Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Výsledky prokázaly možnost stanovení vybraných jakostních ukazatelů (sušina, tuk, titrační kyselost) v blízké infračervené oblasti u mléčných výrobků. Při stanovení pH u mléčné rýže a krupice by však bylo vhodnější použít standardní referenční metody. Případně se pokusit rozšířit škálu hodnot pH, poněvadž jsme získali pouze malé rozpětí hodnot. Použití NIR spektroskopie na zjištění obsahu vybraných složek výrobku má v praxi velké uplatnění i přes počáteční vyšší náklady spojené s pořízením přístroje. Nespornou výhodou této metody je její rychlost a možnost analyzování velkého počtu vzorků, nedestruktivnost a minimální spotřeba chemikálií.
- Výsledky prokázaly možnost stanovení vybraných jakostních ukazatelů (sušina, tuk, titrační kyselost) v blízké infračervené oblasti u mléčných výrobků. Při stanovení pH u mléčné rýže a krupice by však bylo vhodnější použít standardní referenční metody. Případně se pokusit rozšířit škálu hodnot pH, poněvadž jsme získali pouze malé rozpětí hodnot. Použití NIR spektroskopie na zjištění obsahu vybraných složek výrobku má v praxi velké uplatnění i přes počáteční vyšší náklady spojené s pořízením přístroje. Nespornou výhodou této metody je její rychlost a možnost analyzování velkého počtu vzorků, nedestruktivnost a minimální spotřeba chemikálií. (cs)
- In this work the possibility of application of near-infrared spectroscopy to analyze the selected ratio of quality of dairy products was determined. Content of solids, content of fat and pH in yogurts, milk semoline and milk rice were measured. In yogurts was measured also the titrable acidity. The samples were analysed by reference methods and than by FT NIR specroscope at integrating sphere within reflectance mode in wavelengths ranging 12 500 -- 4 000 cm-1 with 100 scans. Each sample was analyzed three times and the average spectrum was used for calibration. To develop calibration model for examined components the partial least squares (PLS) was used and this model was validated by full cross validation. The results of this study showed the availability of NIR spectroscopy for quick and non-destructive analysis of dairy products. (en)
|
Title
| - Stanovení vybraných jakostních ukazatelů u mléčných výrobků pomocí NIR Spektroskopie.
- Stanovení vybraných jakostních ukazatelů u mléčných výrobků pomocí NIR Spektroskopie. (cs)
- Determination of selected ratio of quality of the dairy products byNIR spectroscopy. (en)
|
skos:prefLabel
| - Stanovení vybraných jakostních ukazatelů u mléčných výrobků pomocí NIR Spektroskopie.
- Stanovení vybraných jakostních ukazatelů u mléčných výrobků pomocí NIR Spektroskopie. (cs)
- Determination of selected ratio of quality of the dairy products byNIR spectroscopy. (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/04:00087707!RIV06-MSM-43210___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/04:00087707
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - NIR spectroscopy; dairy products; titrable acidity of yogurt (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Šustová, Květoslava
- Růžičková, Jana
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |