About: Detection of acrylamide in some foodstuffs     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Acrylamide is a toxic substance occurring in food. It is formed during thermal processing of foods. Factors affecting the acrylamide formation include temperature, reaction time, type and availability of reactants, particularly amino acid asparagine and reducing sugars. Acrylamide content was studied in 23 samples of selected foods (potato crisps, coffee, biscuits, bread, crackers). Acrylamide was not detected in instant coffee and sunflower bread. In wholemeal bread, biscuits, crackers, ginger breads and roasted coffee, acrylamide levels were detected in the range of 78 -- 470 mikrog/kg. The highest acrylamide values were determined in potato crisps (284 -- 1254 mikrog/kg). The acrylamide content in food samples was determined using the GC / MSD method. (en)
  • Akrylamid je toxická látka vyskytující se v potravinách. Vytváří se v průběhu tepelného zpracování potravin. Faktory ovlivňující vznik akrylamidu jsou teplota, doba reakce, druh a dostupnost reaktantů, především aminokyseliny asparaginu a redukujících cukrů. Obsah akrylamidu byl sledován v celkem 23 vzorcích vybraných potravin (bramborové lupínky, káva, sušenky, chléb, krekry). V instantní kávě a slunečnicovém chlebu nebyl akrylamid detekován. V celozrnném chlebu, sušenkách, krekrech, pernících a pražené kávě bylo detekováno množství akrylamidu v rozmezí 78 -- 470 mikrog/kg. Nejvyšší hodnoty akrylamidu byly stanoveny v bramborových lupíncích (284 -- 1254 mikrog/kg). Obsah akrylamidu ve vzorcích potravin byl stanoven GC/MSD metodou.
  • Akrylamid je toxická látka vyskytující se v potravinách. Vytváří se v průběhu tepelného zpracování potravin. Faktory ovlivňující vznik akrylamidu jsou teplota, doba reakce, druh a dostupnost reaktantů, především aminokyseliny asparaginu a redukujících cukrů. Obsah akrylamidu byl sledován v celkem 23 vzorcích vybraných potravin (bramborové lupínky, káva, sušenky, chléb, krekry). V instantní kávě a slunečnicovém chlebu nebyl akrylamid detekován. V celozrnném chlebu, sušenkách, krekrech, pernících a pražené kávě bylo detekováno množství akrylamidu v rozmezí 78 -- 470 mikrog/kg. Nejvyšší hodnoty akrylamidu byly stanoveny v bramborových lupíncích (284 -- 1254 mikrog/kg). Obsah akrylamidu ve vzorcích potravin byl stanoven GC/MSD metodou. (cs)
Title
  • Detection of acrylamide in some foodstuffs (en)
  • Stanovení akrylamidu ve vybraných potravinách
  • Stanovení akrylamidu ve vybraných potravinách (cs)
skos:prefLabel
  • Detection of acrylamide in some foodstuffs (en)
  • Stanovení akrylamidu ve vybraných potravinách
  • Stanovení akrylamidu ve vybraných potravinách (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/14:00228962!RIV15-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 47067
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/14:00228962
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • elimination of content; the Maillard reaction; Acrylamide (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0E9C6A8FE025]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 62
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mikulíková, Renata
  • Svoboda, Zdeněk
  • Cwiková, Olga
issn
  • 0139-6013
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software