Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Syrovátka patří mezi vedlejší produkty při výrobě sýrů a je vysoko nutriční hodnotnou komoditou a je nutné zvolit vhodný způsob konzervace, pokud není ihned zpracována. Bylo použito čtrnáct vzorků výluhů rostlin. Cílem pokusu bylo popsat změny barvy kozí syrovátky po její konzervaci v závislosti na délce louhování. Z výsledků plyne, že syrovátka je produkt, který se sám o sobě může značně kvalitativně měnit v čase, a to i barevně. Také velmi záleží na konkrétním rostlinném materiálu, který je ke konzervaci použit. Levandule, skořice, šalvěj a třezalka vykázaly vyšší stabilitu barvy syrovátky mezi měřeními, i když se barva celkově změnila a rozdíl (dE*ab > cca 3) by byl pozorovatelný lidským okem. Naopak u rozmarýnu byl vysoce průkazný rozdíl (P<0,01) v barvě, jeho hodinový výluh byl nejvíce barevně nestabilním (dE*ab = 20,56 po 4 týdnech měření), u týdenního byl rozdíl markantní již po prvním týdnu (dE*ab = 7), ale poté se již neměnil.
- Syrovátka patří mezi vedlejší produkty při výrobě sýrů a je vysoko nutriční hodnotnou komoditou a je nutné zvolit vhodný způsob konzervace, pokud není ihned zpracována. Bylo použito čtrnáct vzorků výluhů rostlin. Cílem pokusu bylo popsat změny barvy kozí syrovátky po její konzervaci v závislosti na délce louhování. Z výsledků plyne, že syrovátka je produkt, který se sám o sobě může značně kvalitativně měnit v čase, a to i barevně. Také velmi záleží na konkrétním rostlinném materiálu, který je ke konzervaci použit. Levandule, skořice, šalvěj a třezalka vykázaly vyšší stabilitu barvy syrovátky mezi měřeními, i když se barva celkově změnila a rozdíl (dE*ab > cca 3) by byl pozorovatelný lidským okem. Naopak u rozmarýnu byl vysoce průkazný rozdíl (P<0,01) v barvě, jeho hodinový výluh byl nejvíce barevně nestabilním (dE*ab = 20,56 po 4 týdnech měření), u týdenního byl rozdíl markantní již po prvním týdnu (dE*ab = 7), ale poté se již neměnil. (cs)
- Whey is a minor foodstuff in cheese production, but it is highly nutritious commodity and it is necessary to choose a suitable preservation method, if it's not promptly treated. In this work we used fourteen samples of plant extracts. The aim of the experiment was to describe the changes in colour of goat whey for its preservation, depending on the length of leaching. The results showed that the whey is a product which itself can vary in the time, even in colour. Also highly depends on the particular plant material which is used for preservation. Lavender, cinnamon, sage showed a higher colour stability of whey between the measurements, even though the overall colour change and the difference (dE*ab= > 3) would be detectable by the human eye. In contrast, rosemary had highly significant difference (P <0.01) on whey colour, the one-hour extract had the most unstable colour (dE*ab= 20.56 after 4 weeks of measurement) one-week extract had noticeable difference after the first week (dE*ab= 7), but then have not significantly changed in the time. (en)
|
Title
| - Kolorimetrické měření syrovátky během skladování
- Kolorimetrické měření syrovátky během skladování (cs)
- Colorimetric measurements of the whey during storage (en)
|
skos:prefLabel
| - Kolorimetrické měření syrovátky během skladování
- Kolorimetrické měření syrovátky během skladování (cs)
- Colorimetric measurements of the whey during storage (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/14:00231126!RIV15-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/14:00231126
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - cheese; Thymus spp.; Lavandula sp.; colour (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| - Technická 5, 166 28 Praha 6
|
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Jůzl, Miroslav
- Šustová, Květoslava
- Dvořák, Lukáš
- Lužová, Táňa
- Sýkora, Vladimír
- Strnková, Jana
- Teplá, Jana
- Pytel, Roman
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |