About: Effect of selected genotypes of kappa-casein on the composition and technological properties of milk from Czech Fleckvieh cows during the year     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of the experiment was to evaluate the effect of selected genotypes of kappa-casein on the composition and technological properties of milk Czech Fleckvieh cows during the one year. Monitoring was conducted from 2011 to 28. 9. 24. 10. 2012 farm Genagra Říčany, as (GPS 49 ° 12'32.319 %22N, 16 ° 23'42.666%22 E). It was observed 18 cows, daughters of a bull RAD 198. Cows were at different stages of lactation. Individual milk samples were collected from the evening milk yield. Cows were divided into three groups based on genotype of kappa-casein (AA, AB and BB). The collected milk samples were monitored parameters: Fat content (%), protein content (%) lactose content (%), non-fat dry matter content (%) syřitelnost (sec) and the curd quality (class). Analysis of milk depending on genotype of kappa casein has been found that milk from cows with kappa-casein genotype AA contained the most fat (4.58%), lactose (4.97%), protein (3.36%) and non-fat solids (9 , 09%). Milk samples from cows with genotype kappa-casein AB contained while the lowest fat content (4.19%), lactose (4.82%), protein (3.25%) and non-fat dry matter (8.79%). Regarding technological properties so fastest coagulation of proteins was performed in milk from cows with genotype kappa-casein AA (191 sec), while the slowest for milk from cows with genotype kappa casein AB and BB (AB - 194 sec; BB - 194 sec) . In quality evaluation was the best curd cheese curd from milk from cows with genotype BB n (grade 1.56) and had the worst quality curd from milk from cows with genotype AB (Class 1.94). Concerning the quality of of curd, was among the milk samples from cows with kappa-casein genotypes AA and BB, found a statistically significant difference (P <0.05). Finally, we can confirm that the degree of polymorphism is closely related to the content of milk components and technological properties of milk. (en)
  • Cílem experimentu bylo vyhodnotit vliv vybraných genotypů kappa-kaseinu na složení a technologické vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu v průběhu 1 roku. Sledování probíhalo od 28. 9. 2011 do 24. 10. 2012 na farmě GENAgro Říčany, a.s. (GPS 49°12'32.319%22N, 16°23'42.666%22E). Bylo sledováno 18 dojnic, dcer po býku RAD 198. Dojnice byly na různém stupni laktace. Individuální vzorky mléka byly odebrány z večerních nádojů. Dojnice byly rozděleny do tří skupin podle genotypu kappa-kaseinu (AA, AB a BB). V odebraných vzorcích mléka byly sledovány parametry: obsah tuku (%), obsah bílkovin (%), obsah laktózy (%), obsah tukuprosté sušiny (%), syřitelnost (sec) a kvalita sýřeniny (třída). Analýzou mléka v závislosti na genotypu kappa kaseinu bylo zjištěno, že mléko dojnic s genotypem kappa-kaseinu AA obsahoval nejvíce tuku (4,58 %), laktózy (4,97 %), bílkovin (3,36 %) a tukuprosté sušiny (9,09 %). Vzorky mléka od dojnic s genotypem kappa-kaseinu AB obsahovaly naopak nejnižší obsah tuku (4,19 %), laktózy (4,82 %), bílkovin (3,25 %) a tukuprosté sušiny (8,79 %). Pokud jde o technologické vlastnosti, tak nejrychleji koagulace bílkovin proběhla u genotypu kappa-kaseinu AA (191 sek) a naopak nejpomaleji u fenotypů kappa-kaseinu AB a BB (AB - 194 sek; BB -- 194 sek). Při hodnocení kvality sýřeniny dosáhl genotyp kappa-kaseinu BB nejlepší kvality sýřeniny (třída 1,56) a genotypy kappa-kaseinu AB nejhorší kvality sýřeniny (třída 1,94). Pokud jde o kvalitu sýřeniny, byl mezi vzorky mléka, od dojnic s genotypy kappa-kaseinu AA a BB, nalezen statisticky průkazný rozdíl (P < 0,05). Závěrem můžeme potvrdit, že stupeň polymorfismu úzce souvisí s obsahovými složkami a technologickými vlastnostmi mléka.
  • Cílem experimentu bylo vyhodnotit vliv vybraných genotypů kappa-kaseinu na složení a technologické vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu v průběhu 1 roku. Sledování probíhalo od 28. 9. 2011 do 24. 10. 2012 na farmě GENAgro Říčany, a.s. (GPS 49°12'32.319%22N, 16°23'42.666%22E). Bylo sledováno 18 dojnic, dcer po býku RAD 198. Dojnice byly na různém stupni laktace. Individuální vzorky mléka byly odebrány z večerních nádojů. Dojnice byly rozděleny do tří skupin podle genotypu kappa-kaseinu (AA, AB a BB). V odebraných vzorcích mléka byly sledovány parametry: obsah tuku (%), obsah bílkovin (%), obsah laktózy (%), obsah tukuprosté sušiny (%), syřitelnost (sec) a kvalita sýřeniny (třída). Analýzou mléka v závislosti na genotypu kappa kaseinu bylo zjištěno, že mléko dojnic s genotypem kappa-kaseinu AA obsahoval nejvíce tuku (4,58 %), laktózy (4,97 %), bílkovin (3,36 %) a tukuprosté sušiny (9,09 %). Vzorky mléka od dojnic s genotypem kappa-kaseinu AB obsahovaly naopak nejnižší obsah tuku (4,19 %), laktózy (4,82 %), bílkovin (3,25 %) a tukuprosté sušiny (8,79 %). Pokud jde o technologické vlastnosti, tak nejrychleji koagulace bílkovin proběhla u genotypu kappa-kaseinu AA (191 sek) a naopak nejpomaleji u fenotypů kappa-kaseinu AB a BB (AB - 194 sek; BB -- 194 sek). Při hodnocení kvality sýřeniny dosáhl genotyp kappa-kaseinu BB nejlepší kvality sýřeniny (třída 1,56) a genotypy kappa-kaseinu AB nejhorší kvality sýřeniny (třída 1,94). Pokud jde o kvalitu sýřeniny, byl mezi vzorky mléka, od dojnic s genotypy kappa-kaseinu AA a BB, nalezen statisticky průkazný rozdíl (P < 0,05). Závěrem můžeme potvrdit, že stupeň polymorfismu úzce souvisí s obsahovými složkami a technologickými vlastnostmi mléka. (cs)
Title
  • Effect of selected genotypes of kappa-casein on the composition and technological properties of milk from Czech Fleckvieh cows during the year (en)
  • Vliv vybraných genotypů kappa-kaseinu na složení a technologické vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu v průběhu roku
  • Vliv vybraných genotypů kappa-kaseinu na složení a technologické vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu v průběhu roku (cs)
skos:prefLabel
  • Effect of selected genotypes of kappa-casein on the composition and technological properties of milk from Czech Fleckvieh cows during the year (en)
  • Vliv vybraných genotypů kappa-kaseinu na složení a technologické vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu v průběhu roku
  • Vliv vybraných genotypů kappa-kaseinu na složení a technologické vlastnosti mléka dojnic českého strakatého skotu v průběhu roku (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/14:00211842!RIV15-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 53976
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/14:00211842
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • technological properties of milk; milk composition; kappa casein; czech fleckvieh (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F761AB72FA24]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Technická 5, 166 28 Praha 6
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Chládek, Gustav
  • Falta, Daniel
  • Studený, Stanislav
  • Večeřa, Milan
  • Andrýsek, Jiří
  • Javorová, Jana
  • Velecká, Milena
  • Palík, Jiří
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-909-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 91 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software