About: Intensiv breeding od pikeperch: quality of meat.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Příspěvek obsahuje souhrn poznatků o vlivu podmínek chovu na nutriční hodnotu masa candáta obecného.Na základě výsledků realizovaných analýz je možné konstatovat, že je k dispozici technologie chovu candáta obecného v kontrolovaných podmínkách produkující kvalitní potravinu srovnatelnou s přirozenými podmínkami. Dosažené hodnoty jednotlivých sledovaných parametrů jsou srovnatelné s tradičním rybničním chovem. Díky příznivé hodnotě výtěžnosti filet, jako finálního produktu vysoké jakosti na úrovni dosahující až 50 %, lze využít k jejich produkci candáta o nižší kusové hmotnosti. Vyšší obsah tuku, v použitých krmných směsí jen mírně ovlivnil jejich obsah ve svalovině ryb, nicméně ani v nejvyšší úrovni nebyla výrazně překročena úroveň 1,5 %. Použití krmných směsí zvýšilo obsah tuku ve vnitřnostech, i když v případě bohaté potravní nabídky dochází k ukládání tuku ve vnitřnostním komplexu (až na úroveň několika desítek procent) i při rybničním chovu. Samostatná pozornost byla věnována spektru mastných kyselin a jejich obsahu ve svalovině ryb. Zde je zcela jasná závislost obsahu žádaných mastných kyselin řady n-3 ve svalovině na zvolené dietě. Krmivo 1, obsahující podíl rybí moučky a rybího tuku, mělo významně vyšší obsah mastných kyselin řady n-3 a příznivější poměr mastných kyselin řady n-3/n-6. Tato skutečnost příznivě ovlivnila i obsah ve svalovině ryb, kdy hodnoty obsahu těchto mastných kyselin byly vyšší než u ryb z přirozených podmínek chovu. Díky zvýšenému obsahu tuku ve svalovině candáta byly dosaženy hodnoty obsahu n-3 FA až na úrovni blížící se 3 g n-3 FA na kg filet. Taková hodnota již přesahuje úroveň dosaženou při příjmu přirozené potravy. Vliv technologie chovu na senzorické parametry byl testován v senzorické laboratoři. Ze získaných výsledků je zřejmé, že hodnoty jednotlivých deskriptorů jsou srovnatelné s hodnotami zjišťovanými u candátů z tradičního chovu v rybnících. Jednotlivé hodnoty byly ovlivněny i použitým typem krmiva. Celkově lze konstatovat,
  • Příspěvek obsahuje souhrn poznatků o vlivu podmínek chovu na nutriční hodnotu masa candáta obecného.Na základě výsledků realizovaných analýz je možné konstatovat, že je k dispozici technologie chovu candáta obecného v kontrolovaných podmínkách produkující kvalitní potravinu srovnatelnou s přirozenými podmínkami. Dosažené hodnoty jednotlivých sledovaných parametrů jsou srovnatelné s tradičním rybničním chovem. Díky příznivé hodnotě výtěžnosti filet, jako finálního produktu vysoké jakosti na úrovni dosahující až 50 %, lze využít k jejich produkci candáta o nižší kusové hmotnosti. Vyšší obsah tuku, v použitých krmných směsí jen mírně ovlivnil jejich obsah ve svalovině ryb, nicméně ani v nejvyšší úrovni nebyla výrazně překročena úroveň 1,5 %. Použití krmných směsí zvýšilo obsah tuku ve vnitřnostech, i když v případě bohaté potravní nabídky dochází k ukládání tuku ve vnitřnostním komplexu (až na úroveň několika desítek procent) i při rybničním chovu. Samostatná pozornost byla věnována spektru mastných kyselin a jejich obsahu ve svalovině ryb. Zde je zcela jasná závislost obsahu žádaných mastných kyselin řady n-3 ve svalovině na zvolené dietě. Krmivo 1, obsahující podíl rybí moučky a rybího tuku, mělo významně vyšší obsah mastných kyselin řady n-3 a příznivější poměr mastných kyselin řady n-3/n-6. Tato skutečnost příznivě ovlivnila i obsah ve svalovině ryb, kdy hodnoty obsahu těchto mastných kyselin byly vyšší než u ryb z přirozených podmínek chovu. Díky zvýšenému obsahu tuku ve svalovině candáta byly dosaženy hodnoty obsahu n-3 FA až na úrovni blížící se 3 g n-3 FA na kg filet. Taková hodnota již přesahuje úroveň dosaženou při příjmu přirozené potravy. Vliv technologie chovu na senzorické parametry byl testován v senzorické laboratoři. Ze získaných výsledků je zřejmé, že hodnoty jednotlivých deskriptorů jsou srovnatelné s hodnotami zjišťovanými u candátů z tradičního chovu v rybnících. Jednotlivé hodnoty byly ovlivněny i použitým typem krmiva. Celkově lze konstatovat, (cs)
  • Characteristics nutritive values of pikeperch meal from different breeding condition. (en)
Title
  • Intensiv breeding od pikeperch: quality of meat. (en)
  • Intenzivní chov candáta obecného: vliv technologie chovu na kvalitu jeho svaloviny.
  • Intenzivní chov candáta obecného: vliv technologie chovu na kvalitu jeho svaloviny. (cs)
skos:prefLabel
  • Intensiv breeding od pikeperch: quality of meat. (en)
  • Intenzivní chov candáta obecného: vliv technologie chovu na kvalitu jeho svaloviny.
  • Intenzivní chov candáta obecného: vliv technologie chovu na kvalitu jeho svaloviny. (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/12:00183799!RIV12-MSM-43210___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215648905)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 142246
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/12:00183799
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • fatty acids; pikeperch; fish meal; nutrition (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3F344438B09A]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Třeboň
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Třeboň
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník referátů konference 2012 Intenzivní metody chovu ryb a ochrana kvality vod.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Brabec, Tomáš
  • Kopp, Radovan
  • Lang, Štěpán
  • Mareš, Jan
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Rybářství Třeboň a.s.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-260-1432-4
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 112 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software