Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem této práce bylo ověřit reálné vzorky probiotických a synbiotických bílých jogurtů na zastoupení a deklarované počty (KTJ/g) probiotických mikroorganismů. Analýza probíhala po celou dobu trvanlivosti výrobků (28 dní). V průběhu pokusu byly vzorky jogurtů skladovány při 4 °C a odebírány ve dnech (0, 7, 14, 21, 26 a 28). Ke stanovení sledovaných probiotických mikroorganismů byla použita selektivní živná půda MRS s přídavkem antibiotika clindamycin hydrochloride pro druh Lactobacillus acidophilus (anaerobní kultivace při 37 °C po dobu 72 hodin) a půda BSM pro stanovení rodu Bifidobacterium (anaerobní kultivace při 42 °C po dobu 5 dnů). Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že výrobek s přídavkem prebiotika (inulinu) měl na růst a délku životaschopnosti probiotických mikroorganismů (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium) příznivější vliv než výrobek probiotický.
- Cílem této práce bylo ověřit reálné vzorky probiotických a synbiotických bílých jogurtů na zastoupení a deklarované počty (KTJ/g) probiotických mikroorganismů. Analýza probíhala po celou dobu trvanlivosti výrobků (28 dní). V průběhu pokusu byly vzorky jogurtů skladovány při 4 °C a odebírány ve dnech (0, 7, 14, 21, 26 a 28). Ke stanovení sledovaných probiotických mikroorganismů byla použita selektivní živná půda MRS s přídavkem antibiotika clindamycin hydrochloride pro druh Lactobacillus acidophilus (anaerobní kultivace při 37 °C po dobu 72 hodin) a půda BSM pro stanovení rodu Bifidobacterium (anaerobní kultivace při 42 °C po dobu 5 dnů). Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že výrobek s přídavkem prebiotika (inulinu) měl na růst a délku životaschopnosti probiotických mikroorganismů (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium) příznivější vliv než výrobek probiotický. (cs)
- The purpose of this experiment was verify the real samples of probiotics and synbiotic microorganisms in white yogurts for presence and declared numbers (CFU/g) of probiotics microorganisms. Analysis were conducted throughout the shelf life of products (28 days). Samples of yogurts were stored at 4 °C and collected at days (0, 7, 14, 21, 26 and 28) during of experiment. For determine the of observed probiotics microorganisms was used selective agar MRS with addition of antibiotic clindamycin hydrochloride for the species Lactobacillus acidophilus (37 °C/72 h anaerobic) BSM agar for the genus Bifidobacterium (42 °C/5 days anaerobic). From the results could be observed that the yogurt with addition of prebiotics (inulin) had a better influence on growth and time period of viability of probiotics microorganisms (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium) than probiotics. (en)
|
Title
| - Vliv doby skladování na růst probiotických kultur v jogurtu
- Vliv doby skladování na růst probiotických kultur v jogurtu (cs)
- Effect of storage on the growth of probiotic cultures in yogurt (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv doby skladování na růst probiotických kultur v jogurtu
- Vliv doby skladování na růst probiotických kultur v jogurtu (cs)
- Effect of storage on the growth of probiotic cultures in yogurt (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/12:00190340!RIV13-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/12:00190340
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - prebiotics; synbiotics; probiotic microorganisms (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - Mendelova univerzita v Brně
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků IX.
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Sládková, Pavla
- Kolářová, Miroslava
- Rožnovská, Doubravka
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |