Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - In a model experiment we explored the effect of different vegetation stages of alfalfa on the chemical composition, nutritional value and organic matter digestibility. When the alfalfa stand aged more than was optimal, the nutritional value deteriorated statistically significantly (P<0.05); specifically, the content of nitrogenous substances, fat, concentration of energy decreased considerably, as well as a number of inorganic substances, namely Mg (r = -0.82). In the individual vegetation stages not only the content of total fibre increased (r =0.99), but also the individual ADF and NDF fractions (r = 0.99 and r = 0.98, respectively). As a result of this phenomenon the organic matter digestibility dropped from 71.80 % to 62.60 %. The concentration of NEL energy decreased from 5.46 MJ/kg to 4.47 MJ/kg of dry matter. Due to this reduction the potential milk production from 1 kg of alfalfa dry matter decreased from 1.74 kg FCM to 1.43 kg FCM and the dependence of energy on the vegetation stages was v (en)
- V modelovém pokusu byl sledován vliv rozdílné vegetační fáze vojtěšky seté na chemické složení, nutriční hodnotu a stravitelnost organické hmoty. S postupujícím stárnutím porostu vojtěšky než je optimální, dochází ke statisticky průkaznému zhoršování nutriční hodnoty (P<0.05), konkrétně výrazně klesá obsah dusíkatých látek, tuku, koncentrace energie, stejně jako i množství anorganických látek, zejména Mg (r = -0,82). V jednotlivých vegetačních fázích docházelo ke zvyšování nejen celkové vlákniny (r =0,99), ale také i jednotlivých frakcí ADF a NDF (r = 0,99; resp. r = 0,98). V důsledku toho fenoménu došlo k redukci stravitelnosti organické hmoty ze 71,80 % na 62,60 %. Koncentrace energie NEL poklesla z 5,46 MJ/kg sušiny na 4,47 MJ/kg sušiny. Touto redukcí se snížila potenciální mléčná produkce 1 kg sušiny vojtěšky z 1,74 kg FCM na 1,43 kg FCM a závislost energie na vegetačních fázích byla velmi vysoká (r = -0,92). Sklizeň vojtěšky seté v pozdějších vegetačních stádiích vedl k celkovému snížení obs
- V modelovém pokusu byl sledován vliv rozdílné vegetační fáze vojtěšky seté na chemické složení, nutriční hodnotu a stravitelnost organické hmoty. S postupujícím stárnutím porostu vojtěšky než je optimální, dochází ke statisticky průkaznému zhoršování nutriční hodnoty (P<0.05), konkrétně výrazně klesá obsah dusíkatých látek, tuku, koncentrace energie, stejně jako i množství anorganických látek, zejména Mg (r = -0,82). V jednotlivých vegetačních fázích docházelo ke zvyšování nejen celkové vlákniny (r =0,99), ale také i jednotlivých frakcí ADF a NDF (r = 0,99; resp. r = 0,98). V důsledku toho fenoménu došlo k redukci stravitelnosti organické hmoty ze 71,80 % na 62,60 %. Koncentrace energie NEL poklesla z 5,46 MJ/kg sušiny na 4,47 MJ/kg sušiny. Touto redukcí se snížila potenciální mléčná produkce 1 kg sušiny vojtěšky z 1,74 kg FCM na 1,43 kg FCM a závislost energie na vegetačních fázích byla velmi vysoká (r = -0,92). Sklizeň vojtěšky seté v pozdějších vegetačních stádiích vedl k celkovému snížení obs (cs)
|
Title
| - Vliv vegetačního stádia vojtěšky seté na chemické složení a in sacco stravitelnost organické hmoty
- The effect of the stage of maturity of alfalfa (Medicago sativa L.) on the chemical composition and in sacco digestibility (en)
- Vliv vegetačního stádia vojtěšky seté na chemické složení a in sacco stravitelnost organické hmoty (cs)
|
skos:prefLabel
| - Vliv vegetačního stádia vojtěšky seté na chemické složení a in sacco stravitelnost organické hmoty
- The effect of the stage of maturity of alfalfa (Medicago sativa L.) on the chemical composition and in sacco digestibility (en)
- Vliv vegetačního stádia vojtěšky seté na chemické složení a in sacco stravitelnost organické hmoty (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/08:00124572!RIV09-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/08:00124572
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - stage of maturity; nutritive value; alfalfa; digestibility of organic matter; chemical composition (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Doležal, Petr
- Skládanka, Jiří
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |