsah 3,42 g/l. Obsah ostatních organických kyselin je o jeden řád nižší (kyselina citronová, vinná, jantarová a fumarová). Obsah cukrů je zastoupení glukózou, fruktózou a sorbitolem. Sacharóza není téměř zastoupena. Nalezly se malé rozdíly v odrůdách, které jsou v rozsahu 2,5 - 3,5 g/l. S výjimkou odrůdy Vanda je pevnost plodů klesající.
- Plody třešní byly sklízeny v optimálním termínu sklizně a skladovány 7 dnů ve vzduchu. Dýchání bylo měřeno ve 20 °C u šesti plodů, u nichž byly hodnoty od 60 do 85 mg CO2/kg.h. Většina odrůd má klesající intenzitu dýchání. Organické kyseliny jsou v rozsahu 5,43 g/l kyseliny jablečné pro odrůdu New Moon pro odrůdu Regina je obsah 3,42 g/l. Obsah ostatních organických kyselin je o jeden řád nižší (kyselina citronová, vinná, jantarová a fumarová). Obsah cukrů je zastoupení glukózou, fruktózou a sorbitolem. Sacharóza není téměř zastoupena. Nalezly se malé rozdíly v odrůdách, které jsou v rozsahu 2,5 - 3,5 g/l. S výjimkou odrůdy Vanda je pevnost plodů klesající. (cs)
- Fruits of sweet cherries were harvested at optimal picking time and stored 7 days in air. Respiration were measured at 20°C for six cultivars at two ripening stages of the sweet cherries. CO2 production rate ranged from 60 to 85 mg CO2/kg.h. Most sweet cherries cultivars show a typical decreasing change in respiration rate. Organic acids ranged from 5.43 g/l malic acid FW stage ripe for 'New Moon' to 3.42 g/l malic acid for cultivar 'Regina'. Other organic acid (citric acid, wine acid , succinic and fumaric cid) are about one order of magnitude lower concentration. The results for the physicochemical parameters are presented as glucose, fructose and sorbitol content. Sucrose content are very small. There were significant differences in cultivars 'New Moon', 'Regina' and 'Kordia ', which increased glucose and fructose during ripening and oscillated from 2.5 to 3.5 g/l for both sugars. Except for 'Vanda' cv, skin firmness decreased during ripening, with this effect being more evident for 'Sweet heart', 'Regina ' and 'New Moon' cv. This loss of firmness is due in part to an increase of the fruit's weight loos during ripening and enzymatic activity in the last ripening stages. (en)
|
Title
| - Posklizňové dozrávání odrůd třešní (P. avium)
- Posklizňové dozrávání odrůd třešní (P. avium) (cs)
- Post-harvest ripening of sweet cherries cultivars (P. avium) (en)
|
skos:prefLabel
| - Posklizňové dozrávání odrůd třešní (P. avium)
- Posklizňové dozrávání odrůd třešní (P. avium) (cs)
- Post-harvest ripening of sweet cherries cultivars (P. avium) (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43510/14:00228709!RIV15-MZE-43510___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43510/14:00228709
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - cukry; HPLC; organické kyseliny; produkce CO2 (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - Mendelova univerzita v Brně
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Goliáš, Jan
- Kožíšková, Jarmila
- Němcová, Anna
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |