Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Také u žen v menopauze pomáhají mírně zvyšovat nízkou hladinu estrogenu. Z těchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. Naše práce byla zaměřena na stanovení obsahu isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu) v potravinách vyrobených ze sóji (Glycine max) nebo obsahujících přídavek sóji. Pro analýzu byla použita kapalinová chromatografie s UV/VIS DAD detekcí. Isoflavony byly separovány na chromatografické koloně s reverzní fází Zorbax C18-AAA gradientovou elucí mobilní fází složenou z acetonitrilu a 0,3 % kyseliny mravenčí při průtoku 0.8 ml.min-1 a teplotě kolony 40 °C. Použitý potravinový materiál byl extrahován do 70 % methanolu pomocí ultrazvuku po dobu 30 min. Fakt, že námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značně rozdílné,
- Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Také u žen v menopauze pomáhají mírně zvyšovat nízkou hladinu estrogenu. Z těchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. Naše práce byla zaměřena na stanovení obsahu isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu) v potravinách vyrobených ze sóji (Glycine max) nebo obsahujících přídavek sóji. Pro analýzu byla použita kapalinová chromatografie s UV/VIS DAD detekcí. Isoflavony byly separovány na chromatografické koloně s reverzní fází Zorbax C18-AAA gradientovou elucí mobilní fází složenou z acetonitrilu a 0,3 % kyseliny mravenčí při průtoku 0.8 ml.min-1 a teplotě kolony 40 °C. Použitý potravinový materiál byl extrahován do 70 % methanolu pomocí ultrazvuku po dobu 30 min. Fakt, že námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značně rozdílné, (en)
- Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Také u žen v menopauze pomáhají mírně zvyšovat nízkou hladinu estrogenu. Z těchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. Naše práce byla zaměřena na stanovení obsahu isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu) v potravinách vyrobených ze sóji (Glycine max) nebo obsahujících přídavek sóji. Pro analýzu byla použita kapalinová chromatografie s UV/VIS DAD detekcí. Isoflavony byly separovány na chromatografické koloně s reverzní fází Zorbax C18-AAA gradientovou elucí mobilní fází složenou z acetonitrilu a 0,3 % kyseliny mravenčí při průtoku 0.8 ml.min-1 a teplotě kolony 40 °C. Použitý potravinový materiál byl extrahován do 70 % methanolu pomocí ultrazvuku po dobu 30 min. Fakt, že námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značně rozdílné, (cs)
|
Title
| - Vliv extrakčních postupů na chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách vyrobených ze sóji
- Vliv extrakčních postupů na chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách vyrobených ze sóji (cs)
- An influence of extraction procedures on chromatographic isoflavone determination in soya foodstuffs (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv extrakčních postupů na chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách vyrobených ze sóji
- Vliv extrakčních postupů na chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách vyrobených ze sóji (cs)
- An influence of extraction procedures on chromatographic isoflavone determination in soya foodstuffs (en)
|
skos:notation
| - RIV/62156489:43210/04:00000988!RIV/2005/GA0/432105/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(GP525/04/P132), P(LN00A081), Z(MSM 432100001)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62156489:43210/04:00000988
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - isoflavon;kapalinová chromatografie;soja (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - IV. Pracovní setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Kubáň, Vlastimil
- Zehnálek, Josef
- Vacek, Jan
- Klejdus, Bořivoj
- Mikelová, Radka
- Kízek, René
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Masarykova univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |