Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Acrylamide is a toxic substance occurring in food. It is formed during thermal processing of foods. Factors affecting the acrylamide formation include temperature, reaction time, type and availability of reactants, particularly amino acid asparagine and reducing sugars. Acrylamide content was studied in 23 samples of selected foods (potato crisps, coffee, biscuits, bread, crackers). Acrylamide was not detected in instant coffee and sunflower bread. In wholemeal bread, biscuits, crackers, ginger breads and roasted coffee, acrylamide levels were detected in the range of 78 -- 470 mikrog/kg. The highest acrylamide values were determined in potato crisps (284 -- 1254 mikrog/kg). The acrylamide content in food samples was determined using the GC / MSD method. (en)
- Akrylamid je toxická látka vyskytující se v potravinách. Vytváří se v průběhu tepelného zpracování potravin. Faktory ovlivňující vznik akrylamidu jsou teplota, doba reakce, druh a dostupnost reaktantů, především aminokyseliny asparaginu a redukujících cukrů. Obsah akrylamidu byl sledován v celkem 23 vzorcích vybraných potravin (bramborové lupínky, káva, sušenky, chléb, krekry). V instantní kávě a slunečnicovém chlebu nebyl akrylamid detekován. V celozrnném chlebu, sušenkách, krekrech, pernících a pražené kávě bylo detekováno množství akrylamidu v rozmezí 78 -- 470 mikrog/kg. Nejvyšší hodnoty akrylamidu byly stanoveny v bramborových lupíncích (284 -- 1254 mikrog/kg). Obsah akrylamidu ve vzorcích potravin byl stanoven GC/MSD metodou.
- Akrylamid je toxická látka vyskytující se v potravinách. Vytváří se v průběhu tepelného zpracování potravin. Faktory ovlivňující vznik akrylamidu jsou teplota, doba reakce, druh a dostupnost reaktantů, především aminokyseliny asparaginu a redukujících cukrů. Obsah akrylamidu byl sledován v celkem 23 vzorcích vybraných potravin (bramborové lupínky, káva, sušenky, chléb, krekry). V instantní kávě a slunečnicovém chlebu nebyl akrylamid detekován. V celozrnném chlebu, sušenkách, krekrech, pernících a pražené kávě bylo detekováno množství akrylamidu v rozmezí 78 -- 470 mikrog/kg. Nejvyšší hodnoty akrylamidu byly stanoveny v bramborových lupíncích (284 -- 1254 mikrog/kg). Obsah akrylamidu ve vzorcích potravin byl stanoven GC/MSD metodou. (cs)
|
Title
| - Detection of acrylamide in some foodstuffs (en)
- Stanovení akrylamidu ve vybraných potravinách
- Stanovení akrylamidu ve vybraných potravinách (cs)
|
skos:prefLabel
| - Detection of acrylamide in some foodstuffs (en)
- Stanovení akrylamidu ve vybraných potravinách
- Stanovení akrylamidu ve vybraných potravinách (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/14:00228962!RIV15-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/14:00228962
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - elimination of content; the Maillard reaction; Acrylamide (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Mikulíková, Renata
- Svoboda, Zdeněk
- Cwiková, Olga
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |