About: Estery kyseliny ftalové v obalech masných výrobků     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The work is focused on the determination of di-n-butyl phthalate (DBP) and di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP) in containers which are used for packaging of meat products. Was analyzed 17 samples of packaging. For each container was sampled with print (10 cm2) and without printing (10 cm2). The samples were leached in a solvent mixture of hexane:dichloromethane (1:1) for 72 hours and then extracted three times (60, 30, 30 minutes). The combined extract portions were filtered, evaporated on rotary evaporator and dried of nitrogen. After that the extract was transferred with hexane (5 ml) into vials and centrifuged. The upper portion of the extract (1,5 ml) was collected into a small vial and dried of nitrogen. Vials was centrifuged again. The top layer of the extract (1,5 ml) was taken away, dried of nitrogen and then the vials was supplemented with acetonitrile to a volume of 1 ml. If the extracts were colored or turbid then were purified sulfuric acid. Determination of DBP and DEHP was done using high performance liquid chromatography (HPLC) with UV detection. Concentrations observed phthalates was in the range from 2,18 to 81,33 ug.dm-2 for samples with printing and in the range from 2,25 to 69,88 ug.dm-2 in samples without printing. It could be concluded that the concentration of DBP+DEHP in packaging with printing was in most cases higher than in containers without printing. (en)
  • Práce je zaměřena na stanovení obsahu di-n-butyl ftalátu (DBP) a di-2-ethylhexyl ftalátu (DEHP) v obalech, které jsou používané na balení masných výrobků. Bylo analyzováno 17 vzorků obalů. Z každého obalu byl odebrán vzorek s potiskem (10 cm2) a bez potisku (10 cm2). Vzorky byly louhovány ve směsi rozpouštědel n-hexan:dichlormethan (1:1) po dobu 72 hodin a následně třikrát extrahovány (60, 30, 30 minut). Spojené extrakční podíly byly přefiltrovány, odpařeny na rotační vakuové odparce a dosušeny dusíkem. Poté byl extrakt převeden pomocí hexanu (5 ml) do vialek a odstředěn. Vrchní část extraktu (1,5 ml) byla odebrána do malé vialky a dosušena dusíkem. Vialky se opět odstředily, odebrala se vrchní vrstva extraktu (1,5 ml), dosušila se dusíkem a následně se vialky doplnily acetonitrilem na objem 1 ml. Pokud byly extrakty zabarvené či zakalené, tak byly přečištěny kyselinou sírovou. Stanovení DBP a DEHP probíhalo pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s UV detekcí. Koncentrace sledovaných ftalátů se pohybovala v rozmezí 2,18 do 81,33 ug.dm-2 u vzorků s potiskem a v rozmezí 2,25 do 69,88 ug.dm-2 u vzorků bez potisku. Lze konstatovat, že koncentrace DBP+DEHP u obalů s potiskem byla ve většině případů vyšší, než u obalů bez potisku.
  • Práce je zaměřena na stanovení obsahu di-n-butyl ftalátu (DBP) a di-2-ethylhexyl ftalátu (DEHP) v obalech, které jsou používané na balení masných výrobků. Bylo analyzováno 17 vzorků obalů. Z každého obalu byl odebrán vzorek s potiskem (10 cm2) a bez potisku (10 cm2). Vzorky byly louhovány ve směsi rozpouštědel n-hexan:dichlormethan (1:1) po dobu 72 hodin a následně třikrát extrahovány (60, 30, 30 minut). Spojené extrakční podíly byly přefiltrovány, odpařeny na rotační vakuové odparce a dosušeny dusíkem. Poté byl extrakt převeden pomocí hexanu (5 ml) do vialek a odstředěn. Vrchní část extraktu (1,5 ml) byla odebrána do malé vialky a dosušena dusíkem. Vialky se opět odstředily, odebrala se vrchní vrstva extraktu (1,5 ml), dosušila se dusíkem a následně se vialky doplnily acetonitrilem na objem 1 ml. Pokud byly extrakty zabarvené či zakalené, tak byly přečištěny kyselinou sírovou. Stanovení DBP a DEHP probíhalo pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s UV detekcí. Koncentrace sledovaných ftalátů se pohybovala v rozmezí 2,18 do 81,33 ug.dm-2 u vzorků s potiskem a v rozmezí 2,25 do 69,88 ug.dm-2 u vzorků bez potisku. Lze konstatovat, že koncentrace DBP+DEHP u obalů s potiskem byla ve většině případů vyšší, než u obalů bez potisku. (cs)
Title
  • Estery kyseliny ftalové v obalech masných výrobků
  • Estery kyseliny ftalové v obalech masných výrobků (cs)
  • Phthalic acid esters in packaging meat products (en)
skos:prefLabel
  • Estery kyseliny ftalové v obalech masných výrobků
  • Estery kyseliny ftalové v obalech masných výrobků (cs)
  • Phthalic acid esters in packaging meat products (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/14:00214116!RIV15-MZE-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QG60066)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 15015
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/14:00214116
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • meat product; container; phthalates (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C25D39D577D3]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Mendelova univerzita v Brně
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Jarošová, Alžbeta
  • Daňková, Radka
  • Bogdanovičová, Soňa
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-944-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software