About: Vliv doby skladování na růst probiotických kultur v jogurtu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem této práce bylo ověřit reálné vzorky probiotických a synbiotických bílých jogurtů na zastoupení a deklarované počty (KTJ/g) probiotických mikroorganismů. Analýza probíhala po celou dobu trvanlivosti výrobků (28 dní). V průběhu pokusu byly vzorky jogurtů skladovány při 4 °C a odebírány ve dnech (0, 7, 14, 21, 26 a 28). Ke stanovení sledovaných probiotických mikroorganismů byla použita selektivní živná půda MRS s přídavkem antibiotika clindamycin hydrochloride pro druh Lactobacillus acidophilus (anaerobní kultivace při 37 °C po dobu 72 hodin) a půda BSM pro stanovení rodu Bifidobacterium (anaerobní kultivace při 42 °C po dobu 5 dnů). Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že výrobek s přídavkem prebiotika (inulinu) měl na růst a délku životaschopnosti probiotických mikroorganismů (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium) příznivější vliv než výrobek probiotický.
  • Cílem této práce bylo ověřit reálné vzorky probiotických a synbiotických bílých jogurtů na zastoupení a deklarované počty (KTJ/g) probiotických mikroorganismů. Analýza probíhala po celou dobu trvanlivosti výrobků (28 dní). V průběhu pokusu byly vzorky jogurtů skladovány při 4 °C a odebírány ve dnech (0, 7, 14, 21, 26 a 28). Ke stanovení sledovaných probiotických mikroorganismů byla použita selektivní živná půda MRS s přídavkem antibiotika clindamycin hydrochloride pro druh Lactobacillus acidophilus (anaerobní kultivace při 37 °C po dobu 72 hodin) a půda BSM pro stanovení rodu Bifidobacterium (anaerobní kultivace při 42 °C po dobu 5 dnů). Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že výrobek s přídavkem prebiotika (inulinu) měl na růst a délku životaschopnosti probiotických mikroorganismů (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium) příznivější vliv než výrobek probiotický. (cs)
  • The purpose of this experiment was verify the real samples of probiotics and synbiotic microorganisms in white yogurts for presence and declared numbers (CFU/g) of probiotics microorganisms. Analysis were conducted throughout the shelf life of products (28 days). Samples of yogurts were stored at 4 °C and collected at days (0, 7, 14, 21, 26 and 28) during of experiment. For determine the of observed probiotics microorganisms was used selective agar MRS with addition of antibiotic clindamycin hydrochloride for the species Lactobacillus acidophilus (37 °C/72 h anaerobic) BSM agar for the genus Bifidobacterium (42 °C/5 days anaerobic). From the results could be observed that the yogurt with addition of prebiotics (inulin) had a better influence on growth and time period of viability of probiotics microorganisms (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium) than probiotics. (en)
Title
  • Vliv doby skladování na růst probiotických kultur v jogurtu
  • Vliv doby skladování na růst probiotických kultur v jogurtu (cs)
  • Effect of storage on the growth of probiotic cultures in yogurt (en)
skos:prefLabel
  • Vliv doby skladování na růst probiotických kultur v jogurtu
  • Vliv doby skladování na růst probiotických kultur v jogurtu (cs)
  • Effect of storage on the growth of probiotic cultures in yogurt (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/12:00190340!RIV13-MSM-43210___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 177777
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/12:00190340
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • prebiotics; synbiotics; probiotic microorganisms (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3D9590F84BE9]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Mendelova univerzita v Brně
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků IX.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Sládková, Pavla
  • Kolářová, Miroslava
  • Rožnovská, Doubravka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-613-0
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software