About: Parametry nově vytvořených linií tritikale šlechtěných na zlepšenou pekařskou jakost     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Outcomes of breeding triticale aiming at the improvement of bread-making characteristics of grain for making food products from yeast-leavened dough are presented. The breeding programme is based on the employment of triticale donors with translocations of chromosome 1R, to which segments of wheat chromosome 1D were transferred. These translocations of chromosome 1R carry the glutenin allele Glu-D1d encoding HMW subunits 5+10. This allele positively affects bread-making quality. The donors of chromosome 1R translocations have been provided by A. J. Lukaszewski (Univ. of California, USA). Two-year data on grain quality in selected triticale lines from 2007 and 2008 harvests are given. Most grain quality parameters in these lines are close to those of winter wheat classified into B category (bread quality). Prospects of breeding triticale for bread-making quality are discussed. (en)
  • Jsou uvedeny výsledky šlechtění tritikale orientovaného na zlepšování technologických charakteristik zrna pro výrobu potravinářských výrobků z kynutého těsta. Šlechtitelský program je založen na využití donorů tritikale s translokacemi chromosomu 1R, do kterého byly přeneseny segmenty z chromosomu 1D pšenice. Tyto translokace chromosomu 1R nesou gluteninovou alelu Glu-D1d kódující vysokomolekulární podjednotky 5+10. Tato alela pozitivně ovlivňuje pekařskou kvalitu. Donory translokací chromosomu 1R byly získány od A. J. Lukaszewského (Univ. of California, USA). Jsou uvedeny dvouleté výsledky kvality zrna vybraných linií tritikale ze sklizně 2007 a 2008. Většina kvalitativních parametrů zrna se u těchto linií blíží ozimé pšenici zařazené do kategorie B (chlebová kvalita). Je diskutována perspektiva šlechtění tritikale na pekařskou jakost.
  • Jsou uvedeny výsledky šlechtění tritikale orientovaného na zlepšování technologických charakteristik zrna pro výrobu potravinářských výrobků z kynutého těsta. Šlechtitelský program je založen na využití donorů tritikale s translokacemi chromosomu 1R, do kterého byly přeneseny segmenty z chromosomu 1D pšenice. Tyto translokace chromosomu 1R nesou gluteninovou alelu Glu-D1d kódující vysokomolekulární podjednotky 5+10. Tato alela pozitivně ovlivňuje pekařskou kvalitu. Donory translokací chromosomu 1R byly získány od A. J. Lukaszewského (Univ. of California, USA). Jsou uvedeny dvouleté výsledky kvality zrna vybraných linií tritikale ze sklizně 2007 a 2008. Většina kvalitativních parametrů zrna se u těchto linií blíží ozimé pšenici zařazené do kategorie B (chlebová kvalita). Je diskutována perspektiva šlechtění tritikale na pekařskou jakost. (cs)
Title
  • Parametry nově vytvořených linií tritikale šlechtěných na zlepšenou pekařskou jakost
  • Parametry nově vytvořených linií tritikale šlechtěných na zlepšenou pekařskou jakost (cs)
  • Parameters of newly developed lines of triticale selected for improved bread-making quality (en)
skos:prefLabel
  • Parametry nově vytvořených linií tritikale šlechtěných na zlepšenou pekařskou jakost
  • Parametry nově vytvořených linií tritikale šlechtěných na zlepšenou pekařskou jakost (cs)
  • Parameters of newly developed lines of triticale selected for improved bread-making quality (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/09:00156124!RIV10-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 432100001), Z(MSM2532885901)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • Suppl. 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 332680
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/09:00156124
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • triticale; bread-making quality; breeding (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • SK - Slovenská republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [896E937F3C55]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta fytotechnica et zootechnica
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 12
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kučerová, Jindřiška
  • Martinek, Petr
  • Vyhnánek, Tomáš
  • Šottníková, Viera
  • Matějková, Pavlína
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1336-9245
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software