About: Významné skupiny mikroorganismů stanovené v syrovém kozím mléce     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Chov koz je rozšířen nejen v chudých oblastech světa, kde sehrává existenční úlohu, ale i v oblastech rozvinutých. Podle HERIANA (2008) se nedá měřit jen ekonomickými kritérii, ale má kromě vlivu na výživu lidí také velký dopad na ekologii prostředí, sociální strukturu venkova, tvorbu krajiny a agroturistiku. Pastevního chovu koz lze mimo jiné využít jako alternativy pro šetrné hospodaření v krajině s ohledem na měnící se klima. Kozí mléko se v základním složení podobá mléku kravskému, v průměru obsahuje okolo 12,6 % sušiny, 3,4 % bílkovin, 3,8 % tuku, 4,3 % laktosy a 0,8 % minerálních látek (HERIAN, 2008). Kozí mléko se využívá k přímému konzumu nebo se z něj vyrábí mléčné výrobky. Důležitým kvalitativním faktorem kozího mléka, se kterým je při jeho využití nutno počítat, je i mikrobiální kontaminace. Ve vzorcích mléka byly standardními metodami zjišťovány následující skupiny mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů, bakterie mléčného kvašení, koliformní bakterie, psychrotrofní bakterie a enterokoky. V průměru byly u těchto skupin zjištěny následující počty, celkový počet mikroorganismů 1,8 x 105 CFU/ml, bakterie mléčného kvašení 1,0 x 103 CFU/ml, koliformní bakterie 2,3 x 103 CFU/ml, psychrotrofní mikroorganismy 1,5 x 104 CFU/ml a enterokoky 3,1 x 103 CFU/ml.
  • Chov koz je rozšířen nejen v chudých oblastech světa, kde sehrává existenční úlohu, ale i v oblastech rozvinutých. Podle HERIANA (2008) se nedá měřit jen ekonomickými kritérii, ale má kromě vlivu na výživu lidí také velký dopad na ekologii prostředí, sociální strukturu venkova, tvorbu krajiny a agroturistiku. Pastevního chovu koz lze mimo jiné využít jako alternativy pro šetrné hospodaření v krajině s ohledem na měnící se klima. Kozí mléko se v základním složení podobá mléku kravskému, v průměru obsahuje okolo 12,6 % sušiny, 3,4 % bílkovin, 3,8 % tuku, 4,3 % laktosy a 0,8 % minerálních látek (HERIAN, 2008). Kozí mléko se využívá k přímému konzumu nebo se z něj vyrábí mléčné výrobky. Důležitým kvalitativním faktorem kozího mléka, se kterým je při jeho využití nutno počítat, je i mikrobiální kontaminace. Ve vzorcích mléka byly standardními metodami zjišťovány následující skupiny mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů, bakterie mléčného kvašení, koliformní bakterie, psychrotrofní bakterie a enterokoky. V průměru byly u těchto skupin zjištěny následující počty, celkový počet mikroorganismů 1,8 x 105 CFU/ml, bakterie mléčného kvašení 1,0 x 103 CFU/ml, koliformní bakterie 2,3 x 103 CFU/ml, psychrotrofní mikroorganismy 1,5 x 104 CFU/ml a enterokoky 3,1 x 103 CFU/ml. (cs)
  • Goat's milk is similar to cow's milk in its basic composition. On average, goat's milk contains about 12,6 % dry matter (3,4 % protein, 3,8 % fat, 4, 3 % laktose and 0,8 % mineral matter) (HERIAN, 2008). Goat's milk is used for straight consumption and production of dairy products. The important qualitave factor of goat's milk is microbial contamination. Total counts of microoraganisms, lactic acid bacteria, coliform bacteria, psychtotrophic bacteria and enterococci have been checked in samples of milk. Microbial analysis have been carried out by pour plate cultivation. On average, these counts of microorganisms have been checked - total counts of microoraganisms 1,8 x 105 CFU/ml, lactic acid bacteria 1,0 x 103 CFU/ml, coliform bacteria 2,3 x 103 CFU/ml, psychtotrophic bacteria 1,5 x 104 CFU/ml and enterococci 3,1 x 103 CFU/ml. (en)
Title
  • Významné skupiny mikroorganismů stanovené v syrovém kozím mléce
  • Významné skupiny mikroorganismů stanovené v syrovém kozím mléce (cs)
  • Significant microorganisms rated in raw goats milk. (en)
skos:prefLabel
  • Významné skupiny mikroorganismů stanovené v syrovém kozím mléce
  • Významné skupiny mikroorganismů stanovené v syrovém kozím mléce (cs)
  • Significant microorganisms rated in raw goats milk. (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/09:00141045!RIV12-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B08069), V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 351524
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/09:00141045
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • microorganisms; goats milk (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2ABB19F84713]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • MZLU v Brně
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XXXV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - %22Ingrovy dny%22
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kalhotka, Libor
  • Záhora, Jaroslav
  • Šustová, Květoslava
  • Lužová, Táňa
  • Kvasničková, Blanka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Ediční středisko
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-281-1
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software