Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - This publication is concerned with hazardous substances in potato plants and potato-tuber products. In the present publication the authors focused on nitrates, nitrites, nitrosamines, acrylamide, steroid glycoalcaloids, calystegines and foreign substances. The give a description of these substances, brief history, distribution in the plant, factors affecting their accumulation and content, namely in the tubers and potato products; including the effect of cooking and processing on their content, effects on people and animals and last but not least any possibilities, if known, of the influence of the farmer, breeder, trader, producer and consumer. The nitrate content in potato tubers is the result of plant metabolism as a response to the environment. However since potatoes are an essential component of human nutrition they should contain as little nitrates as possible. A certain danger connected with the toxic effect of acrylamide was discovered when studying animals and this may present a potential (en)
- Zemědělství je vystaveno vstupům mnoha látek, které jsou mu cizí. Za cizorodé jsou označovány takové látky, které nejsou přirozenou součástí rostlinných a živočišných potravin a krmiv, popř. netvoří zákonem povolené a zdravotně nezávadné přísady. V některých případech je obtížné významně rozlišit nežádoucí, škodlivé a cizorodé látky. Lze je však shrnout pod pojem rizikové látky. Existence zdravotních rizik vyvolávaných těmito látkami v oblasti výživy je dlouhodobě sledovaná a možno říci, že je rovněž dostatečně známá. Stejné úsilí je nutno věnovat jejich eliminaci nebo alespoň minimalizaci v té části potravinového řetězce, kde samovolně či nežádoucími zásahy vznikají. Platí to zejména pro takové plodiny jako jsou brambory, neboť jejich největší část produkce je dodávána spotřebitelům téměř v té podobě, jak byla vypěstována (po třídění, případně kartáčování či praní), tj. ve slupce. V publikaci se autoři zaměřili na dusičnany, dusitany, nitrosaminy, akrylamid, steroidní glykoalkaloidy, kalysteginy a
- Zemědělství je vystaveno vstupům mnoha látek, které jsou mu cizí. Za cizorodé jsou označovány takové látky, které nejsou přirozenou součástí rostlinných a živočišných potravin a krmiv, popř. netvoří zákonem povolené a zdravotně nezávadné přísady. V některých případech je obtížné významně rozlišit nežádoucí, škodlivé a cizorodé látky. Lze je však shrnout pod pojem rizikové látky. Existence zdravotních rizik vyvolávaných těmito látkami v oblasti výživy je dlouhodobě sledovaná a možno říci, že je rovněž dostatečně známá. Stejné úsilí je nutno věnovat jejich eliminaci nebo alespoň minimalizaci v té části potravinového řetězce, kde samovolně či nežádoucími zásahy vznikají. Platí to zejména pro takové plodiny jako jsou brambory, neboť jejich největší část produkce je dodávána spotřebitelům téměř v té podobě, jak byla vypěstována (po třídění, případně kartáčování či praní), tj. ve slupce. V publikaci se autoři zaměřili na dusičnany, dusitany, nitrosaminy, akrylamid, steroidní glykoalkaloidy, kalysteginy a (cs)
|
Title
| - Rizikové látky v bramboru (Solanum tuberosum L.) a ve výrobcích z hlíz
- Rizikové látky v bramboru (Solanum tuberosum L.) a ve výrobcích z hlíz (cs)
- Hazardous substances in potato plants (Solanum tuberosum L.) and potato-tuber products (en)
|
skos:prefLabel
| - Rizikové látky v bramboru (Solanum tuberosum L.) a ve výrobcích z hlíz
- Rizikové látky v bramboru (Solanum tuberosum L.) a ve výrobcích z hlíz (cs)
- Hazardous substances in potato plants (Solanum tuberosum L.) and potato-tuber products (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/08:00124113!RIV08-MZE-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(1G46058), Z(MSM6215648905)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/08:00124113
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - potatoes; potato tuber products; nitrates; acrylamide; steroid glycero-alkaloids; calystegines; foreign substances (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Rizikové látky v bramboru (Solanum tuberosum L.) a ve výrobcích z hlíz
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hlušek, Jaroslav
- Jůzl, Miroslav
- Zrůst, J.
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |