About: Zhodnocení vlivu holštýnského a českého strakatého plemene dojnic na obsahové složky a technologické vlastnosti mléka v letním období     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv českého strakatého a holštýnského plemene dojnic na obsahové složky a na technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka. Vzorky mléka pocházely ze dvou farem (AgroGen Říčany, a.s., Školní zemědělský podnik Žabčice) a byly odebírány jednou týdně v období 22 týdnů (od 5.5. 2011 do 29.9. 2011). Průměrné hodnoty mléčných parametrů u českého strakatého plemene (n = 22) byly následující: syřitelnost 189,77 sec, třída kvality sýřeniny 1,55, aktivní kyselost pH 6,63, titrační kyselost 6,88 °SH, obsah bílkovin 3,48 g.100g-1, obsah tuku 3,73 g.100g-1, obsah laktózy 4,83 g.100g-1 obsah tukuprosté sušiny 8,92 g.100g-1, hustota 1,0296 kg.l-1, obsah kaseinu 2,72 g.100g-1 a průměrná denní teplota ve stáji 18,70 ° C. Dále průměrné hodnoty zkoumaných parametrů u vzorků (n = 22) holštýnského plemene byly: syřitelnost 186,45 sec, třída kvality sýřeniny 1,68, aktivní kyselost pH 6,76, titrační kyselost 6,80 °SH, obsah bílkovin 3,24 g.100g-1, obsah tuku 3,75 g.100g-1, obsah laktózy 4,84 g.100g-1 obsah tukuprosté sušiny 8,68 g.100g-1, hustota 1,0295 kg.l-1, obsah kaseinu 2,53 g.100g-1 a průměrná denní teplota ve stáji 21,15 °C. Při srovnání vzorků od českého strakatého plemene se vzorky od holštýnského plemene byly rozdíly statisticky vysoce průkazné (P<0,01) u: aktivní kyselosti (pH -0,13), obsahu bílkovin (+0,24 g.100g-1), obsahu tukuprosté sušiny (+0,24 g.100g-1) a obsahu kaseinu (+0,19 g.100g-1). V porovnání průměrných denních teplot ve stáji na farmě v Říčanech s farmou v Žabčicích, byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) (-2,45 °C). Zbývající rozdíly byly statisticky neprůkazné (P>0,05) a to u času potřebného k zasýření (3,32 sec), kvality sýřeniny (0,13 třídy), titrační kyselosti (0,08 °SH), obsahu tuku (0,02 g.100g-1), obsahu laktózy (0,01 g.100g-1) a u hustoty (0,001 kg.l-1).
  • Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit vliv českého strakatého a holštýnského plemene dojnic na obsahové složky a na technologické vlastnosti bazénových vzorků mléka. Vzorky mléka pocházely ze dvou farem (AgroGen Říčany, a.s., Školní zemědělský podnik Žabčice) a byly odebírány jednou týdně v období 22 týdnů (od 5.5. 2011 do 29.9. 2011). Průměrné hodnoty mléčných parametrů u českého strakatého plemene (n = 22) byly následující: syřitelnost 189,77 sec, třída kvality sýřeniny 1,55, aktivní kyselost pH 6,63, titrační kyselost 6,88 °SH, obsah bílkovin 3,48 g.100g-1, obsah tuku 3,73 g.100g-1, obsah laktózy 4,83 g.100g-1 obsah tukuprosté sušiny 8,92 g.100g-1, hustota 1,0296 kg.l-1, obsah kaseinu 2,72 g.100g-1 a průměrná denní teplota ve stáji 18,70 ° C. Dále průměrné hodnoty zkoumaných parametrů u vzorků (n = 22) holštýnského plemene byly: syřitelnost 186,45 sec, třída kvality sýřeniny 1,68, aktivní kyselost pH 6,76, titrační kyselost 6,80 °SH, obsah bílkovin 3,24 g.100g-1, obsah tuku 3,75 g.100g-1, obsah laktózy 4,84 g.100g-1 obsah tukuprosté sušiny 8,68 g.100g-1, hustota 1,0295 kg.l-1, obsah kaseinu 2,53 g.100g-1 a průměrná denní teplota ve stáji 21,15 °C. Při srovnání vzorků od českého strakatého plemene se vzorky od holštýnského plemene byly rozdíly statisticky vysoce průkazné (P<0,01) u: aktivní kyselosti (pH -0,13), obsahu bílkovin (+0,24 g.100g-1), obsahu tukuprosté sušiny (+0,24 g.100g-1) a obsahu kaseinu (+0,19 g.100g-1). V porovnání průměrných denních teplot ve stáji na farmě v Říčanech s farmou v Žabčicích, byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) (-2,45 °C). Zbývající rozdíly byly statisticky neprůkazné (P>0,05) a to u času potřebného k zasýření (3,32 sec), kvality sýřeniny (0,13 třídy), titrační kyselosti (0,08 °SH), obsahu tuku (0,02 g.100g-1), obsahu laktózy (0,01 g.100g-1) a u hustoty (0,001 kg.l-1). (cs)
  • The aim of this research was to evaluate the influence of the Czech Fleckvieh and Holstein breed to milkcomponents and technological properties of bulk tank milk samples. Milk samples came from two farms (GenAgro Říčany and University farm in Žabčice) and samples obtained in identical herds within 22 weeks (5.5. 2011 -- 29.9. 2011). The average values of milk parameters of Czech Fleckvieh breed (n = 22) were as follows: rennet coagulation time (RCT) 189.77 sec., curd quality class (CQC) 1.55, active acidity (AA) pH 6.63, titratable acidity (TA) 6.88 °SH, protein content (PC) 3.48 g.100 g-1, fat content (FC) 3.73 g.100g-1, lactose content (LC) 4.83 g.100g-1, solids-non-fat content (SNF) 8.92 g.100g-1, milk density (D) 1.0296 kg.l-1, casein content (CC) 2.72 g.100g-1 and the average diurnal temperature in the barn (ADTB) was 18.70 °C. The average values of the milk parameters of Holstein breed (n = 22) were as follows: RCT 186.45 sec, CQC 1.68, AA 6.76 pH, TA of 6.80 °SH, PC 3.24 g.100g-1, FC 3.75 g.100g-1, LC 4.84 g.100g-1, SNF 8.68 g.100g-1, D 1.0295 kg.l-1, CC 2.53 g.100g-1 and ADTB was 21.15 °C. As compared with Holstein, dairy cows of Czech Fleckvieh breed produced milk with statistically significantly higher (P<0.01) AA (pH -0.13), PC (+0.24 g.100g-1), SNF (+0.24 g.100g-1) and CC (+0.19 g.100g-1). Compared to ADTB on the farm with the farm in Říčany in Žabčice, a statistically significant difference (P<0.05) (-2.45 °C). The remaining differences (RCT, CQC, TA, FC, LC, D) were statistically insignificant (P>0.05). (en)
Title
  • Zhodnocení vlivu holštýnského a českého strakatého plemene dojnic na obsahové složky a technologické vlastnosti mléka v letním období
  • Zhodnocení vlivu holštýnského a českého strakatého plemene dojnic na obsahové složky a technologické vlastnosti mléka v letním období (cs)
  • Evaluation of influence of holstein and czech fleckvied breed on composition and technological properties of milk during summer (en)
skos:prefLabel
  • Zhodnocení vlivu holštýnského a českého strakatého plemene dojnic na obsahové složky a technologické vlastnosti mléka v letním období
  • Zhodnocení vlivu holštýnského a českého strakatého plemene dojnic na obsahové složky a technologické vlastnosti mléka v letním období (cs)
  • Evaluation of influence of holstein and czech fleckvied breed on composition and technological properties of milk during summer (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/13:00193839!RIV14-MSM-43210___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 118742
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/13:00193839
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • technological parameters; stable temperature; czech fleckvieh; milk components; milk; holstein (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8318F772B5FB]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Mendelu v Brně
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Animal Breeding 2013
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Chládek, Gustav
  • Falta, Daniel
  • Studený, Stanislav
  • Večeřa, Milan
  • Andrýsek, Jiří
  • Javorová, Jana
  • Velecká, Milena
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-666-6
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software