Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem této práce bylo stanovit extrakt u ječmene pomocí enzymatických preparátů na bázích proteáz, celuláz, xylanáz, b-glukanáz a amyláz. Tyto enzymy rozkládají jednotlivé složky ječmene podobným způsobem jako přirozené enzymy ve sladu. Z tohoto důvodu není nutné zrno ječmene sladovat. Zrno ječmene nemá potřebné enzym pro rozklad obsahových látek zrna. K získání informace o předběžném extraktu ječmene je používán vztah podle Bishopa, který byl získán experimentálně a byl pro potřeby moderního sladovnictví několikrát modifikován. Stanovení extraktu přímou metodou přípravy kongresní sladiny se provádí až u finálního sladu. Příprava ječného sladu, která obvykle trvá 10 dní, se v laboratorních podmínkách provádí v mikrosladovnách. Firma Genencor vyrábí kompletní sadu enzymů pro rozklad obilného zrna, v praxi je tento systém enzymů využíván především pro přípravu sladkých zápar při výrobě bioetanolu. Aplikace jednotlivých enzymu se zdá být nejvýhodnější v pořadí celulóza, xylanáza, b-glukanáza, a-amyláza, b-amyláza společně s proteázou.
- Cílem této práce bylo stanovit extrakt u ječmene pomocí enzymatických preparátů na bázích proteáz, celuláz, xylanáz, b-glukanáz a amyláz. Tyto enzymy rozkládají jednotlivé složky ječmene podobným způsobem jako přirozené enzymy ve sladu. Z tohoto důvodu není nutné zrno ječmene sladovat. Zrno ječmene nemá potřebné enzym pro rozklad obsahových látek zrna. K získání informace o předběžném extraktu ječmene je používán vztah podle Bishopa, který byl získán experimentálně a byl pro potřeby moderního sladovnictví několikrát modifikován. Stanovení extraktu přímou metodou přípravy kongresní sladiny se provádí až u finálního sladu. Příprava ječného sladu, která obvykle trvá 10 dní, se v laboratorních podmínkách provádí v mikrosladovnách. Firma Genencor vyrábí kompletní sadu enzymů pro rozklad obilného zrna, v praxi je tento systém enzymů využíván především pro přípravu sladkých zápar při výrobě bioetanolu. Aplikace jednotlivých enzymu se zdá být nejvýhodnější v pořadí celulóza, xylanáza, b-glukanáza, a-amyláza, b-amyláza společně s proteázou. (cs)
- The aim of this study was to establish the extract directly from the spring barley grain by the means of enzymatic preparations based on proteases, cellulases, xylanases, b-glucanases, and amylases. These enzymes decompose individual components of the grain in a similar way the natural enzymes in malt do, therefore, there is no need to malt the grain. The barley grain does not contain the necessary enzymes that are able to break down the extractive grain substances. The preparation of barley malt containing active enzymatic apparatus takes approximately 10 days in the micro malt house. The company GENENCOR International has developed a complete set of enzymes for extractive cereal grain substances decomposition. It was experimentally verified that the following sequencing of the enzymes was the most favorable -- xylanase -- b-glucanase -- a-amylase -- b-amylase together with protease. (en)
|
Title
| - Determination of extract in barley grain by the enzymatic way (en)
- Stanovení extraktu v zrnu ječmene enzymatickou cestou
- Stanovení extraktu v zrnu ječmene enzymatickou cestou (cs)
|
skos:prefLabel
| - Determination of extract in barley grain by the enzymatic way (en)
- Stanovení extraktu v zrnu ječmene enzymatickou cestou
- Stanovení extraktu v zrnu ječmene enzymatickou cestou (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/11:00177610!RIV12-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/11:00177610
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - extract; barley; Bishop (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Gregor, Tomáš
- Hřivna, Luděk
- Šottníková, Viera
- Cerkal, Radim
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |