About: Srovnání extrakce dusíku biologicky využitelných aminokyselin z půd rozdílně obhospodařovaných lučních porostů 0,5 M octanem amonným a demineralizovanou vodou.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V této studii bylo porovnáno množství dusíku 17 aminokyselin extrahovaných z půdních vzorků 0,5 M octanem amonným (0,5 M AAc) a demineralizovanou vodou (Demi H2O). Vzorky byly odebrány z Adn horizontu v polovině května na mírně kosené a 10 let nekosené části horské louky v Moravskoslezských Beskydech a kromě aminokyselin byly 1 % K2SO4 extrahovány i minerální formy dusíku (NH4+-N a NO3--N). Účinnost extrakce biologicky přístupných aminokyselin byla vyšší při použití 0,5 M AAc. Na kosené části louky bylo Demi H2O extrahováno 0,56 a 0,5 M AAc 1,43 mikrogramů aminokyselinového N / g sušiny půdy. Na části nekosené bylo oběma extraktanty stanoveno 0,29 resp. 1,09 mikrogramů aminokyselinového N / g sušiny půdy. Relativně se N aminokyselin extrahovaných 0,5 M AAc na celkovém biologicky přístupném dusíku v době odběru podílel 10,4 - 11,5 %.
  • V této studii bylo porovnáno množství dusíku 17 aminokyselin extrahovaných z půdních vzorků 0,5 M octanem amonným (0,5 M AAc) a demineralizovanou vodou (Demi H2O). Vzorky byly odebrány z Adn horizontu v polovině května na mírně kosené a 10 let nekosené části horské louky v Moravskoslezských Beskydech a kromě aminokyselin byly 1 % K2SO4 extrahovány i minerální formy dusíku (NH4+-N a NO3--N). Účinnost extrakce biologicky přístupných aminokyselin byla vyšší při použití 0,5 M AAc. Na kosené části louky bylo Demi H2O extrahováno 0,56 a 0,5 M AAc 1,43 mikrogramů aminokyselinového N / g sušiny půdy. Na části nekosené bylo oběma extraktanty stanoveno 0,29 resp. 1,09 mikrogramů aminokyselinového N / g sušiny půdy. Relativně se N aminokyselin extrahovaných 0,5 M AAc na celkovém biologicky přístupném dusíku v době odběru podílel 10,4 - 11,5 %. (cs)
  • In this study were compared amounts of N in 17 bio-available amino acids extracted from soil by 0.5 M ammonium acetate (0.5 M AAc) and demineralized water (Demi H2O). Samples were taken from Adn horizon in middle of May on moderately mown and 10 years unmown part of the same mountain meadow in Moravian-Silesian Beskids Mts. and except amino acids were from soil extracted mineral N forms (NH4+-N a NO3--N) by 1 % K2SO4. The bio-available amino acids extraction efficiency was higher when 0.5 M AAc was used. On moderately mown meadow was extracted 0.56 (H2O) and 1.43 (0.5 AAc) mg amino acids N / g dry soil. On unmown meadow part was using both extractants determined 0.29 (H2O) resp. 1.09 (0.5 M AAc) mg amino acids N / g dry soil. The nitrogen of amino acids extracted by 0.5 M AAc in this sampling occasion formed from 10.4 to 11.5 % of total bio-available N. (en)
Title
  • Srovnání extrakce dusíku biologicky využitelných aminokyselin z půd rozdílně obhospodařovaných lučních porostů 0,5 M octanem amonným a demineralizovanou vodou.
  • Srovnání extrakce dusíku biologicky využitelných aminokyselin z půd rozdílně obhospodařovaných lučních porostů 0,5 M octanem amonným a demineralizovanou vodou. (cs)
  • The comparison of extraction of bio-available amino acids from soil of differently managed meadow stands by 0.5 M ammonium acetate and demineralized water (en)
skos:prefLabel
  • Srovnání extrakce dusíku biologicky využitelných aminokyselin z půd rozdílně obhospodařovaných lučních porostů 0,5 M octanem amonným a demineralizovanou vodou.
  • Srovnání extrakce dusíku biologicky využitelných aminokyselin z půd rozdílně obhospodařovaných lučních porostů 0,5 M octanem amonným a demineralizovanou vodou. (cs)
  • The comparison of extraction of bio-available amino acids from soil of differently managed meadow stands by 0.5 M ammonium acetate and demineralized water (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43410/05:00005032!RIV06-GA0-43410___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 33;37
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GP526/03/D058)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 544133
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43410/05:00005032
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • bio-available amino acids; extraction; free-amino acids; soil (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [38B75737B180]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Výzkumný ústav rostlinné výroby v Praze
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Život v pôde VI
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Formánek, Pavel
  • Vranová, Valerie
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká zemědělská univerzita v Praze. Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky
https://schema.org/isbn
  • 80-213-1348-X
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43410
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software