About: Vliv přídavku silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu kukuřičné siláže.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In the experiment with silage maize hybrid Romario the effect of biological additives on the quality of fermentative process in model silages was monitored in comparison with untreated control silage. Additives were homogenous batches applied according to producer's instructions. Results were statistically analyzed using the method of single--factor analysis of variance. The average DM content in the harvested crop was 241.71+-4.76 -- 265.84+-4.76 g.kg-1. The application of microbial additives decreased the pH--value from 3.95 (Control variant) to 3.78 (Variant A), 3.72 (Variant B), and 3.68 (Variant C), resp. 388 (Variant D). A statistically significant (P<0.05) increase in the production of lactic acid (from 29.21+-3.77 g.kg-1 dry matter in the Control to 37.86+-1.74 g.kg-1 dry matter (Variant A), resp. 51.40+-0.79 g.kg-1 dry matter (Variant B). The highest content of acids in DM was in silage Variant B (69.96+-1.05 g.kg-1). The favourable effect on fermentation, which was statistically significant (P<0.05) increased the content of lactic acid and resulted at the a significant acidification. In conditions of this experiment, the applied additives sufficiently inhibited the undesirable microflora compared with control silage, because a significant suppression of yeasts and fungi was reached. (en)
  • Silážní kukuřice s nižším obsahem sušiny se zpravidla vyznačují bouřlivým průběhem fermentace, s rizikovým únikem silážních šťáv a větší tvorbou alkoholu. Přídavek silážních biologických aditiv (inokulantů), ale i chemických přípravků mohou významně usměrnit nejen vlastní průběh fermentačního procesu, snížit hodnotu pH, posílit tvorbu kyseliny mléčné v siláži, ale také významně ovlivnit aerobní stabilitu siláží po vyskladnění. V pokusu byl potvrzen i pozitivní vliv přídavku aditiva na hygienickou jakost siláží.
  • Silážní kukuřice s nižším obsahem sušiny se zpravidla vyznačují bouřlivým průběhem fermentace, s rizikovým únikem silážních šťáv a větší tvorbou alkoholu. Přídavek silážních biologických aditiv (inokulantů), ale i chemických přípravků mohou významně usměrnit nejen vlastní průběh fermentačního procesu, snížit hodnotu pH, posílit tvorbu kyseliny mléčné v siláži, ale také významně ovlivnit aerobní stabilitu siláží po vyskladnění. V pokusu byl potvrzen i pozitivní vliv přídavku aditiva na hygienickou jakost siláží. (cs)
Title
  • Vliv přídavku silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu kukuřičné siláže.
  • Vliv přídavku silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu kukuřičné siláže. (cs)
  • Influence of additve supplementation on the fermentation process quality and aerobic stability in maize silage (en)
skos:prefLabel
  • Vliv přídavku silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu kukuřičné siláže.
  • Vliv přídavku silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu kukuřičné siláže. (cs)
  • Influence of additve supplementation on the fermentation process quality and aerobic stability in maize silage (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/11:00178468!RIV12-MZE-43210___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH71041), Z(MSM6215648905)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 239075
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/11:00178468
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • fermentation process; aerobic stability; silage additive; maize silage (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [882DAAFD9B8A]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník konference IX. Kábrtovy dietetické dny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Doležal, Petr
  • Nedělník, Jan
  • Skládanka, Jiří
  • Zeman, Ladislav
  • Szwedziak, Katarzyna
  • Pyrochta, Václav
  • Tukiendorf, Marek
  • moravcová, hana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7399-125-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software