Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim of this study was to investigate if there are any sensorial characteristics changes of meat of common carps before and after winter storage. During the experiment there were evaluated samples of fishes fished out in autumn and then samples after approximately seven weeks of winter storage. The sensory evaluation has been made by educated evaluators. They assessed smell intensity and suavity, texture, juiciness, and flavour intensity and palatability. Statistics analysis of our results concluded in the fact winter storage had positive influence on sensory characteristics of carp's meat. To develop methodology of this sensory evaluation was part of our experiment too. (en)
- Cílem práce bylo zjistit, zda jsou senzorické vlastnosti rybího masa ovlivněny při srovnatelném způsobu hospodaření a stejném původu násady ryb prostředím konkrétního rybníka a zda dochází ke statisticky významným změnám senzorických vlastností svaloviny kapra obecného sádkováním. Vzorky ryb získané z výlovu tří rybníků (podzim 2007) a následně po jejich sádkování (cca 7 týdnů) byly hodnoceny v lednu 2008. Hodnocení prováděli školení hodnotitelé. Hodnotila se intenzita vůně, příjemnost vůně, textura v ústech, šťavnatost, intenzita chuti a příjemnost chuti. Statisticky významné rozdíly (P>0,05) mezi rybníky byly prokázány při výlovu, což bylo způsobeno nízkým hodnocením rybníku č. 3. Statisticky významné rozdíly mezi hodnotami některých deskriptorů (intenzita vůně, příjemnost vůně, šťavnatost, příjemnost chuti) zjištěných po výlovu již po sádkování prokázány nebyly. Hodnoty deskriptorů mezi rybníky jsou tedy pozitivně ovlivněny sádkováním.
- Cílem práce bylo zjistit, zda jsou senzorické vlastnosti rybího masa ovlivněny při srovnatelném způsobu hospodaření a stejném původu násady ryb prostředím konkrétního rybníka a zda dochází ke statisticky významným změnám senzorických vlastností svaloviny kapra obecného sádkováním. Vzorky ryb získané z výlovu tří rybníků (podzim 2007) a následně po jejich sádkování (cca 7 týdnů) byly hodnoceny v lednu 2008. Hodnocení prováděli školení hodnotitelé. Hodnotila se intenzita vůně, příjemnost vůně, textura v ústech, šťavnatost, intenzita chuti a příjemnost chuti. Statisticky významné rozdíly (P>0,05) mezi rybníky byly prokázány při výlovu, což bylo způsobeno nízkým hodnocením rybníku č. 3. Statisticky významné rozdíly mezi hodnotami některých deskriptorů (intenzita vůně, příjemnost vůně, šťavnatost, příjemnost chuti) zjištěných po výlovu již po sádkování prokázány nebyly. Hodnoty deskriptorů mezi rybníky jsou tedy pozitivně ovlivněny sádkováním. (cs)
|
Title
| - Senzorické hodnocení svaloviny kapra obecného
- Senzorické hodnocení svaloviny kapra obecného (cs)
- Senzory evaluation of carp meat (en)
|
skos:prefLabel
| - Senzorické hodnocení svaloviny kapra obecného
- Senzorické hodnocení svaloviny kapra obecného (cs)
- Senzory evaluation of carp meat (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/09:00154486!RIV12-MZE-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/09:00154486
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - juiciness; textural properties; smell; sensory analysis (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Mareš, Jan
- Jarošová, Alžbeta
- Šustek, Martin
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |