Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Laktací -- čili laktačním obdobím se nazývá období tvorby mléka od porodu do zaprahnutí (HROUZ a ŠUBRT, 2000). Průběh laktace lze rozdělit na 2 fáze: krátké období vzestupu dojivosti a dlouhé období poklesu dojivosti (MIKŠÍK a JAŠA, 1980). Stádium laktace má značná vliv na množství mléka a tudíž i na všechny složky mléka u dojených krav (SHARMA et al., 1990). Obecně, denní množství mléka se během několika týdnů zvyšuje k vrcholu a potom postupně klesá až k zasušení (SCHUTZ et al., 1990). Zjistili jsme vysoce statisticky průkazný rozdíl (P<0,01) mezi množstvím mléka u skupin 1 (n = 37; od 20. do 200. dne laktace) a 2 (n = 37; od 201. do 375. den laktace), kdy se potvrzuje, že s postupující laktací klesá množství mléka. Vysoce statisticky průkazný rozdíl (P<0,01) je i mezi obsahem bílkovin u skupiny 1 a 2. Ty spolu s tuky mají opačnou tendenci, tedy s postupující laktací dochází k jejich nárůstu. Statisticky průkazně vyšší hodnota (P<0,05) byla v obsahu laktózy u skupiny 1. U ostatních ukazate
- Laktací -- čili laktačním obdobím se nazývá období tvorby mléka od porodu do zaprahnutí (HROUZ a ŠUBRT, 2000). Průběh laktace lze rozdělit na 2 fáze: krátké období vzestupu dojivosti a dlouhé období poklesu dojivosti (MIKŠÍK a JAŠA, 1980). Stádium laktace má značná vliv na množství mléka a tudíž i na všechny složky mléka u dojených krav (SHARMA et al., 1990). Obecně, denní množství mléka se během několika týdnů zvyšuje k vrcholu a potom postupně klesá až k zasušení (SCHUTZ et al., 1990). Zjistili jsme vysoce statisticky průkazný rozdíl (P<0,01) mezi množstvím mléka u skupin 1 (n = 37; od 20. do 200. dne laktace) a 2 (n = 37; od 201. do 375. den laktace), kdy se potvrzuje, že s postupující laktací klesá množství mléka. Vysoce statisticky průkazný rozdíl (P<0,01) je i mezi obsahem bílkovin u skupiny 1 a 2. Ty spolu s tuky mají opačnou tendenci, tedy s postupující laktací dochází k jejich nárůstu. Statisticky průkazně vyšší hodnota (P<0,05) byla v obsahu laktózy u skupiny 1. U ostatních ukazate (cs)
- We found high significant diferences (P<0.01)between milk yield in group 1 and group 2. High significant diferences were between milk protein content in groups 1 and 2. Significant higher (P<0.05) value of milk lactose content was in group 1. No significant diferences were among the rest parameters. (en)
|
Title
| - Změny obsahových složek mléka vlivem stadia laktace
- Změny obsahových složek mléka vlivem stadia laktace (cs)
- The changes of milk components owing to stage of lactation (en)
|
skos:prefLabel
| - Změny obsahových složek mléka vlivem stadia laktace
- Změny obsahových složek mléka vlivem stadia laktace (cs)
- The changes of milk components owing to stage of lactation (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/08:00130506!RIV09-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/08:00130506
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - stage of lactation; mléko; milk components (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků V
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Chládek, Gustav
- Komzáková, Irena
- Skýpala, Martin
|
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |