About: Vliv trojího dojení na množství, obsahové složky a technologické vlastnosti mléka během zimního období     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv trojdenního dojení na množství, obsahové složky a technologické vlastnosti mléka během zimního období. Individuální vzorky pocházely ze zemědělského družstva v Moravskoslezském kraji, které se zabývá chovem holštýnského skotu. Výzkum trval tři zimní měsíce a bylo do něj zařazeno dvanáct dojnic. Jednou měsíčně, byly odebrány individuální vzorky mléka, které představovaly ranní, odpolední a večerní nádoj. Nejvyšší nádoj byl zjištěn večer (12,39 l), nejnižší při odpoledním dojení (11,78 l). V průběhu dne docházelo k prodlužování doby potřebné k zasýření (od 154 do 157 sec) a postupnému zvýšení obsahu laktózy (od 4,67 do 4,68 %), obsahu tukuprosté sušiny (od 8,49 do 8,50 %) a obsahu bílkovin (od 3,12 do 3,13%). Během dne však také byl zjištěn postupný pokles kvality sýřeniny (od třídy 1,48 po třídu 1,94) a hustoty (od 1,02898 po 1,02890 g.l-1). Při odpoledním nádoji byly zjištěny nejvyšší hodnoty parametrů: aktivní kyselost (pH 6,98), titrační kyselost (6,77°SH) a obsahu tuku (3,86%) a naopak nejnižší hodnota bodu mrznutí (-0,5429°C).
  • Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv trojdenního dojení na množství, obsahové složky a technologické vlastnosti mléka během zimního období. Individuální vzorky pocházely ze zemědělského družstva v Moravskoslezském kraji, které se zabývá chovem holštýnského skotu. Výzkum trval tři zimní měsíce a bylo do něj zařazeno dvanáct dojnic. Jednou měsíčně, byly odebrány individuální vzorky mléka, které představovaly ranní, odpolední a večerní nádoj. Nejvyšší nádoj byl zjištěn večer (12,39 l), nejnižší při odpoledním dojení (11,78 l). V průběhu dne docházelo k prodlužování doby potřebné k zasýření (od 154 do 157 sec) a postupnému zvýšení obsahu laktózy (od 4,67 do 4,68 %), obsahu tukuprosté sušiny (od 8,49 do 8,50 %) a obsahu bílkovin (od 3,12 do 3,13%). Během dne však také byl zjištěn postupný pokles kvality sýřeniny (od třídy 1,48 po třídu 1,94) a hustoty (od 1,02898 po 1,02890 g.l-1). Při odpoledním nádoji byly zjištěny nejvyšší hodnoty parametrů: aktivní kyselost (pH 6,98), titrační kyselost (6,77°SH) a obsahu tuku (3,86%) a naopak nejnižší hodnota bodu mrznutí (-0,5429°C). (cs)
  • The aim of this study was to evaluate the effect of three times daily milking on quantity, milk components and technological properties of milk in winter. Individual samples (108) came from farm which keep Holstein cows in Moravian-Silesian region. The research lasted three months in winter and there was included to twelve cows. Once a month, were taken individual samples of milk and it represented morning, afternoon and evening milking. The highest milk yield was observed in the evening milking (12.39 l) and the lowest at the afternoon milking (11.78 l). During the day (from morning to evening), there was longer the rennet coagulation time (from 154 to 157 sec.) and increasing of lactose content (from 4.67 to 4.68 %), solids non-fat content (from 8.49 to 8.50 %) and protein content (from 3.12 to 3.13 %). Also was getting worse quality of curd (from class 1.48 to class 1.94). Milk density didn't change during the day. In the afternoon milking, there were found the highest values of these parameters: active acidity (pH 6.98), titratable acidity (6.77 °SH) and fat content (3.68 %) and there was found the lowest values of freezing point (-0.5429 °C). (en)
Title
  • Vliv trojího dojení na množství, obsahové složky a technologické vlastnosti mléka během zimního období
  • Vliv trojího dojení na množství, obsahové složky a technologické vlastnosti mléka během zimního období (cs)
  • Effect of three times daily milking on quality, milk components and technological properties of milk in winter season (en)
skos:prefLabel
  • Vliv trojího dojení na množství, obsahové složky a technologické vlastnosti mléka během zimního období
  • Vliv trojího dojení na množství, obsahové složky a technologické vlastnosti mléka během zimního období (cs)
  • Effect of three times daily milking on quality, milk components and technological properties of milk in winter season (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/13:00193844!RIV14-MSM-43210___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 114779
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/13:00193844
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • frequency of milking; milk components; technological properties (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [77091F03F659]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Mendelu v Brně
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Animal Breeding 2013
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Chládek, Gustav
  • Falta, Daniel
  • Večeřa, Milan
  • Andrýsek, Jiří
  • Javorová, Jana
  • Velecká, Milena
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-666-6
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software