About: Vliv extrakčních postupů na chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách vyrobených ze sóji     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Také u žen v menopauze pomáhají mírně zvyšovat nízkou hladinu estrogenu. Z těchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. Naše práce byla zaměřena na stanovení obsahu isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu) v potravinách vyrobených ze sóji (Glycine max) nebo obsahujících přídavek sóji. Pro analýzu byla použita kapalinová chromatografie s UV/VIS DAD detekcí. Isoflavony byly separovány na chromatografické koloně s reverzní fází Zorbax C18-AAA gradientovou elucí mobilní fází složenou z acetonitrilu a 0,3 % kyseliny mravenčí při průtoku 0.8 ml.min-1 a teplotě kolony 40 °C. Použitý potravinový materiál byl extrahován do 70 % methanolu pomocí ultrazvuku po dobu 30 min. Fakt, že námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značně rozdílné,
  • Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Také u žen v menopauze pomáhají mírně zvyšovat nízkou hladinu estrogenu. Z těchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. Naše práce byla zaměřena na stanovení obsahu isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu) v potravinách vyrobených ze sóji (Glycine max) nebo obsahujících přídavek sóji. Pro analýzu byla použita kapalinová chromatografie s UV/VIS DAD detekcí. Isoflavony byly separovány na chromatografické koloně s reverzní fází Zorbax C18-AAA gradientovou elucí mobilní fází složenou z acetonitrilu a 0,3 % kyseliny mravenčí při průtoku 0.8 ml.min-1 a teplotě kolony 40 °C. Použitý potravinový materiál byl extrahován do 70 % methanolu pomocí ultrazvuku po dobu 30 min. Fakt, že námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značně rozdílné, (en)
  • Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Také u žen v menopauze pomáhají mírně zvyšovat nízkou hladinu estrogenu. Z těchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. Naše práce byla zaměřena na stanovení obsahu isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu) v potravinách vyrobených ze sóji (Glycine max) nebo obsahujících přídavek sóji. Pro analýzu byla použita kapalinová chromatografie s UV/VIS DAD detekcí. Isoflavony byly separovány na chromatografické koloně s reverzní fází Zorbax C18-AAA gradientovou elucí mobilní fází složenou z acetonitrilu a 0,3 % kyseliny mravenčí při průtoku 0.8 ml.min-1 a teplotě kolony 40 °C. Použitý potravinový materiál byl extrahován do 70 % methanolu pomocí ultrazvuku po dobu 30 min. Fakt, že námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značně rozdílné, (cs)
Title
  • Vliv extrakčních postupů na chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách vyrobených ze sóji
  • Vliv extrakčních postupů na chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách vyrobených ze sóji (cs)
  • An influence of extraction procedures on chromatographic isoflavone determination in soya foodstuffs (en)
skos:prefLabel
  • Vliv extrakčních postupů na chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách vyrobených ze sóji
  • Vliv extrakčních postupů na chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách vyrobených ze sóji (cs)
  • An influence of extraction procedures on chromatographic isoflavone determination in soya foodstuffs (en)
skos:notation
  • RIV/62156489:43210/04:00000988!RIV/2005/GA0/432105/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 27;27
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GP525/04/P132), P(LN00A081), Z(MSM 432100001)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 592695
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62156489:43210/04:00000988
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • isoflavon;kapalinová chromatografie;soja (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E06F9C161D35]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • IV. Pracovní setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kubáň, Vlastimil
  • Zehnálek, Josef
  • Vacek, Jan
  • Klejdus, Bořivoj
  • Mikelová, Radka
  • Kízek, René
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Masarykova univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 80-210-3319-3
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 43210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 118 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software