Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Ječmen jarní je díky krátké vegetační době velmi citlivý na každý nedostatek v technologii pěstování, zejména ve výživě. Stále častěji se začínají objevovat i problémy s nedostatkem vybraných mikroelementů. Podle zjištění Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a. s., je z pohledu technologické jakosti limitujícím mikroelementem zinek. Deficit nativního obsahu zinku v zrnu ječmene způsobuje problémy především při kvašení mladiny. Zinek je přitom prvkem, který má významnou funkci v samotných rostlinách, kde mimo jiné vstupuje do chemismu indolových auxinů. Nepřímo tak působí na rozvoj kořenového systému, stále nejslabšího článku produkčního procesu ječmene jarního. Hodnocení vlivu listové aplikace zinku na výnos a kvalitu zrna ječmene jarního probíhá od roku 2005 u šesti odrůd (Bojos, Jersey, Kompakt, Malz, Tolar a Sebastian) na polní pokusné stanici v Žabčicích. Zinek je aplikován ve dvou fázích růstu (DC 31 a DC 57), vždy v dávce 1 kg Zinranu (50 % Zn) na hektar. Z dosavadních výsledků je zřejm (cs)
- Spring barley has a short vegetation time and therefore, it is extremely sensitive to any inadequacy in the growing technology, especially the nutritional deficiency. Moreover, problems regarding the insufficiency of selected microelements have started to emerge quite frequently. According to the findings of the Research Institute of Brewing and Malting, Plc., the limiting microelement in terms of the technological quality of barley is zinc. The deficiency of the native zinc content in the barley grain causes problems mainly during fermentation. Aside from that, zinc is an element that has an important function in plants, where, for example, it enters the chemism of indole auxins. By doing so, zinc indirectly affects the root system development, which is still the weakest part of the spring barley production process. The evaluation of the effect of the zinc leaf application on the yield and quality of the spring barley grain has been conducted since 2005 in the field experimental station in Žabčice.
- Spring barley has a short vegetation time and therefore, it is extremely sensitive to any inadequacy in the growing technology, especially the nutritional deficiency. Moreover, problems regarding the insufficiency of selected microelements have started to emerge quite frequently. According to the findings of the Research Institute of Brewing and Malting, Plc., the limiting microelement in terms of the technological quality of barley is zinc. The deficiency of the native zinc content in the barley grain causes problems mainly during fermentation. Aside from that, zinc is an element that has an important function in plants, where, for example, it enters the chemism of indole auxins. By doing so, zinc indirectly affects the root system development, which is still the weakest part of the spring barley production process. The evaluation of the effect of the zinc leaf application on the yield and quality of the spring barley grain has been conducted since 2005 in the field experimental station in Žabčice. (en)
|
Title
| - The Influence of Zinc Nutrition of Barley on Yield, Technological Quality, and Malt Extract
- Vliv výživy ječmene zinkem na výnos, technologickou jakost zrna a extrakt sladu (cs)
- The Influence of Zinc Nutrition of Barley on Yield, Technological Quality, and Malt Extract (en)
|
skos:prefLabel
| - The Influence of Zinc Nutrition of Barley on Yield, Technological Quality, and Malt Extract
- Vliv výživy ječmene zinkem na výnos, technologickou jakost zrna a extrakt sladu (cs)
- The Influence of Zinc Nutrition of Barley on Yield, Technological Quality, and Malt Extract (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/07:00133132!RIV09-MSM-43210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/07:00133132
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - zinc; spring barley; malt (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Výživa rostlin a její perspektivy
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Prokeš, Josef
- Hřivna, Luděk
- Cerkal, Radim
- Ryant, Pavel
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |