About: Vliv vegetačního stádia vojtěšky seté na chemické složení a in sacco stravitelnost organické hmoty     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In a model experiment we explored the effect of different vegetation stages of alfalfa on the chemical composition, nutritional value and organic matter digestibility. When the alfalfa stand aged more than was optimal, the nutritional value deteriorated statistically significantly (P<0.05); specifically, the content of nitrogenous substances, fat, concentration of energy decreased considerably, as well as a number of inorganic substances, namely Mg (r = -0.82). In the individual vegetation stages not only the content of total fibre increased (r =0.99), but also the individual ADF and NDF fractions (r = 0.99 and r = 0.98, respectively). As a result of this phenomenon the organic matter digestibility dropped from 71.80 % to 62.60 %. The concentration of NEL energy decreased from 5.46 MJ/kg to 4.47 MJ/kg of dry matter. Due to this reduction the potential milk production from 1 kg of alfalfa dry matter decreased from 1.74 kg FCM to 1.43 kg FCM and the dependence of energy on the vegetation stages was v (en)
  • V modelovém pokusu byl sledován vliv rozdílné vegetační fáze vojtěšky seté na chemické složení, nutriční hodnotu a stravitelnost organické hmoty. S postupujícím stárnutím porostu vojtěšky než je optimální, dochází ke statisticky průkaznému zhoršování nutriční hodnoty (P<0.05), konkrétně výrazně klesá obsah dusíkatých látek, tuku, koncentrace energie, stejně jako i množství anorganických látek, zejména Mg (r = -0,82). V jednotlivých vegetačních fázích docházelo ke zvyšování nejen celkové vlákniny (r =0,99), ale také i jednotlivých frakcí ADF a NDF (r = 0,99; resp. r = 0,98). V důsledku toho fenoménu došlo k redukci stravitelnosti organické hmoty ze 71,80 % na 62,60 %. Koncentrace energie NEL poklesla z 5,46 MJ/kg sušiny na 4,47 MJ/kg sušiny. Touto redukcí se snížila potenciální mléčná produkce 1 kg sušiny vojtěšky z 1,74 kg FCM na 1,43 kg FCM a závislost energie na vegetačních fázích byla velmi vysoká (r = -0,92). Sklizeň vojtěšky seté v pozdějších vegetačních stádiích vedl k celkovému snížení obs
  • V modelovém pokusu byl sledován vliv rozdílné vegetační fáze vojtěšky seté na chemické složení, nutriční hodnotu a stravitelnost organické hmoty. S postupujícím stárnutím porostu vojtěšky než je optimální, dochází ke statisticky průkaznému zhoršování nutriční hodnoty (P<0.05), konkrétně výrazně klesá obsah dusíkatých látek, tuku, koncentrace energie, stejně jako i množství anorganických látek, zejména Mg (r = -0,82). V jednotlivých vegetačních fázích docházelo ke zvyšování nejen celkové vlákniny (r =0,99), ale také i jednotlivých frakcí ADF a NDF (r = 0,99; resp. r = 0,98). V důsledku toho fenoménu došlo k redukci stravitelnosti organické hmoty ze 71,80 % na 62,60 %. Koncentrace energie NEL poklesla z 5,46 MJ/kg sušiny na 4,47 MJ/kg sušiny. Touto redukcí se snížila potenciální mléčná produkce 1 kg sušiny vojtěšky z 1,74 kg FCM na 1,43 kg FCM a závislost energie na vegetačních fázích byla velmi vysoká (r = -0,92). Sklizeň vojtěšky seté v pozdějších vegetačních stádiích vedl k celkovému snížení obs (cs)
Title
  • Vliv vegetačního stádia vojtěšky seté na chemické složení a in sacco stravitelnost organické hmoty
  • The effect of the stage of maturity of alfalfa (Medicago sativa L.) on the chemical composition and in sacco digestibility (en)
  • Vliv vegetačního stádia vojtěšky seté na chemické složení a in sacco stravitelnost organické hmoty (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv vegetačního stádia vojtěšky seté na chemické složení a in sacco stravitelnost organické hmoty
  • The effect of the stage of maturity of alfalfa (Medicago sativa L.) on the chemical composition and in sacco digestibility (en)
  • Vliv vegetačního stádia vojtěšky seté na chemické složení a in sacco stravitelnost organické hmoty (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/08:00124572!RIV09-MSM-43210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6215648905)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 403464
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/08:00124572
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • stage of maturity; nutritive value; alfalfa; digestibility of organic matter; chemical composition (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [87B57FE79510]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 56
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Doležal, Petr
  • Skládanka, Jiří
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1211-8516
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software