About: Possibility of whey processing in food products     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Syrovátka patří mezi vedlejší produkty při výrobě sýrů. Přes svou stále vysokou nutriční hodnotu a pro velké množství vyprodukované při výrobě sýra, je komoditou, na kterou je neprávem nahlíženo jako na produkt odpadního charakteru, a proto se k dalšímu zpracování v potravinářském segmentu využívá zřídka. Pro svůj nízký obsah tuku a bohaté zastoupení plnohodnotných bílkovin, vitaminů a dalších významných nutrientů může představovat pro zpracovatele vítanou surovinu, pokud bude schopen ji náležitě uchovat a zpracovat a nabídnout pro spotřebitele zajímavé produkty. Oblast produkce sýrů a faremních produktů je na vzestupu, jak se zvyšuje produkce sýrů, tak s tím paralelně roste i produkce syrovátky. Protože není plně doceněn potenciál této suroviny, je s ní často nakládáno jako s krmivem. Mimo potravinářský segment se dále využívá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Odborné studie poukazují na přínos syrovátky v oblasti lidské výživy, v dermatologii a v dalších lékařských oborech. V současné době se klade důraz na udržitelnost životního prostředí. Cestou v oblasti regionální mléčné produkce malého rozsahu je žádoucí podpořit konkurenceschopnost malých farem, tvorbu unikátních a místních výrobků založených na přírodních produktech a oslovit místního spotřebitele.
  • Syrovátka patří mezi vedlejší produkty při výrobě sýrů. Přes svou stále vysokou nutriční hodnotu a pro velké množství vyprodukované při výrobě sýra, je komoditou, na kterou je neprávem nahlíženo jako na produkt odpadního charakteru, a proto se k dalšímu zpracování v potravinářském segmentu využívá zřídka. Pro svůj nízký obsah tuku a bohaté zastoupení plnohodnotných bílkovin, vitaminů a dalších významných nutrientů může představovat pro zpracovatele vítanou surovinu, pokud bude schopen ji náležitě uchovat a zpracovat a nabídnout pro spotřebitele zajímavé produkty. Oblast produkce sýrů a faremních produktů je na vzestupu, jak se zvyšuje produkce sýrů, tak s tím paralelně roste i produkce syrovátky. Protože není plně doceněn potenciál této suroviny, je s ní často nakládáno jako s krmivem. Mimo potravinářský segment se dále využívá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Odborné studie poukazují na přínos syrovátky v oblasti lidské výživy, v dermatologii a v dalších lékařských oborech. V současné době se klade důraz na udržitelnost životního prostředí. Cestou v oblasti regionální mléčné produkce malého rozsahu je žádoucí podpořit konkurenceschopnost malých farem, tvorbu unikátních a místních výrobků založených na přírodních produktech a oslovit místního spotřebitele. (cs)
  • Whey is main byproduct in the cheese industry. Despite its increasingly high nutritional value and large quantities produced in the manufacture of cheese, is a commodity, which is wrongly regarded as a waste product of nature and therefore for further processing in the food segment is used infrequently. Because of their low in fat and rich representation of full of protein, vitamins and other important nutrients may represent a welcome processors for raw material, if it can be properly preserve and develop and offer consumers attractive products. The area of production of cheeses and farm products is on the rise, as is increased production of cheese and in parallel with the growing and production of whey. Because it is not fully appreciated the potential of this raw material, it is often treated as food. Non-food segment is also used in the cosmetic and pharmaceutical industries. Professional studies highlight the benefits of whey in the field of human nutrition, dermatology and other medical fields. Currently, emphasis is placed on environmental sustainability. On the way to regional small-scale dairy production is desirable to promote the competitiveness of small farms, creating a unique local products based on natural products and reach local consumers. (en)
Title
  • Possibility of whey processing in food products (en)
  • Možnosti zpracování syrovátky do potravin a produktů
  • Možnosti zpracování syrovátky do potravin a produktů (cs)
skos:prefLabel
  • Possibility of whey processing in food products (en)
  • Možnosti zpracování syrovátky do potravin a produktů
  • Možnosti zpracování syrovátky do potravin a produktů (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/14:00229294!RIV15-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 30872
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/14:00229294
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • beverages; sweetness; cheese (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D92D96E847BC]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Mendelova univerzita v Brně
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/statKonaniAkce
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Jůzl, Miroslav
  • Šustová, Květoslava
  • Dvořák, Lukáš
  • Nedomová, Šárka
  • Strnková, Jana
  • Teplá, Jana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/ukonceniAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software