About: Vliv způsobu pěstování na vnitřní kvalitu Anethum greveolens L.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Dill (Anethum graveolens L.) is one of many aromatic herbs commonly used to flavor dishes in fresh stage. Aerial parts of young plants are suitable to consumption. Dill contains substances that are beneficial to health, as well as substances acting negatively on the human organism. The content of these substances is significantly influenced by growing system and growing conditions. In this study qualities of aerial parts of plants grown in field and in greenhouse were compared. The following parameters were evaluated: content of ascorbic acid (HPLC method) and nitrates (potentiometry). Among the samples grown in the greenhouse and field conditions were found significant differences in the contents of ascorbic acid and nitrates. Favourable contents of analyzed substances (higher ascorbic acid content and lower nitrate) were detected in plants from field conditions. (en)
  • Kopr vonný (Anethum graveolens L.) je jedním z mnoha druhů kořeninových rostlin běžně využívaných v čerstvém stavu k dochucení pokrmů. Ke konzumu je určena nadzemní část mladých rostlin. Kopr obsahuje látky, které jsou zdraví prospěšné, ale i látky negativně působící na lidský organismus. Na obsah těchto látek má značný vliv způsob pěstování a pěstební podmínky. Byla porovnávána kvalita nati rostlin pěstovaných v polní a skleníkové kultuře. Hodnoceny byly následující parametry: obsah kyseliny askorbové (metoda HPLC) a obsah dusičnanů (potenciometricky). Mezi vzorky vypěstovanými ve skleníkových a polních podmínkách byly zjištěny významné rozdíly v obsahu kyseliny askorbové a dusičnanů. Příznivější obsah těchto látek (vyšší obsah kyseliny askorbové a nižší obsah dusičnanů) byl zjištěn v rostlinách z polních kultur.
  • Kopr vonný (Anethum graveolens L.) je jedním z mnoha druhů kořeninových rostlin běžně využívaných v čerstvém stavu k dochucení pokrmů. Ke konzumu je určena nadzemní část mladých rostlin. Kopr obsahuje látky, které jsou zdraví prospěšné, ale i látky negativně působící na lidský organismus. Na obsah těchto látek má značný vliv způsob pěstování a pěstební podmínky. Byla porovnávána kvalita nati rostlin pěstovaných v polní a skleníkové kultuře. Hodnoceny byly následující parametry: obsah kyseliny askorbové (metoda HPLC) a obsah dusičnanů (potenciometricky). Mezi vzorky vypěstovanými ve skleníkových a polních podmínkách byly zjištěny významné rozdíly v obsahu kyseliny askorbové a dusičnanů. Příznivější obsah těchto látek (vyšší obsah kyseliny askorbové a nižší obsah dusičnanů) byl zjištěn v rostlinách z polních kultur. (cs)
Title
  • Vliv způsobu pěstování na vnitřní kvalitu Anethum greveolens L.
  • Vliv způsobu pěstování na vnitřní kvalitu Anethum greveolens L. (cs)
  • Influence of growing system on inner quality of Anethum graveolens L. (en)
skos:prefLabel
  • Vliv způsobu pěstování na vnitřní kvalitu Anethum greveolens L.
  • Vliv způsobu pěstování na vnitřní kvalitu Anethum greveolens L. (cs)
  • Influence of growing system on inner quality of Anethum graveolens L. (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43510/11:00180214!RIV12-MSM-43510___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 10
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 239318
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43510/11:00180214
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • dill; Anethum graveolens; nitrate; ascorbic acid (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EEF9E0C04295]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • LIX
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Neugebauerová, Jarmila
  • Vábková, Jindřiška
issn
  • 0139-6013
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43510
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software