About: Rezistence vůči antimikrobiálním látkám u kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococccus spp. izolovaných z potravin živočišného původu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Práce poskytuje nový úhel pohledu na problematiku hygieny potravin. Studuje potraviny jako možné vehikulum šířící bakteriální kmeny s nebezpečným rozsahem rezistence do potravinového řetězce člověka. Výsledky studie charakterizují rezistenci proti antimikrobiálním látkám u 283 kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. izolovaných z potravin živočišného původu (mléčné a masné výrobky). Rezistence izolátů Staphylococcus sp. vůči penicilinu dosáhla 48,8 %. Četná byla rezistence proti erytromycinu (19 % u Staphylococcu spp., 30,7 % i Enterococcu spp.). Vyšší četnost izolátů rezistentnívh k tetracyklinu byla prokázána u E. coli (50 %) a dále u Enterococcus spp. (28 %) a Staphylococcus spp. (22,6 %). U jednoho koaguláza-negativního kmene Staphylococcu spp. s rezistencí vůči erytromycinu byl prokázán inducibilné typ rezistence i proti klindamycinu (iMLSB fenotyp). Na rozdíl od )údajů u živých potravinových zvířat nebyly v hodnocených potravinách prokázány bakteriální kmeny s nebezpečný
  • Práce poskytuje nový úhel pohledu na problematiku hygieny potravin. Studuje potraviny jako možné vehikulum šířící bakteriální kmeny s nebezpečným rozsahem rezistence do potravinového řetězce člověka. Výsledky studie charakterizují rezistenci proti antimikrobiálním látkám u 283 kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. izolovaných z potravin živočišného původu (mléčné a masné výrobky). Rezistence izolátů Staphylococcus sp. vůči penicilinu dosáhla 48,8 %. Četná byla rezistence proti erytromycinu (19 % u Staphylococcu spp., 30,7 % i Enterococcu spp.). Vyšší četnost izolátů rezistentnívh k tetracyklinu byla prokázána u E. coli (50 %) a dále u Enterococcus spp. (28 %) a Staphylococcus spp. (22,6 %). U jednoho koaguláza-negativního kmene Staphylococcu spp. s rezistencí vůči erytromycinu byl prokázán inducibilné typ rezistence i proti klindamycinu (iMLSB fenotyp). Na rozdíl od )údajů u živých potravinových zvířat nebyly v hodnocených potravinách prokázány bakteriální kmeny s nebezpečný (cs)
  • This work gives a new angle on the problematics of food hygiene. Foodstufts are studied as possible vehicie that spread bacterial strains with dangerous resistance range into food chain of a man. Results of this study characterize resistance to antimicrobial foodstuffs in 283 strains of Escherichia coli, Staphylococus spp. and Enterococcus spp. isolated from foodstuffs of animal origin (milk and meat products). Resistance of isolates of Staphylococcus sp.. to penicillin reached 48.8 %. Numerous was a resistance to erythromycine (19 % in Staphylococcus spp., 30.7 % in Enterococcus spp.). Higher frequency of isolates resistant to tetracycline was proved in E. coli (50 %) then in Enterococcus spp. 28 %) and Staphylococcus spp. (22.6 %). In one coagulase-negative strain Staphylococcus spp. with resistance to erythromycine hat been proved inducible type of resistance to clindamycine too (iMLSB phenotype). Unlike other data in living food animals, no bacterial strains with dangerous resistance extent has no (en)
Title
  • Rezistence vůči antimikrobiálním látkám u kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococccus spp. izolovaných z potravin živočišného původu
  • Resistance to antimicrobial substances in the strains of Escherichia coli, Staphylococcus spp. and Enterococcus spp. isolated from foodstuffs of animal original. (en)
  • Rezistence vůči antimikrobiálním látkám u kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococccus spp. izolovaných z potravin živočišného původu (cs)
skos:prefLabel
  • Rezistence vůči antimikrobiálním látkám u kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococccus spp. izolovaných z potravin živočišného původu
  • Resistance to antimicrobial substances in the strains of Escherichia coli, Staphylococcus spp. and Enterococcus spp. isolated from foodstuffs of animal original. (en)
  • Rezistence vůči antimikrobiálním látkám u kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococccus spp. izolovaných z potravin živočišného původu (cs)
skos:notation
  • RIV/61989592:15110/07:00003638!RIV08-MZE-15110___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 260-263
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1A8258), P(1B53018), S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 447773
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/61989592:15110/07:00003638
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Escherichia coli; Staphylococcus spp.; Enterococcus spp. (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4D43E06EC725]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Veterinářství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 57
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kolář, Milan
  • Koukalová, Dagmar
  • Bardoň, J.
  • Vágnerová, Iva
  • Petrželová, Jana
  • Schlegelová, J.
issn
  • 0506-8231
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 15110
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software