Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Amesovým testem na bakteriálních kmenech Salmonella typhimurium TA 98 a TA 100 byla hodnocena inhibice mutagenity dvou mutagenů působením methanolových extraktů zdravých čerstvých bobulí révy vinné a bobulí napadených plísní Botrytis cinerea a to odrůd modrých - Svatovavřinecké, Modrý Portugal, André a odrůd bílých - Chardonay, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé. Jako modelové mutageny byl aplikovány sloučeniny, jejichž přítomnost v potravinách je reálná a to 2-amino-3-methyl-3Himidazo-( 4,5-f-)-chinolin (IQ), tvořící se při některých tepelných úpravách masa a působící jako nepřímý mutagen po metabolické aktivaci, a N-nitroso-Nmethylmočovina (MNU) působící jako mutagen přímý. Zvýšené riziko této látky je dáno i možnou endogenní tvorbou. Obdobným experimentálním systémem byly testovány i kvasniční kaly po vinifikaci odrůd Chardonay, Ryzlink vlašský a André. Všechny extrakty vykazovaly silně positivní inhibici mutagenity, bobule botrytické i v extraktech ředěných. Positivní inhibice byla prokáz (cs)
- In vine grape samples of varieties Welschriesling, Pinot Gris, Chardonnay, Blauer Portugieser, André and St. Laurent the antimutagenic activity of methanolic extracts of berries infested with the Botrytis cinerea fungus was proved, using Ames test, in comparison to healthy berries. 2-amino-3-methyl-3H-imidazo-(4,5-f-)-quinoline (IQ) was applied as an indirect mutagen, e.g. acting after the activation by the enzymatic complex of cytochrom P450, and N-nitroso-N-methylurea (MNU) as a directly acting mutagen. Fermentation sediments of varieties Chardonnay, Welschriesling and André also showed a high degree of inhibition of the applied mutagens. It can be concluded that wine fermentation sediments represent at least the precious raw material for the potential isolation of these substances.
- In vine grape samples of varieties Welschriesling, Pinot Gris, Chardonnay, Blauer Portugieser, André and St. Laurent the antimutagenic activity of methanolic extracts of berries infested with the Botrytis cinerea fungus was proved, using Ames test, in comparison to healthy berries. 2-amino-3-methyl-3H-imidazo-(4,5-f-)-quinoline (IQ) was applied as an indirect mutagen, e.g. acting after the activation by the enzymatic complex of cytochrom P450, and N-nitroso-N-methylurea (MNU) as a directly acting mutagen. Fermentation sediments of varieties Chardonnay, Welschriesling and André also showed a high degree of inhibition of the applied mutagens. It can be concluded that wine fermentation sediments represent at least the precious raw material for the potential isolation of these substances. (en)
|
Title
| - Antimutagenic activity of raw materials and by-products by production of grape wines
- Antimutagenní aktivita surovin a vedlejších produktů při výrobě révových vín (cs)
- Antimutagenic activity of raw materials and by-products by production of grape wines (en)
|
skos:prefLabel
| - Antimutagenic activity of raw materials and by-products by production of grape wines
- Antimutagenní aktivita surovin a vedlejších produktů při výrobě révových vín (cs)
- Antimutagenic activity of raw materials and by-products by production of grape wines (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43510/08:00137517!RIV09-GA0-43510___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43510/08:00137517
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - grape berries; wine; polyphenolic compounds; antimutagenicity (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Czech Journal of Food Sciences - Potravinářské vědy
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Balík, Josef
- Tříska, Jan
- Vrchotová, Naděžda
- Kyseláková, Marie
- Lefnerová, Danuše
- Totušek, Jiří
- Veverka, Jaromír
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |