About: VLIV ÚPRAVY pH NA VÝNOS A KVALITU PRODUKCE     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The study describes the results of experiments on the effect of the soil reaction or liming on yields and quality of some cultures. Increasing the soil reaction from 4.5 to 7.0 evidently increased the sugar content of sugar beet and increased tuber yields. Calcium deficiency in tomatoes caused rotting of flowers and the appearance of brown (black) spots on the fruit and also had a negative effect on the quality of carrots (firmness and colour) and caused horseradish roots to turn black. By contrast a strong alkali soil reaction hampering the accessibility of boron may be the cause of heart rot of celery and sugar beet. Direct liming caused a poor cooking quality of pea seeds. Low pH values resulted in chlorosis or even necrosis of the edges of the leaves of lettuce. Calcium is very important in fruit cultures in terms of pollen production and stability of tissues (it affects the storage life of the fruit). Strong alkali soil reaction in combination with a very high supply of soil Ca caused chlorosis on the leaves of sour cherries as a consequence of a lower uptake of Fe. (en)
  • V příspěvku jsou především popsány výsledky experimentů o vlivu půdní reakce či vápnění na výnosově-kvalitativní parametry u vybraných kultur. U cukrové řepy je zřejmý nárůst cukernatosti i výnosu bulev při nárůstu půdní reakce ze 4.5 na 7.0. Nedostatek Ca u rajčat či paprik vede k zahnívání květů nebo k tvorbě hnědých (černých) skvrn na plodech a rovněž negativně působí na kvalitu dužniny u mrkve (pevnost a barvu) a černání kořenů křene. Naopak silně alkalická reakce půdy omezující přístupnost bóru může být u celeru nebo řepy příčinou srdéčkové hniloby. Přímé vápnění je příčinou špatné vařivosti semen hrachu. Chlorózy až nekrózy okrajů listů jsou výsledkem nízké hodnoty pH a nedostatku Ca u listové zeleniny. U ovocných kultur je Ca velmi podstatný z hlediska tvorby pylu a stability pletiv (vliv na skladovatelnost plodů). Silně alkalická půdní reakce ve spojení s velmi vysokou zásobou Ca v půdě se projevila chlorózami na listech višní jako důsledek omezeného příjmu Fe.
  • V příspěvku jsou především popsány výsledky experimentů o vlivu půdní reakce či vápnění na výnosově-kvalitativní parametry u vybraných kultur. U cukrové řepy je zřejmý nárůst cukernatosti i výnosu bulev při nárůstu půdní reakce ze 4.5 na 7.0. Nedostatek Ca u rajčat či paprik vede k zahnívání květů nebo k tvorbě hnědých (černých) skvrn na plodech a rovněž negativně působí na kvalitu dužniny u mrkve (pevnost a barvu) a černání kořenů křene. Naopak silně alkalická reakce půdy omezující přístupnost bóru může být u celeru nebo řepy příčinou srdéčkové hniloby. Přímé vápnění je příčinou špatné vařivosti semen hrachu. Chlorózy až nekrózy okrajů listů jsou výsledkem nízké hodnoty pH a nedostatku Ca u listové zeleniny. U ovocných kultur je Ca velmi podstatný z hlediska tvorby pylu a stability pletiv (vliv na skladovatelnost plodů). Silně alkalická půdní reakce ve spojení s velmi vysokou zásobou Ca v půdě se projevila chlorózami na listech višní jako důsledek omezeného příjmu Fe. (cs)
Title
  • VLIV ÚPRAVY pH NA VÝNOS A KVALITU PRODUKCE
  • VLIV ÚPRAVY pH NA VÝNOS A KVALITU PRODUKCE (cs)
  • Effect of Modification of Soil pH on Yield and Quality of Production (en)
skos:prefLabel
  • VLIV ÚPRAVY pH NA VÝNOS A KVALITU PRODUKCE
  • VLIV ÚPRAVY pH NA VÝNOS A KVALITU PRODUKCE (cs)
  • Effect of Modification of Soil pH on Yield and Quality of Production (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/13:00211871!RIV14-MSM-43210___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 114797
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/13:00211871
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • soil reaction; orchards; arable crops; liming; vegetable (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [29BA22342463]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Racionální použití hnojiv zaměřené na problematiku vápníku a vápnění
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hlušek, Jaroslav
  • Lošák, Tomáš
  • Richter, Rostislav
  • Škarpa, Petr
  • Bělíková, Hana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká zemědělská univerzita v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-213-2416-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software