Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - In the experiment with silage maize hybrid Romario the effect of biological additives on the quality of fermentative process in model silages was monitored in comparison with untreated control silage. Additives were homogenous batches applied according to producer's instructions. Results were statistically analyzed using the method of single--factor analysis of variance. The average DM content in the harvested crop was 241.71+-4.76 -- 265.84+-4.76 g.kg-1. The application of microbial additives decreased the pH--value from 3.95 (Control variant) to 3.78 (Variant A), 3.72 (Variant B), and 3.68 (Variant C), resp. 388 (Variant D). A statistically significant (P<0.05) increase in the production of lactic acid (from 29.21+-3.77 g.kg-1 dry matter in the Control to 37.86+-1.74 g.kg-1 dry matter (Variant A), resp. 51.40+-0.79 g.kg-1 dry matter (Variant B). The highest content of acids in DM was in silage Variant B (69.96+-1.05 g.kg-1). The favourable effect on fermentation, which was statistically significant (P<0.05) increased the content of lactic acid and resulted at the a significant acidification. In conditions of this experiment, the applied additives sufficiently inhibited the undesirable microflora compared with control silage, because a significant suppression of yeasts and fungi was reached. (en)
- Silážní kukuřice s nižším obsahem sušiny se zpravidla vyznačují bouřlivým průběhem fermentace, s rizikovým únikem silážních šťáv a větší tvorbou alkoholu. Přídavek silážních biologických aditiv (inokulantů), ale i chemických přípravků mohou významně usměrnit nejen vlastní průběh fermentačního procesu, snížit hodnotu pH, posílit tvorbu kyseliny mléčné v siláži, ale také významně ovlivnit aerobní stabilitu siláží po vyskladnění. V pokusu byl potvrzen i pozitivní vliv přídavku aditiva na hygienickou jakost siláží.
- Silážní kukuřice s nižším obsahem sušiny se zpravidla vyznačují bouřlivým průběhem fermentace, s rizikovým únikem silážních šťáv a větší tvorbou alkoholu. Přídavek silážních biologických aditiv (inokulantů), ale i chemických přípravků mohou významně usměrnit nejen vlastní průběh fermentačního procesu, snížit hodnotu pH, posílit tvorbu kyseliny mléčné v siláži, ale také významně ovlivnit aerobní stabilitu siláží po vyskladnění. V pokusu byl potvrzen i pozitivní vliv přídavku aditiva na hygienickou jakost siláží. (cs)
|
Title
| - Vliv přídavku silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu kukuřičné siláže.
- Vliv přídavku silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu kukuřičné siláže. (cs)
- Influence of additve supplementation on the fermentation process quality and aerobic stability in maize silage (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv přídavku silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu kukuřičné siláže.
- Vliv přídavku silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu kukuřičné siláže. (cs)
- Influence of additve supplementation on the fermentation process quality and aerobic stability in maize silage (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/11:00178468!RIV12-MZE-43210___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QH71041), Z(MSM6215648905)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/11:00178468
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - fermentation process; aerobic stability; silage additive; maize silage (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník konference IX. Kábrtovy dietetické dny
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Doležal, Petr
- Nedělník, Jan
- Skládanka, Jiří
- Zeman, Ladislav
- Szwedziak, Katarzyna
- Pyrochta, Václav
- Tukiendorf, Marek
- moravcová, hana
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |