About: Mikrobiologická kvalita mléka z hlediska jeho technologických vlastností     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Neopomenutelnou a velmi důležitou součástí jak syrového, tak tepelně ošetřeného mléka jsou mikroorganismy, které se v mléku vyskytují. V průběhu rozvoje mlékařství se plně potvrdil význam mikroorganismů jako činitelů ovlivňujících využitelnost a zpracovatelnost suroviny, průběh technologických procesů, fyzikálně chemické vlastnosti mléčných výrobků, jejich senzorické vlastnosti, skladovatelnost, trvanlivost a hygienickou nezávadnost. Výskyt celkového počtu mikroorganismů a psychrotrofní mikroflóry v syrovém kravském mléce je doplňkovým ukazatelem hygieny prvovýroby mléka (ČSN 57 0529). Dalším zdrojem jsou dojicí zařízení a potrubí na mléko, nádoby, nářadí, chladiče a úchovné nádrže. Nejčastějšími zástupci psychrotrofních mikroorganismů v syrovém mléce jsou bakterie rodů Pseudomonas, Alcaligenes, Flavobacter, Enterobacter, Micrococcus, Brevibacterium a Bacillus. Z nich převažuje rod Pseudomonas, který obvykle netvoří více než 10% mikroflóry čerstvě nadojeného mléka, ale patří mezi nejdůležitější psychr
  • Neopomenutelnou a velmi důležitou součástí jak syrového, tak tepelně ošetřeného mléka jsou mikroorganismy, které se v mléku vyskytují. V průběhu rozvoje mlékařství se plně potvrdil význam mikroorganismů jako činitelů ovlivňujících využitelnost a zpracovatelnost suroviny, průběh technologických procesů, fyzikálně chemické vlastnosti mléčných výrobků, jejich senzorické vlastnosti, skladovatelnost, trvanlivost a hygienickou nezávadnost. Výskyt celkového počtu mikroorganismů a psychrotrofní mikroflóry v syrovém kravském mléce je doplňkovým ukazatelem hygieny prvovýroby mléka (ČSN 57 0529). Dalším zdrojem jsou dojicí zařízení a potrubí na mléko, nádoby, nářadí, chladiče a úchovné nádrže. Nejčastějšími zástupci psychrotrofních mikroorganismů v syrovém mléce jsou bakterie rodů Pseudomonas, Alcaligenes, Flavobacter, Enterobacter, Micrococcus, Brevibacterium a Bacillus. Z nich převažuje rod Pseudomonas, který obvykle netvoří více než 10% mikroflóry čerstvě nadojeného mléka, ale patří mezi nejdůležitější psychr (cs)
  • The aim of the thesis was to evaluate the changes of the microbiological quality of milk during storage. Fresh pasteurized milk were used for the laboratory experimentations. Cooling chain of the samples was broken for 8 and for 12 hours at different temperatures (22-30°C). Technological indiscipline, i. e. higher storage temperature (24°C and more), was associated with higher increase of total count of microorganisms and psychrotrophic microorganisms. Microbiological results proved that the samples stored under standard conditions were of very good quality. However, in fresh pasteurized milk the representation of total count of microorganisms and psychrotrophic microorganisms meets fully the norm requirements. (en)
Title
  • Mikrobiologická kvalita mléka z hlediska jeho technologických vlastností
  • Mikrobiologická kvalita mléka z hlediska jeho technologických vlastností (cs)
  • Microbiological quality of milk with regard to technological aspects (en)
skos:prefLabel
  • Mikrobiologická kvalita mléka z hlediska jeho technologických vlastností
  • Mikrobiologická kvalita mléka z hlediska jeho technologických vlastností (cs)
  • Microbiological quality of milk with regard to technological aspects (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/06:00103137!RIV07-MSM-43210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 142;146
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 432100001)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 485771
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/06:00103137
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • milk quality; psychtrotrophic bacteria (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DAFD57163D7F]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • VFU, Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník souhrnů konference XXXVI. Lenfeldovy a Höklovy dny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šustová, Květoslava
  • Burdychová, Radka
  • Sládková, Pavla
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VFU Brno
https://schema.org/isbn
  • 80-7305-570-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software