Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Práce poskytuje nový úhel pohledu na problematiku hygieny potravin. Studuje potraviny jako možné vehikulum šířící bakteriální kmeny s nebezpečným rozsahem rezistence do potravinového řetězce člověka. Výsledky studie charakterizují rezistenci proti antimikrobiálním látkám u 283 kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. izolovaných z potravin živočišného původu (mléčné a masné výrobky). Rezistence izolátů Staphylococcus sp. vůči penicilinu dosáhla 48,8 %. Četná byla rezistence proti erytromycinu (19 % u Staphylococcu spp., 30,7 % i Enterococcu spp.). Vyšší četnost izolátů rezistentnívh k tetracyklinu byla prokázána u E. coli (50 %) a dále u Enterococcus spp. (28 %) a Staphylococcus spp. (22,6 %). U jednoho koaguláza-negativního kmene Staphylococcu spp. s rezistencí vůči erytromycinu byl prokázán inducibilné typ rezistence i proti klindamycinu (iMLSB fenotyp). Na rozdíl od )údajů u živých potravinových zvířat nebyly v hodnocených potravinách prokázány bakteriální kmeny s nebezpečný
- Práce poskytuje nový úhel pohledu na problematiku hygieny potravin. Studuje potraviny jako možné vehikulum šířící bakteriální kmeny s nebezpečným rozsahem rezistence do potravinového řetězce člověka. Výsledky studie charakterizují rezistenci proti antimikrobiálním látkám u 283 kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. izolovaných z potravin živočišného původu (mléčné a masné výrobky). Rezistence izolátů Staphylococcus sp. vůči penicilinu dosáhla 48,8 %. Četná byla rezistence proti erytromycinu (19 % u Staphylococcu spp., 30,7 % i Enterococcu spp.). Vyšší četnost izolátů rezistentnívh k tetracyklinu byla prokázána u E. coli (50 %) a dále u Enterococcus spp. (28 %) a Staphylococcus spp. (22,6 %). U jednoho koaguláza-negativního kmene Staphylococcu spp. s rezistencí vůči erytromycinu byl prokázán inducibilné typ rezistence i proti klindamycinu (iMLSB fenotyp). Na rozdíl od )údajů u živých potravinových zvířat nebyly v hodnocených potravinách prokázány bakteriální kmeny s nebezpečný (cs)
- This work gives a new angle on the problematics of food hygiene. Foodstufts are studied as possible vehicie that spread bacterial strains with dangerous resistance range into food chain of a man. Results of this study characterize resistance to antimicrobial foodstuffs in 283 strains of Escherichia coli, Staphylococus spp. and Enterococcus spp. isolated from foodstuffs of animal origin (milk and meat products). Resistance of isolates of Staphylococcus sp.. to penicillin reached 48.8 %. Numerous was a resistance to erythromycine (19 % in Staphylococcus spp., 30.7 % in Enterococcus spp.). Higher frequency of isolates resistant to tetracycline was proved in E. coli (50 %) then in Enterococcus spp. 28 %) and Staphylococcus spp. (22.6 %). In one coagulase-negative strain Staphylococcus spp. with resistance to erythromycine hat been proved inducible type of resistance to clindamycine too (iMLSB phenotype). Unlike other data in living food animals, no bacterial strains with dangerous resistance extent has no (en)
|
Title
| - Rezistence vůči antimikrobiálním látkám u kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococccus spp. izolovaných z potravin živočišného původu
- Resistance to antimicrobial substances in the strains of Escherichia coli, Staphylococcus spp. and Enterococcus spp. isolated from foodstuffs of animal original. (en)
- Rezistence vůči antimikrobiálním látkám u kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococccus spp. izolovaných z potravin živočišného původu (cs)
|
skos:prefLabel
| - Rezistence vůči antimikrobiálním látkám u kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococccus spp. izolovaných z potravin živočišného původu
- Resistance to antimicrobial substances in the strains of Escherichia coli, Staphylococcus spp. and Enterococcus spp. isolated from foodstuffs of animal original. (en)
- Rezistence vůči antimikrobiálním látkám u kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococccus spp. izolovaných z potravin živočišného původu (cs)
|
skos:notation
| - RIV/61989592:15110/07:00003638!RIV08-MZE-15110___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/61989592:15110/07:00003638
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Escherichia coli; Staphylococcus spp.; Enterococcus spp. (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Kolář, Milan
- Koukalová, Dagmar
- Bardoň, J.
- Vágnerová, Iva
- Petrželová, Jana
- Schlegelová, J.
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |