Description
| - Výsledky hodnocení pokusů s genotypy jabloní vyšlechtěnými ve Výzkumném a šelchtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích na MZLU v Brně. V letech 2002-2004 bylo ve třech etapách pokusů sledováno celkem 58 genotypů jabloní. Hodnocen byl stupeň odolnosti k houbovým chorobám (k strupovitosti jabloně, padlí jabloně, moniliové hnilobě, fyziologické skvrnitosti), výše sklizní, průměrná hmotnost plodů a senzorická kvalita plodů. Celkem 34 genotypů bylo vyhodnoceno jako rezistentní ke strupovitosti jabloně. Nejvyšším stupněm odolnosti k strupovitosti jabloně i padlí jabloně se vyznačovaly genotypy HL 121, HL 1907, HL 1908, HL 1956, HL 151, HL 801, HL 1358, HL 1381 a HL 2163/94. Nejvyššího kumulativního výnosu dosáhla v etapě B odrůda ´Produkta´, genotypy HL 130 a HL 1711; v etapě C genotypy HL 657, HL 718 a HL 1908; v etapě D genotypy HL 151 a HL 1358. Nejvyšší průměrná hmotnost plodů byla zjištěna u HL 186A, HL 1196, HL 591, HL 764, HL 958, HL 1907, HL 2043, HL 2218A a HL 999. Vysokou senzorickou kvalitou
- Výsledky hodnocení pokusů s genotypy jabloní vyšlechtěnými ve Výzkumném a šelchtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích na MZLU v Brně. V letech 2002-2004 bylo ve třech etapách pokusů sledováno celkem 58 genotypů jabloní. Hodnocen byl stupeň odolnosti k houbovým chorobám (k strupovitosti jabloně, padlí jabloně, moniliové hnilobě, fyziologické skvrnitosti), výše sklizní, průměrná hmotnost plodů a senzorická kvalita plodů. Celkem 34 genotypů bylo vyhodnoceno jako rezistentní ke strupovitosti jabloně. Nejvyšším stupněm odolnosti k strupovitosti jabloně i padlí jabloně se vyznačovaly genotypy HL 121, HL 1907, HL 1908, HL 1956, HL 151, HL 801, HL 1358, HL 1381 a HL 2163/94. Nejvyššího kumulativního výnosu dosáhla v etapě B odrůda ´Produkta´, genotypy HL 130 a HL 1711; v etapě C genotypy HL 657, HL 718 a HL 1908; v etapě D genotypy HL 151 a HL 1358. Nejvyšší průměrná hmotnost plodů byla zjištěna u HL 186A, HL 1196, HL 591, HL 764, HL 958, HL 1907, HL 2043, HL 2218A a HL 999. Vysokou senzorickou kvalitou (cs)
- Altogether 58 apple selections originated in RBIP Holovousy were evaluated in three experimental plots in 2002-2004. We evaluated a degree of disease resistance (to apple scab, powdery mildew, brown rot, bitter pit), yields, mean fruit weight and sensoric quality of fruits. 34 selections were evaluated as resistant to apple scab. The selections HL 121, HL 1907, HL 1908, HL 1956, HL 151, HL 801, HL 1358, HL 1381 a HL 2163/94 showed to have the highest level of the resistance both to apple scab and powdery mildew. The highest total yield per tree was found in ´Produkta´, HL 130 and HL 1711 in the stage B; at HL 657, HL 718, HL 1908 in the stage C, and at HL 151 and HL 1358 in the stage D. The selections HL 186A, HL 1196, HL 591, HL 764, HL 958, HL 1907, HL 2043, HL 2218A a HL 999 had the highest mean fruit weight. The selections HL 158, HL 1040, HL 67/83, HL 186A, HL 782, HL 1908 and HL 166A reached the best sensoric evaluation. (en)
|