Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - In early spring of the first year of the investigations the originally arable land of only marginal interest with a lucerne-grass stand in its 2nd year was underseeded with a mixture of grasses ( perenial ryegrass, a festucoid hybrid, kentucky blue grass, red fescue and orchard grass). This stand was grazed for 3 grazing periods in the form of mixed grazing of cattle and sheep. During the entire period the productivity of the pasture and exploatation of the herbage, pasture loading and composition of thpasture herbage were studied. The composition of the herbage changed markedly in this period and was characterised, in particular, by an increased proportion of grasses to the detriment of lguminous plants. This changed stand composition caused a considerable decrease in the production per unit of area ( dry matter yields of the pasture herbage, and/or increments of the young animals), while it did not markedly affect the production of the weaned animelsper 1 dairy cow. (en)
- Původně orná půda okrajového zájmu s porostem vojtěškotrávy v 2. užitkovém roce byla v předjaří prvního roku sledování podseta travní směsí: jílek vytrvylý 30%, festukoidní hybridy 29%, lipnice luční 15%, kostřava červená 15%, srha laločnatá 11%. Takto ošetřený porost byl spásán přífaremní smíšenou pastvou skotu a ovcí. Hmotnostní zastoupení skotu na celkovém zatížení se pohybovalo ve všech sozónách okolo 85%. Páslo se rotačním způsobem ve 3. resp. 4. oplůtcích. Cílem práce i managementu pastvy byla přeměna porostu víceletých pícnin v porost vyhovující pastvě při minimalizaci pratotechnických zákroků a co nejlepším využití výnosu porostu přímou pastvou. Výnos pastviny byl zjišťován před vstupem zvířat na počátku každého cyklu. Složení porostu bylo rozborováno na skupiny: jeteloviny, trávy, ostatní byliny. Vývoj zatížení pastviny zvířaty a přírůstek byl zjišťován měsíčním vážením.
|
Title
| - The effect of grazing of cattle and sheep on the botanical composition of perrenial fodder stands (en)
- Vliv společné pastvy skotu a ovcí na botanické složení trvalých travních porostů
- Vliv společné pastvy skotu a ovcí na botanické složení trvalých travních porostů (cs)
|
skos:prefLabel
| - The effect of grazing of cattle and sheep on the botanical composition of perrenial fodder stands (en)
- Vliv společné pastvy skotu a ovcí na botanické složení trvalých travních porostů
- Vliv společné pastvy skotu a ovcí na botanické složení trvalých travních porostů (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/99:23500014!RIV/2000/MSM/432100
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(EP7166), Z(MSM 432100001)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| - Chládek, Gustav
- Máchal, Ladislav
- Žižlavská, Stanislava
|
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/99:23500014
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - mixed grazing of cattle and sheep; botanical composition (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Chládek, Gustav
- Horák, František
- Máchal, Ladislav
- Žižlavská, Stanislava
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně; Moravský svaz vědeckotechnických společností a poboček, pobočka AF MZLU v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |