About: Využití NIR spektroskopie ke kontrole falšování eidamských sýrů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem této práce bylo vyhodnotit možnost použití NIR spektroskopie v oblasti kvality. Vzorky byly měřeny na spektrofotometru FT Antaris NIR v režimu reflektance v celém rozsahu spektra (10 000 - 4 000 cm-1). Tato metoda není jen dostatečně přesná, ale také rychlá, v jednom měření může současně analyzovat několik parametrů najednou. Lze ji také použít pro on-line monitorování v procesu, bez poškození vzorku. Byly sledovány skupiny eidamských sýrů a jejich analogy. Cílem bylo zjistit, zda je NIR spektrofotometr schopen rozdělit předdefinované skupiny podle jejich vlastností. Pro rozlišování sýrů a jejich analogů bylo použito metody diskriminační analýzy. Bylo potvrzeno, že metoda blízké infračervené spektroskopie může být důležitým nástrojem pro stanovení originality potravin a také v boji proti falšování potravin a ochrany spotřebitelů.
  • Cílem této práce bylo vyhodnotit možnost použití NIR spektroskopie v oblasti kvality. Vzorky byly měřeny na spektrofotometru FT Antaris NIR v režimu reflektance v celém rozsahu spektra (10 000 - 4 000 cm-1). Tato metoda není jen dostatečně přesná, ale také rychlá, v jednom měření může současně analyzovat několik parametrů najednou. Lze ji také použít pro on-line monitorování v procesu, bez poškození vzorku. Byly sledovány skupiny eidamských sýrů a jejich analogy. Cílem bylo zjistit, zda je NIR spektrofotometr schopen rozdělit předdefinované skupiny podle jejich vlastností. Pro rozlišování sýrů a jejich analogů bylo použito metody diskriminační analýzy. Bylo potvrzeno, že metoda blízké infračervené spektroskopie může být důležitým nástrojem pro stanovení originality potravin a také v boji proti falšování potravin a ochrany spotřebitelů. (cs)
  • The aim of this thesis was to evaluate the possibility of using NIR spectroscopy in the field of quality. The samples were measured on the spectrophotometer FT NIR Antaris in reflectance mode in the entire spectrum (10 000 -- 4 000 cm-1). The method is not sufficiently accurate but also fast, in one measurement can simultaneously determine several parameters at once, can also be used for on-line monitoring in process, without damaging the sample. Groups of edam cheese and edam analogues were analyzed. The aim was to investigate whether the NIR analyzer built-in groups divided according to their properties. The analogues examined the ability of a spectrophotometer to distinguish them from the cheese analogues containing vegetable fat. The distinction between the groups was the method of discriminant analysis. It was confirmed that the method of near infrared spectroscopy can be an important tool for determining the originality of food and also in the fight against food adulteration and consumer protection. (en)
Title
  • Využití NIR spektroskopie ke kontrole falšování eidamských sýrů
  • Využití NIR spektroskopie ke kontrole falšování eidamských sýrů (cs)
  • Use of NIR spectroscopy to control falsification of edam cheese (en)
skos:prefLabel
  • Využití NIR spektroskopie ke kontrole falšování eidamských sýrů
  • Využití NIR spektroskopie ke kontrole falšování eidamských sýrů (cs)
  • Use of NIR spectroscopy to control falsification of edam cheese (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/12:00198125!RIV13-MSM-43210___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B08069)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 179607
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/12:00198125
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • discriminant analysis; NIR spectroscopy; analogue; Edam cheese (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E7E72F80C195]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • VŠCHT Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Technická 5, 166 28 Praha 6
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Celostátní přehlídky sýrů 2012 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Havlíková, Marie
  • Šustová, Květoslava
  • Lužová, Táňa
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-838-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 110 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software