Description
| - This book describes different concepts associated with quality of our main crops (cereals, pulse crops, oilseeds, vegetavbbles, fruits, forest crops, potatoes, sugar beet, hop, medicinal and seasoning plants, alternative crops, products of organic farming, mushrooms, algae anfd inferior pants)and its evaluation. There are described desired and undesired content substances and possisibilities of influencing their presence in products by genetical-breeding methods or by agroecological and technological precautions. Attention is olso paid to analytical methods, some untruths and myths, methods of controlling, marketing and ethis in agricultural and food processing practise. This book illustrates conection necessity of function agricultural and food processing industry programs. (en)
- Hodnocení kvality zemědělských produktů a potravin je v popředí zájmu vědeckých institucí i široké praxe. Charakteristickým rysem současnosti je provázanost všech článků potravinového řetězce, která je nezbytná v tvrdé konkurenci na domácím i zahraničním trhu. Kvalita surovin a finálních produktů je přitom nezbytným předpokladem úspěchu. Reformy agrární politiky , průvodní jevy globalizace, zostření konkurence a narůstající uvědomění spotřebitelů činí vydání publikace, zachycující současný stav a předpokládané perspektivy vývoje na úseku kvality, užitečným a žádoucím. Kniha je určena pro širší odbornou veřejnost, pro pracovníky výzkumu, zemědělské a potravinářské praxe, zdravotnictví, kontroly, nákupu i obchodu, pedagogy a studenty vysokých a středních škol. Odborná úroveň publikace je dána autorským týmem erudovaných specialistů. Čtenář se seznamuje postupně s různými pojmy souvisejícími s kvalitou a jejím hodnocením u našich hlavních plodin (obiloviny, olejniny, luskoviny, zelenina, ovoce, lesní plodiny, brambory, cukrovka, chmel, léčivé a kořeninové rostliny, alternativní plodiny, produkty ekologického zemědělství, houby, řasy a nižší rostliny), s žádoucími i nežádoucími obsahovými látkami a možnostmi ovlivňovat jejich výskyt v produktech geneticko-šlechtitelskými cestami či agroekologickými a technologickými opatřeními. Pozornost je věnována i analytickým metodám, některým nepravdám a mýtům, s nimiž se se setkáváme, metodám řízení a kontroly, marketingu a etice ve zemědělské a potravinářské praxi. Kniha dokladuje nutnost propojení cílových programů zemědělské prvovýroby a zpracovatelského průmyslu. Perspektivy a doporučení v příručce obsažené představují motivaci pro všechny články potravinového řetězce, jejichž aktivní spoluprací lze dosáhnout společného cíle: zajistit bezpečnost a kvalitu potravin, spokojenost spotřebitele a přispět tak i ke zlepšení zdravotního stavu naší populace.
- Hodnocení kvality zemědělských produktů a potravin je v popředí zájmu vědeckých institucí i široké praxe. Charakteristickým rysem současnosti je provázanost všech článků potravinového řetězce, která je nezbytná v tvrdé konkurenci na domácím i zahraničním trhu. Kvalita surovin a finálních produktů je přitom nezbytným předpokladem úspěchu. Reformy agrární politiky , průvodní jevy globalizace, zostření konkurence a narůstající uvědomění spotřebitelů činí vydání publikace, zachycující současný stav a předpokládané perspektivy vývoje na úseku kvality, užitečným a žádoucím. Kniha je určena pro širší odbornou veřejnost, pro pracovníky výzkumu, zemědělské a potravinářské praxe, zdravotnictví, kontroly, nákupu i obchodu, pedagogy a studenty vysokých a středních škol. Odborná úroveň publikace je dána autorským týmem erudovaných specialistů. Čtenář se seznamuje postupně s různými pojmy souvisejícími s kvalitou a jejím hodnocením u našich hlavních plodin (obiloviny, olejniny, luskoviny, zelenina, ovoce, lesní plodiny, brambory, cukrovka, chmel, léčivé a kořeninové rostliny, alternativní plodiny, produkty ekologického zemědělství, houby, řasy a nižší rostliny), s žádoucími i nežádoucími obsahovými látkami a možnostmi ovlivňovat jejich výskyt v produktech geneticko-šlechtitelskými cestami či agroekologickými a technologickými opatřeními. Pozornost je věnována i analytickým metodám, některým nepravdám a mýtům, s nimiž se se setkáváme, metodám řízení a kontroly, marketingu a etice ve zemědělské a potravinářské praxi. Kniha dokladuje nutnost propojení cílových programů zemědělské prvovýroby a zpracovatelského průmyslu. Perspektivy a doporučení v příručce obsažené představují motivaci pro všechny články potravinového řetězce, jejichž aktivní spoluprací lze dosáhnout společného cíle: zajistit bezpečnost a kvalitu potravin, spokojenost spotřebitele a přispět tak i ke zlepšení zdravotního stavu naší populace. (cs)
|