About: Glykemický index potravin u osob s diabetem 1. a 2. typu a u zdravých osob     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this study was to assess the differences between the glycaemic index (GI) of four by chance selected domestic food products in healthy persons (HP), in persons with type 1 diabetes mellitus on insulin pumps (DMI) and in persons with type 2 diabetes mellitus on oral antidiabetis drugs (DM2). In each group, twenty persons entered the study. Two methods were simultaneously applied to determine the GI: conventional method using the glucometer Advance, Hypoguard, and continuous glucose monitoring by means of CGMS, Medtronic, Minimem, Solutions Software, Medtronic, Minimed, together with our recently developed software programe DegifXL and the statistical programm SPSSv.10.1 were used to analyze the results. There were no significant differences between the respective GI's of foods in HP, DM1 and DM2, except apple baby food in DM 2 vs HP. (en)
  • Metoda: U 20 nediabetiků a u 20 DM1 léčených pomocí inzulinové pumpy (prům. věk 24,4 / 45,5 let, edukovaných) byly v průběhu týdne paralelně dvěma metodami (pomocí CGMS, Medtronic, Minimed a pomocí Glukometru Advance) testovány 4 potraviny (u každého každá 3x), kde 1 porce obsahovala 50 g sacharidů. pro každé jídlo byla vypočtena IAUC (plocha pod glykemickou křivkou v období 0 - 120 min. po požití potraviny; u klasické metody počítáno s 9 hodnotami vysetřenými v 15 min. intervalech, při CGMS s 25 hodnotami získanými v 5 min. intervalech od počátku konzumace), srována s plochou po 50 g glukózy. Pro každou osobu byl vypočten průměrný GI potraviny. Rozdíly mezi metodami a skupinami Z a DM1 byly srovnány t-testem, resp. Mann-Whitney testem, za signifikantný byl považován rozdíl při p<0,01.
  • Metoda: U 20 nediabetiků a u 20 DM1 léčených pomocí inzulinové pumpy (prům. věk 24,4 / 45,5 let, edukovaných) byly v průběhu týdne paralelně dvěma metodami (pomocí CGMS, Medtronic, Minimed a pomocí Glukometru Advance) testovány 4 potraviny (u každého každá 3x), kde 1 porce obsahovala 50 g sacharidů. pro každé jídlo byla vypočtena IAUC (plocha pod glykemickou křivkou v období 0 - 120 min. po požití potraviny; u klasické metody počítáno s 9 hodnotami vysetřenými v 15 min. intervalech, při CGMS s 25 hodnotami získanými v 5 min. intervalech od počátku konzumace), srována s plochou po 50 g glukózy. Pro každou osobu byl vypočten průměrný GI potraviny. Rozdíly mezi metodami a skupinami Z a DM1 byly srovnány t-testem, resp. Mann-Whitney testem, za signifikantný byl považován rozdíl při p<0,01. (cs)
Title
  • Glykemický index potravin u osob s diabetem 1. a 2. typu a u zdravých osob
  • Glycemic index for foodstuffs in persons with type 1 and 2 diabetes and in healthy persons (en)
  • Glykemický index potravin u osob s diabetem 1. a 2. typu a u zdravých osob (cs)
skos:prefLabel
  • Glykemický index potravin u osob s diabetem 1. a 2. typu a u zdravých osob
  • Glycemic index for foodstuffs in persons with type 1 and 2 diabetes and in healthy persons (en)
  • Glykemický index potravin u osob s diabetem 1. a 2. typu a u zdravých osob (cs)
skos:notation
  • RIV/61989592:15110/07:00003932!RIV08-MZ0-15110___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 78-89
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(NR7825)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 13
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 423506
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/61989592:15110/07:00003932
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • glycaemic index of foods; glucometer; CGMS; diabetes mellitus; therapeutic patient education (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • SK - Slovenská republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0A5EF81654B9]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Diabetes a obezita
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 7
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Langová, Kateřina
  • Zapletalová, Jana
  • Nakládalová, Marie
  • Chlup, Rudolf
  • Kudlová, Pavla
  • Bartek, Josef
  • Doubravová, B.
  • Peterson, Karolina
  • Slezáková, L.
  • Sečkař, P.
  • Táncosová, S.
issn
  • 1335-8383
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 15110
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software