About: Factors influencing content of vitamin E and its isomers in grain of spring barley     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Obilky ječmene jsou zdrojem řady chemických sloučenin, ze kterých mají zdravotně preventivní účinky např. látky s antioxidačními vlastnostmi, vitamíny a určité formy dietetické vlákniny. Pro potravinářské účely se perspektivně nejlépe uplatní speciální odrůdy s geneticky podmíněným obsahem vitamínu E. Tento vitamín patří mezi nejvýznamnější lipofilní antioxidanty chránící eukaryotické buňky před poškozením volnými radikály, které poškozují DNA a způsobují např. věkové pigmenty, šedý zákal, arteriosklerózu, snižují hladinu cholesterolu atd. Obsah izomerů vitamínu E, tj. tokoferolů a tokotrienolů, byl sledován u nově vytvořených linií a porovnáván se sladovnickými odrůdami (Kompakt, Krona) zvyšujícími výnos zrna a americkými waxy odrůdami (Wabet, Wanubet, Washonubet), které byly do křížení zařazeny jako donory zvýšeného obsahu tokolů. Kromě genetického faktoru, který se uplatňuje na variabilitě a obsahu vitamínu E, byly sledovány i faktory: pokusné roky, způsob pěstování a produkce zrna. Byl zvolen způ
  • Obilky ječmene jsou zdrojem řady chemických sloučenin, ze kterých mají zdravotně preventivní účinky např. látky s antioxidačními vlastnostmi, vitamíny a určité formy dietetické vlákniny. Pro potravinářské účely se perspektivně nejlépe uplatní speciální odrůdy s geneticky podmíněným obsahem vitamínu E. Tento vitamín patří mezi nejvýznamnější lipofilní antioxidanty chránící eukaryotické buňky před poškozením volnými radikály, které poškozují DNA a způsobují např. věkové pigmenty, šedý zákal, arteriosklerózu, snižují hladinu cholesterolu atd. Obsah izomerů vitamínu E, tj. tokoferolů a tokotrienolů, byl sledován u nově vytvořených linií a porovnáván se sladovnickými odrůdami (Kompakt, Krona) zvyšujícími výnos zrna a americkými waxy odrůdami (Wabet, Wanubet, Washonubet), které byly do křížení zařazeny jako donory zvýšeného obsahu tokolů. Kromě genetického faktoru, který se uplatňuje na variabilitě a obsahu vitamínu E, byly sledovány i faktory: pokusné roky, způsob pěstování a produkce zrna. Byl zvolen způ (cs)
  • Vitamin E may help prevent or delay coronary heart disease by limiting the oxidation of LDL-cholesterol, prevent the formation of blood clots which could lead to a heart attack, protect against the damaging effects of free radicals, which may contribute to the development of chronic diseases such as cancer, prevent diabetes and delay Alzheimer's and other diseases of the brain. The aim of this work was to study the variability of the content of vitamin E, its isomers and its activity in the grain of selected parental forms and their lines. Waxy varieties (Wabet, Wanubet, Washonubet), malting varieties (Kompakt, Krona) and lines were obtained from these varieties in 2000 (F4), 2001 (F5), 2002 (F6) at School Company MZLU Žabčice. Seed of parents and lines of thirteen varieties were sown in three repetitions as treatment and non-treatment variation. The assesment of tocols were analyzed using the method of HPCL with fluorescence detection. (en)
Title
  • Factors influencing content of vitamin E and its isomers in grain of spring barley (en)
  • Faktory ovlivňující obsah vitamínu E a jeho izomerů v zrnu ječmene jarního
  • Faktory ovlivňující obsah vitamínu E a jeho izomerů v zrnu ječmene jarního (cs)
skos:prefLabel
  • Factors influencing content of vitamin E and its isomers in grain of spring barley (en)
  • Faktory ovlivňující obsah vitamínu E a jeho izomerů v zrnu ječmene jarního
  • Faktory ovlivňující obsah vitamínu E a jeho izomerů v zrnu ječmene jarního (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/04:00002584!RIV06-MSM-43210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 125;128
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 432100001)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 564096
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/04:00002584
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • HPLC; barley; foods; tocols (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0E39C0BAF584]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ehrenbergerová, Jaroslava
  • Prýma, Jaroslav
  • Belcrediová, Natálie
  • Dvořáková, Zdeňka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VUPP, Praha
https://schema.org/isbn
  • 80-902671-8-1
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software