About: Stanovení vybraných jakostních ukazatelů u mléčných výrobků pomocí NIR Spektroskopie.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Výsledky prokázaly možnost stanovení vybraných jakostních ukazatelů (sušina, tuk, titrační kyselost) v blízké infračervené oblasti u mléčných výrobků. Při stanovení pH u mléčné rýže a krupice by však bylo vhodnější použít standardní referenční metody. Případně se pokusit rozšířit škálu hodnot pH, poněvadž jsme získali pouze malé rozpětí hodnot. Použití NIR spektroskopie na zjištění obsahu vybraných složek výrobku má v praxi velké uplatnění i přes počáteční vyšší náklady spojené s pořízením přístroje. Nespornou výhodou této metody je její rychlost a možnost analyzování velkého počtu vzorků, nedestruktivnost a minimální spotřeba chemikálií.
  • Výsledky prokázaly možnost stanovení vybraných jakostních ukazatelů (sušina, tuk, titrační kyselost) v blízké infračervené oblasti u mléčných výrobků. Při stanovení pH u mléčné rýže a krupice by však bylo vhodnější použít standardní referenční metody. Případně se pokusit rozšířit škálu hodnot pH, poněvadž jsme získali pouze malé rozpětí hodnot. Použití NIR spektroskopie na zjištění obsahu vybraných složek výrobku má v praxi velké uplatnění i přes počáteční vyšší náklady spojené s pořízením přístroje. Nespornou výhodou této metody je její rychlost a možnost analyzování velkého počtu vzorků, nedestruktivnost a minimální spotřeba chemikálií. (cs)
  • In this work the possibility of application of near-infrared spectroscopy to analyze the selected ratio of quality of dairy products was determined. Content of solids, content of fat and pH in yogurts, milk semoline and milk rice were measured. In yogurts was measured also the titrable acidity. The samples were analysed by reference methods and than by FT NIR specroscope at integrating sphere within reflectance mode in wavelengths ranging 12 500 -- 4 000 cm-1 with 100 scans. Each sample was analyzed three times and the average spectrum was used for calibration. To develop calibration model for examined components the partial least squares (PLS) was used and this model was validated by full cross validation. The results of this study showed the availability of NIR spectroscopy for quick and non-destructive analysis of dairy products. (en)
Title
  • Stanovení vybraných jakostních ukazatelů u mléčných výrobků pomocí NIR Spektroskopie.
  • Stanovení vybraných jakostních ukazatelů u mléčných výrobků pomocí NIR Spektroskopie. (cs)
  • Determination of selected ratio of quality of the dairy products byNIR spectroscopy. (en)
skos:prefLabel
  • Stanovení vybraných jakostních ukazatelů u mléčných výrobků pomocí NIR Spektroskopie.
  • Stanovení vybraných jakostních ukazatelů u mléčných výrobků pomocí NIR Spektroskopie. (cs)
  • Determination of selected ratio of quality of the dairy products byNIR spectroscopy. (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/04:00087707!RIV06-MSM-43210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 94;94
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 432100001)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 587906
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/04:00087707
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • NIR spectroscopy; dairy products; titrable acidity of yogurt (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7332C3BCDEC5]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • MendelNet´04 Agro
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šustová, Květoslava
  • Růžičková, Jana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 80-7157-813-4
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software