About: Effect of age on the retention of selenium in laying and meat type chickens     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Utilisation of selenium was examined in slow growing laying type chickens Isa Brown and in fast growing broiler hybrids Ross fed ad libitum on a diet with the content of 265 micro g of Se per 1 kg including 128 micro g of Se added as sodium selenite. Till 40 days of age, coefficients of Se retention increased (P<0.05) daily in slow growing and fast growing groups by 0.76 % and 0.61 %, respectively. Within the period of 40 to 100 days, the regression coefficients were not significant. Coefficients of Se retention and retention per unit of body gain were higher in slow growing chickens. The influence of age on Se content in the bird's body gain was highly significant (P<0.01). Within the period of Days 5 to 40, allometric coefficients were 1.44 and 1.07 for slow growing and fast growing chickens, respectively, and within the period of Days 40 to 100 the corresponding values were 1.28 and 1.08, respectively. (en)
  • V krmivech rostlinného původu je selen obsažen převážně v organické formě jako selenometionin, který je aktivně vstřebáván. Selen obsahující aminokyseliny mohou pak být použity jako stavební součásti nově vytvářených bílkovin. Anorganický Se je vstřebáván pasivně. V současné době je obvyklou praxí dodávat do krmných směsí levný anorganický Se a doplňovat tak organický Se v krmivech. Krmné směsi tak obsahují Se organický i anorganický. V naší práci jsme zjistili, že v prvých 5 dnech života jsou koeficienty bilanční retence selenu ovlivněny vylučováním Se pocházejícího ze žloutkového vaku. Mezi 5. a 40. dnem věku se koeficienty retence Se průkazně zvyšují. Relativní rychlost růstu celkového množství Se v organismu je vyšší než relativní rychlost růstu celého těla kuřat. Pomalu rostoucí kuřata ukládají více Se než zvířata rychle rostoucí.
  • V krmivech rostlinného původu je selen obsažen převážně v organické formě jako selenometionin, který je aktivně vstřebáván. Selen obsahující aminokyseliny mohou pak být použity jako stavební součásti nově vytvářených bílkovin. Anorganický Se je vstřebáván pasivně. V současné době je obvyklou praxí dodávat do krmných směsí levný anorganický Se a doplňovat tak organický Se v krmivech. Krmné směsi tak obsahují Se organický i anorganický. V naší práci jsme zjistili, že v prvých 5 dnech života jsou koeficienty bilanční retence selenu ovlivněny vylučováním Se pocházejícího ze žloutkového vaku. Mezi 5. a 40. dnem věku se koeficienty retence Se průkazně zvyšují. Relativní rychlost růstu celkového množství Se v organismu je vyšší než relativní rychlost růstu celého těla kuřat. Pomalu rostoucí kuřata ukládají více Se než zvířata rychle rostoucí. (cs)
Title
  • Effect of age on the retention of selenium in laying and meat type chickens (en)
  • Vliv věku na retenci selenu u kuřat nosného a masného typu
  • Vliv věku na retenci selenu u kuřat nosného a masného typu (cs)
skos:prefLabel
  • Effect of age on the retention of selenium in laying and meat type chickens (en)
  • Vliv věku na retenci selenu u kuřat nosného a masného typu
  • Vliv věku na retenci selenu u kuřat nosného a masného typu (cs)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/04:00001236!RIV/2005/MSM/432105/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 291;293
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 432100001)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 593082
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/04:00001236
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • age;chickens;deutectomy;growth rate;selenium retention (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [68E23C229457]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Košice
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Košice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Dni výživy a veterinárnej dietetiky %22VI.%22
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Zelenka, Jiří
  • Fajmonová, Eva
  • Hlavatý, Pavel
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita veterinárskeho lekárstva Košice
https://schema.org/isbn
  • 80-8088-009-3
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software