About: Vliv aplikace síry na výnos zrna, obsah dusíkatých látek, dimethylsulfidu a jeho prekurzorů u sladovnického ječmene     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The aim of this work was to assess the influence of foliar application of sulfur on the grain yield and content of nitrogen substances in the grain malting barely, after that content of precursors of dimethylsulfide (PDMS) and dimethylsulfide (DMS) in malt. The observation was realised by form of small plot of the field experiment with six varietes of malting barley. Three varieties of the Czech beer Aksamit, Radegast, Bojos and free varieties for export Jersey, Prestige and Sebastian. Sulfur was applied as a foliar elementary micronized sulfur with bentonite in the DC 31 and DC 57. Nitrogen in the form of ammonium nitrate with limestone was applied together with sulfur. Effect of sulfur on the grain yield did not show significantly. Nitrogen substances content in grain was significantly reduced after application of sulfur. This offers a posibility of solving the problem of nitrogen fertilization of barley for malting purposes. Percentage values of sulfur in the above grain (2,5 mm) statistically insignificant. Sulfur was not accumulated in the grain even the later date applications. Content of dimethylsulfide precursors (PDMS) and dimethylsulfide (DMS) in malt rises in various terms of sulfur applications, but the differences were not statistically significant. Higher content was observed in the varieties for productinon of Czech beer. Higher DMS and PDMS content in these varieties is not a problem, because the type of end product. Export varieties reached lower value. The limiting value of PDMS content in malt (6mg/kg) were not exceeded for any variety. The contents of the nitrogen substances in grain, PDMS and DMS content in the malt were markedly influenced by the variability of varieties. (en)
  • Cílem této práce je zhodnocení vlivu foliární aplikace síry na výnos zrna, obsah dusíkatých látek a obsah dimethylsulfidu (DMS) a jeho prekurzorů (PDMS) v zrnu sladovnického ječmene. Problematika byla řešena maloparcelkovým polním pokusem s 6 odrůdami sladovnického ječmene. byly použity 3 odrůdy tzv. Českého piva, Aksamit, Bojos a Radegast a 3 odrůdy určené pro export, Jersey, Prestige a Sebastian. Síra byla aplikována foliárně ve formě mikronizované emelentární síry s bentonitem v DC 31 a v DC 55. Spolu se sírou byl jednotně aplikován dusík ve formě ledku amonného s vápencem. Vliv síry na výnos zrna se projevil významně pouze po aplikaci v DC 55, nejvíce u odrůdy Bojos. Obsah dusíkatých látek v zrnu byl statisticky významně snížen po aplikaci síry. Nabízí se tak možnost řešení problému s dusíkatým hnojení ječmene pro sladovnické využití. Hodnoty procentuálního zastoupení síry v předním zrnu byly statisticky nevýznamné. Nedocházelo k překročení stanoveného limitu. Obsah dimethylsulfidu (DMS) a jeho prekurzoru (PDMS) stoupá v jednotlivých fázích aplikace síry, ale rozdíly nejsou statisticky významné. Vetší obsah byl zaznamenám u odrůd Českého piva, kde je díky používané technologii a typu finálního výrobku vyšší obsah DMS a PDMS přínosný. Exportní odrůdy dosahovaly hodnot nižších. Ani u jedné odrůdy nedošlo ke překročení limitu stanovených pro výrobu sladu. Aplikací síry došlo k mírnému zvýšení výnosu zrna a obsah dusíkatých látek byl snížen. Nedocházelo k akumulaci síry v předním zrnu ani k nárůstu obsahu dimethylsulfidů (DMS) ani jeho prekurzorů (PDMS). Projevila se variabilita mezi jednotlivými odrůdami dle typu jejich určení.
  • Cílem této práce je zhodnocení vlivu foliární aplikace síry na výnos zrna, obsah dusíkatých látek a obsah dimethylsulfidu (DMS) a jeho prekurzorů (PDMS) v zrnu sladovnického ječmene. Problematika byla řešena maloparcelkovým polním pokusem s 6 odrůdami sladovnického ječmene. byly použity 3 odrůdy tzv. Českého piva, Aksamit, Bojos a Radegast a 3 odrůdy určené pro export, Jersey, Prestige a Sebastian. Síra byla aplikována foliárně ve formě mikronizované emelentární síry s bentonitem v DC 31 a v DC 55. Spolu se sírou byl jednotně aplikován dusík ve formě ledku amonného s vápencem. Vliv síry na výnos zrna se projevil významně pouze po aplikaci v DC 55, nejvíce u odrůdy Bojos. Obsah dusíkatých látek v zrnu byl statisticky významně snížen po aplikaci síry. Nabízí se tak možnost řešení problému s dusíkatým hnojení ječmene pro sladovnické využití. Hodnoty procentuálního zastoupení síry v předním zrnu byly statisticky nevýznamné. Nedocházelo k překročení stanoveného limitu. Obsah dimethylsulfidu (DMS) a jeho prekurzoru (PDMS) stoupá v jednotlivých fázích aplikace síry, ale rozdíly nejsou statisticky významné. Vetší obsah byl zaznamenám u odrůd Českého piva, kde je díky používané technologii a typu finálního výrobku vyšší obsah DMS a PDMS přínosný. Exportní odrůdy dosahovaly hodnot nižších. Ani u jedné odrůdy nedošlo ke překročení limitu stanovených pro výrobu sladu. Aplikací síry došlo k mírnému zvýšení výnosu zrna a obsah dusíkatých látek byl snížen. Nedocházelo k akumulaci síry v předním zrnu ani k nárůstu obsahu dimethylsulfidů (DMS) ani jeho prekurzorů (PDMS). Projevila se variabilita mezi jednotlivými odrůdami dle typu jejich určení. (cs)
Title
  • Vliv aplikace síry na výnos zrna, obsah dusíkatých látek, dimethylsulfidu a jeho prekurzorů u sladovnického ječmene
  • Vliv aplikace síry na výnos zrna, obsah dusíkatých látek, dimethylsulfidu a jeho prekurzorů u sladovnického ječmene (cs)
  • Effect of sulfur applications on grain yield, nitrogen substances content, dimethylsulfid and its precursors in malting barley (en)
skos:prefLabel
  • Vliv aplikace síry na výnos zrna, obsah dusíkatých látek, dimethylsulfidu a jeho prekurzorů u sladovnického ječmene
  • Vliv aplikace síry na výnos zrna, obsah dusíkatých látek, dimethylsulfidu a jeho prekurzorů u sladovnického ječmene (cs)
  • Effect of sulfur applications on grain yield, nitrogen substances content, dimethylsulfid and its precursors in malting barley (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/11:00180946!RIV15-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 238738
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/11:00180946
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • dimethylsulfid; N- substances; grain yeild; sulphur; malt barley (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [05029A74CE2E]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • MendelNet 2011 - Proceedings of International Ph.D. Students Conference
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ryant, Pavel
  • Syrová, Hana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 341783400016
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendel University in Brno
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-563-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 19 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software