About: Srovnání různých technik měření jakostních parametrů syřidel pomocí blízké infračervené spektroskopie     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Near infrared spectroscopy (NIR) is very fast non-destructive analysis physical method, which use the radiation of known wavelength usually 800 -- 2 500 nm (wave number 12 500 -- 4 000 cm-1) and is useful to measure several of parameters concurrent in one sample. Since 1981 can be used the term %22rennet%22 for all enzyme preparates, which can coagulate milk for production cheese. The aim of this study was compared for different techniques measure of rennet and after that to determine, which technique is suitable for other analysis. The next point my study was to evaluate, whether the FT NIR spectroscopy with using algorithm for discriminant analysis is can to determine the age of rennet. Six samples were stored in fridge (5 °C) during three months. Spectra were measured: by opened and truth mount by opened, in the reflectance (integrate sphere) transmittance (cell) and interactance (optical probe) mode between 4 000 and 10 000 cm-1, averaging 80 scans and spectral resolution 4 cm-1. Each sample was analyzed three times and average spectrum was used for calibration. The measured data were processed using the TQ Analyst. We can say, that change of spectrum rennet after three months is associated with the change properties of rennet (power rennet). The results showed that FT NIR was able to distinguish rennet measured after opened and rennet measured after three months. This research has been supported by the No. 12/2011 %22USING OF NEAR INFRARED REFLECTANT SPECTROSCOPY (FT-NIR) FOR EVALUATION OF QUALITY OF RENNET AND CHEESE CURD IN DURING STORAGE%22 which is financed by the Internal Grant Agency of Mendel University in Brno. (en)
  • Blízká infračervená spektroskopie (FT-NIR s Fourierovou transformací) je analytická metoda, kterou řadíme k tzv. nedestruktivním metodám. Vzorky není třeba před analýzou nijak upravovat a měření je proto velmi rychlé (Šustová, Kuchtík, 2007). Spektrofotometr využívá zdroje emitujícího záření známé vlnové délky obvykle 800 -- 2 500 nm, tj. 12 500 -- 4 000 cm-1 a umožňuje získat kompletní obraz složení analyzovaného materiálu (Mlček, 2008). Principem metody je absorpce, nebo reflexe vlnových délek záření při průchodu vzorkem. Analytickým výstupem je infračervené spektrum, které je grafickým zobrazením funkční závislosti energie, většinou vyjádřené v procentech transmitance (T) nebo jednotkách absorbance (A) na vlnové délce dopadajícího záření (Snášelová at al., 2002). V potravinářství se NIR využívá při kontrole jakostních ukazatelů potravinářských surovin, meziproduktů i finálních výrobků. Avšak použití NIR spektroskopie je mnohem širší a zahrnuje i stanovení senzorických a fyzikálně-chemických parametrů (hustota, bod mrznutí, pH, velikost částic)(Rodriguez-Otero, a kol, 1997). Výzkum byl podpořen a financován Interní grantovou agenturou Mendelovy univerzity v Brně č. 12/2011:%22Použití blízké infračervrné reflektanční spektroskopie (FT-NIR) pro hodnocení kvality syřidla a sýřenin v průběhu skladování.%22
  • Blízká infračervená spektroskopie (FT-NIR s Fourierovou transformací) je analytická metoda, kterou řadíme k tzv. nedestruktivním metodám. Vzorky není třeba před analýzou nijak upravovat a měření je proto velmi rychlé (Šustová, Kuchtík, 2007). Spektrofotometr využívá zdroje emitujícího záření známé vlnové délky obvykle 800 -- 2 500 nm, tj. 12 500 -- 4 000 cm-1 a umožňuje získat kompletní obraz složení analyzovaného materiálu (Mlček, 2008). Principem metody je absorpce, nebo reflexe vlnových délek záření při průchodu vzorkem. Analytickým výstupem je infračervené spektrum, které je grafickým zobrazením funkční závislosti energie, většinou vyjádřené v procentech transmitance (T) nebo jednotkách absorbance (A) na vlnové délce dopadajícího záření (Snášelová at al., 2002). V potravinářství se NIR využívá při kontrole jakostních ukazatelů potravinářských surovin, meziproduktů i finálních výrobků. Avšak použití NIR spektroskopie je mnohem širší a zahrnuje i stanovení senzorických a fyzikálně-chemických parametrů (hustota, bod mrznutí, pH, velikost částic)(Rodriguez-Otero, a kol, 1997). Výzkum byl podpořen a financován Interní grantovou agenturou Mendelovy univerzity v Brně č. 12/2011:%22Použití blízké infračervrné reflektanční spektroskopie (FT-NIR) pro hodnocení kvality syřidla a sýřenin v průběhu skladování.%22 (cs)
Title
  • Srovnání různých technik měření jakostních parametrů syřidel pomocí blízké infračervené spektroskopie
  • Srovnání různých technik měření jakostních parametrů syřidel pomocí blízké infračervené spektroskopie (cs)
  • COMPARISON OF DIFFERENT TECHNIQUES OF MEASUREMENT OF QUALITATIVE PARAMETERS WITH USING NEAR INFRARED SPECTROSCOPY (en)
skos:prefLabel
  • Srovnání různých technik měření jakostních parametrů syřidel pomocí blízké infračervené spektroskopie
  • Srovnání různých technik měření jakostních parametrů syřidel pomocí blízké infračervené spektroskopie (cs)
  • COMPARISON OF DIFFERENT TECHNIQUES OF MEASUREMENT OF QUALITATIVE PARAMETERS WITH USING NEAR INFRARED SPECTROSCOPY (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/11:00181830!RIV12-MSM-43210___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 231785
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/11:00181830
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • rennet; qualitative analysis; FT -- NIR spectroscopy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [11F5ECFF8DAB]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • MendelNet 2011 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kozelková, Monika
  • Šustová, Květoslava
  • Lužová, Táňa
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-563-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software